15 Vaste Bloeiende Planten Die Winterhard Zijn

winterharde struiken met bloemen

Het is altijd fijn om vaste planten in je tuin te hebben die ook nog eens winterhard zijn én in het voorjaar tot en met het najaar, bloeien. Er zijn veel planten die bloeien en winterhard zijn, en we zullen er een aantal beschrijven, zodat je kunt kiezen uit planten die jij leuk vindt. We beschrijven vaste planten in de tuin met bloemen, hoge en lage vaste en bloeiende planten en klimplanten. Genoeg keuze om een plekje in de tuin mooi te maken met winterharde planten die kleurig zijn vanaf het voorjaar en elkaar afwisselen met de bloeitijden.

Ben je op zoek naar een vaste planten die winterhard is? Kijk dan zeker eens bij tuinplant.nl, zij hebben meer dan 500 vaste planten die binnen 1-2 dagen bezorgd worden.

Vaste Winterharde Planten In Bloei

Er zijn prachtige bloeiende planten die winterhard zijn. Deze planten kunnen vaak wel tegen een stootje, al kunnen sommige bloeiende en winterharde planten wel een steuntje in de rug hebben. En daar bedoel ik mee, dat zij door een simpel dekentje of speciale winterhoezen, de winter gemakkelijker kunnen overleven.

1. Lavendel

vaste bloeiende planten winterhard Lavendel

Lavendel, een heerlijk ruikende struik, die zeker winterhard is. De bloei is uitbundig vanaf juni tot september ongeveer.
Wanneer deze vaste plant op een tochthoek staat en in de snijdende wind, is het fijn wanneer er wat hulp wordt gegeven tegen de kou in de winter. Dat kan door middel van een plantenhoes, bijvoorbeeld of misschien wat mulch tegen het bevriezen van wortels. Staat jouw lavendel lekker in het zonnetje en een beetje beschut in de tuin dan kan de lavendel prima overleven. Wil je alles weten over de lavendel en hoe deze het best kan overleven in de winter? Lees dan ‘is lavendel winterhard‘ op onze site.

2. Echinacea

Vaste Bloeiende Planten Winterhard

Deze prachtige bloemen, die ieder jaar weer terug komen, zijn winterhard. Dat wil zeggen, de wortels dan, he! De bloemen, die in het voorjaar opkomen, verdwijnen weer in het najaar. Hoe je deze vaste plant het best de winter door kan helpen kun je hier uitgebreid lezen op onze site. Dan komen zij zeker en in nog meer volume terug, dan zij al waren. Ook wanneer je niets doet komen zij terug, maar een steuntje in de rug tegen de kou kunnen de wortels zeker wel waarderen.

3. Bieslook

vaste bloeiende planten winterhard bieslook

Bieslook is zeker winterhard. Wanneer je bieslook zelf gaat zaaien vinden de zaadjes het fijn wanneer zij worden gezaaid in het vroege koude voorjaar. Daar gaan zij juist van ontkiemen. Laat deze ontkiemde sprietjes nog een jaar staan. Daar wordt hij groot en sterk van. Het jaar erna kun je oogsten wat je wilt. Elk jaar daarna wordt de bieslook groter. Je kunt deze vaste plantjes bieslook kopen, die kunnen gelijk in het eerste jaar gegeten worden. Tegen de groene sprieten komen de paarse bolletjes tevoorschijn, die mooi afsteken.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

4. Wisteria (Blauwe Regen)

vaste bloeiende planten winterhard wisteria
Wisteria plant in spring

De wisteria is een, zeker weten, winterharde en vaste klimplant. Hij groeit in de volle zon maar ook in halfschaduw. Wanneer een Wisteria goed verzorgd wordt, en in een goede voedingsbodem staat, zal deze de winter zonder kleerscheuren ervan af komen. Elk jaar een beetje kalk geven op de bodem en de grond regelmatig voorzien van voeding. Een Wisteria, bloeit van mei tot en met juni. Het komt regelmatig voor dat een Wisteria nogmaals bloeit wanneer de boom al wat ouder is. Ze ruiken heerlijk en kleuren de tuin prachtig mooi.

Onder de noemer ‘vaste bloeiende planten winterhard’, hoort ook de Vuurdoorn.

5. Vuurdoorn

vaste  bloeiende planten 
winterhard

De vuurdoorn is een winterharde en sterke plant. Het enige wat een vuurdoorn echt vraagt, is water in droge periode. Ook in de winter, wanneer de vuurdoorn tegen een gevel aan staat, is er vraag naar regelmatig water geven wanneer het ook wel droog is geweest. Aan het eind van de winter wil de vuurdoorn graag wat mest.

Voor de rest kan een vuurdoorn het prima rooien, ook in de winter. De vuurdoorn bloeit in het voorjaar, mei tot en met juni. Witte geurende bloemetjes sieren de groene bladeren. Daarna, in het najaar komen daar oranje besjes voor in de plaats! Prachtig om te zien, en dat ieder jaar weer!

6. Hortensia

vaste bloeiende planten winterhard hortensia

De hortensia is een winterharde plant die bij erge vrieskou wel wat hulp kan gebruiken.

Lees alles over Hortensia Winterhard en wat je kunt doen om de plant de winter door te helpen.

Bij soorten die hetzelfde jaar knoppen vormen, is het handig om hen te plaatsen op een plek tegen de gevel. Lekker beschut en met lekker wat warmte van de muur. Dat zal hen de winter door helpen.

Heb je Hortensia in potten staan en er komt een koufront aan, dan zou ik de potten in een garage zetten waar het vrieskou vrij is. Zeker niet in een warme kamer en het mag gerust wat donker zijn. Haal ze uit de garage na deze vrieskou periode. Hortensia bloeien tussen juni en september. Elk soort heeft zijn eigen bloeiperiode.

7. Hosta

vaste bloeiende planten winterhard hosta

De Hosta is een plant die altijd weer braaf zijn blad laat zien na de winter en vaak groter is dan ooit tevoren. Ja, de Hosta is een vaste plant die bloeit in juni tot en met oktober. Er zijn verschillende soorten Hosta’s die prachtige verschillende bladeren hebben. Van Grijs/groen tot helder groen met een gele rand. Hulp heeft de plant in de volle grond niet nodig om te overleven in de winter. In potten wel.

De Hosta moet in een pot staan waar het water goed kan weglopen. Een pot met een gat dus. Wortels van de Hosta mogen niet lang in het water staan. Dan gaan de wortels rotten.
Weet dat de bladeren van een Hosta die in de winter zijn afgestorven weer in het voorjaar tevoorschijn komen.

Hoe beter de hosta is verzorgd, het jaar door, hoe beter zij de winter doorkomen. Lees dan ook: Hoe Hosta Verzorgen.

8. Muurpeper

vaste bloeiende planten winterhard muurpeper

Muurpeper is een vetplantje waar je van moet houden. Wanneer deze eenmaal in jouw tuin staan zal hij daar ook een poosje blijven. Het is een plantje dat elk jaar uitbundig geel bloeit en in de winter groen is. Het is een vaste plant die laag bij de grond blijft. Een echte bodembedekker, maar ook geen echte woekeraar.

Het zijn losse kleine steeltjes bij elkaar die, wanneer je ze denkt op te pakken, uit elkaar valt. Bij de bloei komt dit plantje iets hoger te liggen dan wanneer hij niet bloeit. Je kunt hem niet zo makkelijk verwijderen en spreidt zich graag uit in delen van de tuin. Ik vind dit kleine plantje prachtig en mag van mij overal in de tuin tevoorschijn komen.

Nog een plant onder de noemer ‘vaste bloeiende planten winterhard’ is de Vlinderboom.

9. Vlinderboom (Of Vlinderstruik)

Vaste Bloeiende Planten Die Winterhard zijn

Natuurlijk is de vlinderboom een vaste plant! En winterhard is deze zeker! Deze boom kan heel goed tegen de vrieskou en bloeit elk jaar uitbundig mooie paarse, lila of witte puntvormige bloemen. Fantastisch! Vlinders vinden deze bloemen erg lekker en zullen dan ook vaak gezien worden in de tuin. Je moet deze vlinderstruik of boom wel op de juiste tijd snoeien (lees dit op onze site), anders kan het zijn dat een strenge winter hem veel schade toebrengt.

10. Kerstroos

De Kerstroos of Helleborus, is natuurlijk een vaste plant en een winterharde. Deze plant bloeit namelijk in de winter. Hoe winterhard moet je dan zijn! Al in December tot en met eind april zal de Kerstroos zijn bloemen laten zien en later zullen er zaaddozen verschijnen.

Wanneer je deze laat zitten en deze zaaddozen springen open dan zullen er in het voorjaar weer nieuwe blaadjes van de kerstroos tevoorschijn komen uit de grond. Snoei de kerstroos nadat er bloemen zijn uitgekomen. Meer weten over de kerstroos? Lees dan het hele verhaal op onze site, over het snoeien van deze vaste bloeiende en winterharde plant.

11. Pampasgras

Vaste Bloeiende Planten Winterhard

Pampasgras is ook een winterharde en ‘bloeiende’ grassoort, maar kan zeker wel wat hulp gebruiken tijdens het doorstaan van de winter. Snoei op de juiste tijd en dek de plant toe met materialen die pampasgras beschermen. Lees dit ook bij fleur en flower!

Deze pampasgras bloeit pluimen. Prachtige grote pluimen van zeker 2 meter hoog en zal duidelijk aanwezig zijn in jouw tuin. Hij heeft ook zeker wat ruimte nodig om te kunnen groeien en bloeien. De pluimen van het pampasgras zullen mooi overeind blijven staan wanneer deze een beetje beschut staan. Je hebt kans dat ze omvallen na een storm.

12. Heide

vaste bloeiende planten winterhard

Heide bloeit ook. Wie kent de bloeiende heide in het bos nu niet? Paarse lange velden met heide, waar schapen grazen. Ja, prachtig en dus kun je Heide winterhard noemen. Zij overleven een winterse bui en vrieskoude periode. Er zijn zomer en winterheide, die alleen maar aangeven wanneer ze bloeien.

Zomerheide bloeit de zomermaanden tot aan het najaar en winterheide bloeit in het najaar tot in het voorjaar. Beide soorten zijn winterhard en kunnen in bloembakken of potten prachtig tot hun recht komen.

Wil je nog meer over vaste planten lezen die winterhard zijn en blauwe bloemen hebben? Lees dan onze blog ‘Blauwe vaste planten winterhard’!

13. Ribus

vaste bloeiende planten winterhard ribus

De Ribus krijgt in het voorjaar, vanaf maart, knoppen in de stuik die roze bloemetjes geven. Zacht roze of hardroze kleine bloemetjes in trosjes bij elkaar. Het is een echte vlinder plant. Wanneer je deze Ribus niet snoeit zullen de bloemen, zwarte besjes worden. Ze bloeien tot eind mei/begin juni.

De struik kan wel tot 2 à 3 meter hoog worden en net zo breed. Het is ook een winterharde plant die gewoon zijn gang gaat in de winter. Laat de Ribus gewoon met rust, dan komt hij de winter wel door.

14. Krentenboompje

vaste bloeiende planten winterhard krentenboom

De Krentenboom is één van de vaste bloeiende planten winterhard. En deze boom is liefelijk aanwezig wanneer de bloemetjes uit gaan komen in het vroege voorjaar. Zachte witte blaadjes komen uit rode knopjes. Het contrast vind ik geweldig! Een krentenboom hoef je niet te snoeien. Gewoon zijn ding laten doen in de winter en in het voorjaar zal je de krentenboom weer ‘gewoon’ tot leven zien komen.

15. Herfstaster

vaste bloeiende planten winterhard aster

Een herfstaster is een vaste bloeiende plant en is winterhard. Hij bloeit van begin september tot eind oktober ongeveer. Het is wel zo dat de plant na de bloei verdord. Je snoeit de stengels van de plant weer in het voorjaar. Je zult soms al weer het nieuwe groen op zien komen. Deze aster is sterk. Zijn wortels overleven de winter met gemak. Er zijn verschillende soorten asters met verschillende kleuren bloemen en bloeitijden.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen