15 × Klimplanten Die Echt Winterhard Zijn!

clematis verzorgen

Er zijn best veel klimplanten die winterhard zijn. Enkele hebben een beetje hulp nodig om een strenge winter door te komen. Dan moeten ze wat beschut staan of ingepakt worden. Ook kan het zijn dat de wortels beschermd moeten worden wanneer het echt goed gaat vriezen voor een langere periode. Ik zal het erbij schrijven wanneer dat het geval is.

Er zijn bloeiende en niet bloeiende klimplanten die winterhard zijn en er zijn zelfs klimplanten die vrucht dragen en winterhard zijn. Veel verschillende klimplanten dus, die je met een gerust hard in de tuin kan zetten. Ik heb er 15 voor je op een rij gezet. Veel plezier met lezen en/of uitzoeken van een klimplant die winterhard is.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

1. Klimhortensia

klimplant winterhard klimhortensia

Een prachtige winterharde klimplant is de Klimhortensia. De prachtige klimhortensia is een klimplant die zeker wel tegen een stootje kan. Hij groeit op plekken waar andere planten het juist niet zo goed doen. Hij kan ook goed op een donkere plek staan. De klimhortensia is winterhard. Wanneer de plant niets heeft om aan vast te houden groeit hij laag over de grond verder.

Ben jij op zoek naar een groenblijvende klimplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod groenblijvende klimplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Leirozen

klimplant winterhard leirozen

Deze leirozen kun je planten van oktober tot aan april, zolang de grond niet is bevroren. Leirozen laten hun bladeren in de herfst vallen. Ze zijn dus niet wintergroen maar zeker wel winterhard. Leirozen en rozen in het algemeen hebben wel hun verzorging nodig. Het resultaat is dan ook prachtig.

Nog één, die in de rij van ‘klimplanten winterhard’ hoort is de vuurdoorn.

3. Vuurdoorn

klimplanten winterhard

De vuurdoorn is een winterharde en sterke plant. Het enige wat een vuurdoorn echt vraagt is water in droge periode. Ook in de winter, wanneer de vuurdoorn tegen een gevel aan staat, is er vraag naar regelmatig water geven wanneer het ook wel droog is geweest. Aan het eind van de winter wil de vuurdoorn graag wat mest. Voor de rest kan een vuurdoorn het prima rooien, ook in de winter.

Wil je meer informatie over winterharde planten, waaronder de vuurdoorn, dan kun je dit bij ons vinden bij ‘vaste bloeiende planten winterhard‘!

4. Druif

klimplanten winterhard

Er zijn witte, rode en blauwe buitendruiven, die de winter in Nederland prima kunnen doorstaan. Kijk in het tuincentrum op de kaartjes of vraag een medewerker welke druiven kunnen overwinteren.

De meeste druiven zijn rond midden of eind september rijp. De druiven staan graag in kalkrijke, kleiachtige grond (geen zware kleigrond), of een humus houdende zandgrond. Wanneer de wortels constant nat staan kunnen ze gaan rotten.

De grond moet dus goed water doorlatend zijn. Druiven moeten in de zon staan om hun vruchten te kunnen laten rijpen.

Nog een klimplant die winterhard is, een bijzondere, is de Akebia Quinata.

5. Akabia Quinata

klimplanten winterhard

De Akabia is een winterharde klimplant die zelf in zachte winters zijn blad kan houden. De Chocolade wingerd of schijnaugurk, zoals de plant ook wel wordt genoemd, kan goed wat drogere periode doorstaan.

Liever staat de plant in de half schaduw of zon en met zijn wortels in een grond die licht vochtig is en blijft. De bloemen van deze klimplant zijn klein en paarsrood tot bruin, die in mei en juni bloeien. Het is een snelgroeiende klimplant.

6. Ster jasmijn of Toscaanse jasmijn

klimplant winterhard jasmijn

De Sterjasmijn is winterhard tot – 10 graden. In Nederland betekent dat je de Ster Jasmijn dus in de tuin kunt zetten, zonder problemen. Vriest het een langere periode, en meer dan min 10 graden dan is het handig om deze Jasmijn in te pakken in plantenhoezen. De wortels kun je dat met mulch of bladmateriaal beschermen tegen bevriezing.

Het artikel ‘Jasmijn Winterhard’, geeft jou alle informatie die je wilt over de overwintering van de Ster jasmijn.

7. Wilde Wingerd

klimplanten winterhard

De Wilde Wingerd is een prachtige decoratieve klimplant die prima is bestand tegen de winter. Het is een goede klimmer die geen steun of andere hulp nodig heeft bij het vasthouden.

De prachtige kleuren van de bladeren in het najaar zijn fantastisch, namelijk rood en fel oranje in het najaar. In de winter verliest hij zijn blad.

Plaats deze mooie klimplant niet tegen een noordelijke muur aan. Verder zijn alle windstreken prima voor deze mooie Wilde Wingerd.

Wanneer de Wilde Wingerd zich eenmaal aan een raam of hout heeft vergrepen, kun je hem nauwelijks meer los krijgen. Snoei dus op tijd en snoei deze plant weg bij ramen en hout, op tijd!

Nog een plant die in het rijtje van klimplanten winterhard hoort is de Passiebloem.

8. Passiebloem

klimplanten winterhard

Er zijn verschillende soorten Passiebloemen. De Passiflora Caerulea is degene die het meest winterhard is. Tot -12 graden kan deze prachtige Passiebloem, zonder problemen de winter doorkomen.

Wanneer het kouder wordt dan dat, dan kan het gebeuren dan de plant net boven de grond bevriest en afsterft. De wortels kun je beschermen met mulch of bladmateriaal zodat de Passieflora Caerulea ‘gewoon’ weer opnieuw uitloopt in het voorjaar.

9. Klimop (Hedera)

klimplanten winterhard hedera

Klimop is bij uitstek een klimplant die winterhard is. Er zijn verschillende soorten die allemaal goed tegen wat vrieskou kunnen.

  • Hedera algeriensis: Groen blad met witte vlekken, klimplant
  • Hedera hibernica : Groot blad met grote bloemschermen, bodembedekker
  • Hedera helix : Klein blad, groene bloemen, zwarte vruchtjes. Klimplant en in struikplant
  • Hedera colchica : Groot blad, klimplant, iets minder winterhard dan de andere soorten.

De Hedera Algeriensis is de meest winterharde van deze soort. Dat neemt niet weg dat alle planten de winter zullen overleven.

Wil je meer lezen over de Klimop, dan kun je dit artikel van ons lezen: Hedera verzorgen.

10. Clematis

klimplant winterhard clematis

De Clematis die zijn blad niet verliest in de winter kan wel wat ondersteuning gebruiken in de winterperiode. Ze zijn winterhard maar als er matige tot strenge nachtvorst opkomst is kan je beter maatregelen nemen om ze in te pakken. De Clematis die wel zijn blad verlies zijn nog sterker tegen de vrieskou bestand.

Dit zijn voorbeelden van winterharde Clematis. Vraag bij het tuincentrum naar meer winterharde Clematis, want die zijn er!

  • Clematis Apple Blossom
    Deze Clematis kan temperaturen tot 15 graden onder nul hebben. De plant staat graag op het noorden westen of zuiden. Op het oosten doet deze clematis het minder. Plaats de Clematis Apple Blossom uit de koude wind.
  • Clematis Montana
    Deze is bladverliezen en heel goed winterhard. De plant kan vorst verdragen tot wel -25 graden Celsius. Ook al bevriest een deel van de plant, in het voorjaar komt deze gewoon weer uit de grond en tot bloei.
  • Clematis Taiga
    De Clematis Taiga kan vrieskou van ongeveer – 15 graden hebben. Hij verliest zijn blad in de winter. In het voorjaar kun je het beste de plant afknippen tot een halve meter boven de grond. Hij loopt gewoon weer uit in het voorjaar.
  • Clematis Miss Bateman
    Ook deze Clematis verliest zijn blad in de herfst. Hij is prima winterhard tot ongeveer 25 graden onder nul.

11. Kamperfoelie

klimplant winterhard

De kamperfoelie is prima bestand tegen wat vorst wanneer de plant goed geworteld is. Jonge aanplant kunnen wel wat hulp nodig hebben door de wortels af te dekken met veel bladeren, mulch of planten hoezen, wanneer er een flinke vorstperiode aan komt. Doe dit altijd van te voren, dus houdt het weer een beetje in de gaten.

Nog een klimplant die winterhard is, is de Blauwe regen!

12. Blauwe regen

wisteria

Nog één in de rij van winterharde klimplanten is de ‘Wisteria’ of de Blauwe regen.
Deze prachtige rijk bloeiende klimplant kan ook de winter overleven, zeker. Deze klimplant staat graag in de zon, en heeft ondersteuning nodig bij het klimmen.

Wanneer de plant in een voedzame grond staat die af en toe wat kalk krijgt toegevoegd heb je een prachtige winterharde klimplant voor jaren! Je moet de plant wel goed snoeien voor een prachtige bloei.

Wil je meer weten over de Blauwe regen dan kun je ons artikel lezen ‘Blauwe regen planten‘.

13. Kiwi

klimplant winterhard kiwi

Zeker is deze winterharde klimplant op zijn plek in onze contreien. De Kiwi kan tegen temperaturen van – 15 tot – 20. Er zijn zelfs soorten die tegen – 25 graden Celsius kunnen.

Bij aanplant heeft de Kiwi direct steun nodig. Plant deze klimplant niet in erge natte grond, dan kunnen de wortels gaan rotten. De Kiwi heeft weinig last van ziektes. Het is een plaats innemende plant die geregeld gesnoeid moet worden, waardoor snelle groei wordt gestopt.

14. Hopplant

klimplanten winterhard

De hopplant is mijn favoriet. De Hopplant krijgt mooie lichtgele bellen aan zijn ranken. Ze zijn echt decoratief. Het zijn echter zeer snelle groeiers en maken lange ranken. Je kunt de ranken zelfs als zonwering laten groeien.

In de winter sterft de plant af boven de grond en in het voorjaar loopt de Hop gewoon weer uit. De hopplant is winterhard tot ongeveer – 30 graden Celsius. Als dat geen klimplant is, die winterhard is.

15. Japanse Wijnbes

Deze Japanse Wijnbes is ook winterhard, tot ongeveer – 20 graden Celsius. Deze wijnbes draagt vruchten in Juli en Augustus, die heerlijk fris en zoet zijn. Het enige nadeel is dat deze Japanse Wijnbes aan zijn stengels stugge rode haren heeft die in jouw huid kunnen blijven hangen. Pas op dus. Deze klimplant wordt ongeveer 2 meter hoog en heeft ondersteuning nodig bij het aanplanten.

Er zijn meer vaste planten die winterhard zijn. Neem bijvoorbeeld winterharde planten met blauwe bloemen? Zo heb je ieder jaar een tuin vol bloemen die de winter overleven, met een prachtige en bijzondere kleuren!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen