Hoe Blauwe Regen Planten – En Wanneer?

Een blauwe regen of Wisteria is een klimplant, dus handig wanneer je deze planten tegen een steuntje plaatst. Een pergola, houten rek of tegen de muur. Bij een blauwe regen planten zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hij wordt namelijk groot en heeft dus ook hoger altijd steun nodig. Weet dat een blauwe regen in verschillende kleuren te koop is. Wit, paars, roze en blauw. Keuze genoeg dus van deze prachtige blauwe regen.

In deze blog gaan we het hebben over de manier van planten en de handigheidjes die je handig zijn om te weten, om de blauwe regen gezond en sterk te houden. Ook standplaats, hoe stekken en meer komen aan bod. Blauwe regen planten, hoe doe je dat?

Blauwe regen planten, plant je in humusrijke grond. Zet de blauwe regen een half uur in een emmer zodat de planten zich helemaal vol kunnen zuigen met water, voor je deze in de volle grond zet. Zet de blauwe regen tegen een muur of pergola aan waar zij houvast kunnen krijgen. Zorg dat de blauwe regen in de zon staat anders bloeit hij slecht.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap van Bol.com! Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Blauwe Regen Planten Wanneer

Blauwe regen kun je het hele jaar wel planten behalve wanneer het vriest. De grond is dan te hard om de wortels te laten groeien. Zij kunnen dan geen vocht opnemen. Ook in een loeihete zomer kun je beter even wachten met het planten van de blauwe regen.

De planten verliezen dan veel vocht en kunnen deze nog niet goed aanvullen omdat de wortels nog niet goed in de grond zitten om vocht op te nemen. Wacht tot de temperatuur is gezakt tot aangenaam en dan kun je de blauwe regen planten.

Wil je dit toch doen, zorg dan goed voor water toevoer, elke dag. Moet de plant wel in de juiste grond staan…

Wil je andere klimplanten zien die ook prachtige bloemen kunnen krijgen, dan kun je dit artikel van ons lezen: Groenblijvende klimplanten. We beginnen met wanneer je het beste een blauwe regen kunt planten.

Wanneer Blauwe Regen Planten In Tegeltuin

Een blauwe regen kun je planten in de tegeltuin wanneer het niet te warm is of wanneer het vriest. Let er wel op dat de tegels water tegen houden. Zorg ervoor dat je een ruimte om de stam van de blauwe regen hebt om vocht toe te kunnen dienen.

blauwe regen planten

Wanneer het regent zal er veel minder water in de buurt van de blauwe regen kunnen komen dan wanneer er geen tegels liggen. Dus je kunt deze klimplant altijd planten bij niet te heet en te koud weer maar je moet de plant altijd water geven.

Blauwe Regen Planten Tegen Muur

Een blauwe regen is een klimplant. Hij slingert zich overal omheen of tussen door. Het is dus handig om een blauwe regen tegen een muur te plaatsen waar rekken tegenaan geplaatst zijn. Natuurlijk is een pergola, die je kunt uitbreiden naar een overkapping van houten latjes bijvoorbeeld, ook een uitkomst. Zorg er wel voor dat je regelmatig snoeit. Een hele grote kluit aan uitlopers bij elkaar, groeien ook in elkaar en daar wordt je blauwe regen niet sterker van.

blauwe regen planten

Wil je een blauwe regen snoeien, dan kun je dit op onze site lezen bij ‘Blauwe regen snoeien’.

De grote blauwe bloemen kunnen door deze overkapping, naar beneden hangen waardoor je echt blauwe regen hebt. Tegen een muur daarin tegen, op het zuiden, staat ook prachtig. Let er wel op dat er geen regenpijp in de weg staat. Wanneer de blauwe regen zich daar omheen slingert kun je deze bijna niet meer verwijderen zonder schade aan regenpijp of blauwe regen.

Blauwe Regen Stekken Planten

De blauwe regen kan op een gegeven moment stekken geven. Je moet er dan wel alert op zijn dat de stek echt een blauwe regen is. De blauwe regen die je koopt in de winkel zijn geënt op een andere plant. Dat wil zeggen dat de wortels en de onderkant van de blauwe regen op een andere plant is vastgemaakt, en vast is gegroeid, zodat de blauwe regen eerder bloemen gaat geven.

Een blauwe regen die je bijvoorbeeld zaait, doet er ongeveer 15 jaar over eer deze gaat bloeien. Een geënte blauwe regen gaat na aankoop meestal tussen de 3 à 4 jaar bloeien. (De mijne deed er 8 jaar over).

Wanneer de blauwe regen dus een stek geeft en uit de grond omhoog komt dan kan het dus zijn dat deze stekken geen blauwe regen zijn maar er bijna wel zo uit zien. Die gaat nooit geen bloemen geven en kun je het beste snoeien.

Hoe dan wel?

blauwe regen planten

Je kunt een stekje pakken van 15 centimeter ongeveer, en deze aan de onderkant insnijden. Zet de stek in speciale stekgrond of meng turfgrond met zand. Geef regelmatig water maar zet de stek nooit te nat.

Blauwe regen stekken kun je het best doen in mei en juni. Wanneer je de grond iets kunt verwarmen (bodemwarmte) dan helpt dit bij het wortelen. Succes is niet altijd gegarandeerd maar zeker leuk om te proberen.

Nog een manier om nieuwe stekken te krijgen is om een uitlopen van de bestaande Wisteria, of blauwe regen, neer te buigen naar de grond en daar aarde/grond overheen te scheppen. Zo wortelt de blauwe regen ook en kun je deze later, na het wortelen, goed afsteken, tussen de bestaande blauwe regen en de nieuwe stek in.

Blauwe Regen Waar Planten

Een blauwe regen plaats je het liefst in de volle zon. Dan heb je de meeste kans op een volle mooie bloei van deze prachtige planten. Tegen een muur aan de noordkant is echt niet handig. Midden in de tuin waar de zon volop schijnt is prima en zeker ook tegen een muur aan de zuidkant. De muur is het meest warm en dat vindt de blauwe regen een hele fijne plek.

Blauwe regen kun je beter niet in kleigrond planten. Deze plant wortelt dan zeer langzaam en geeft pas heel laat bloemen (ervaring rijker, zeg maar…) Zij houdt van een luchtige doorlaatbare grond. Schep een groot (=ruim) gat in de grond en voeg er humusrijke grond aan toe. Deze grond is goed water doorlaatbaar en de wortels zullen dus niet lang in een natte grond staan.

blauwe regen planten

Blauwe Regen Planten In Pot

Je hebt soorten van deze klimplant, die je in pot kunt doen. Dat zijn de blauwe regens op stam. Alleen die heeft zijn wortelgestel die in pot gelukkig kunnen zijn, maar ze moeten wel ook verpot worden wanneer de potten te klein worden. Daarbij kunnen deze planten geen voeding uit de volle grond krijgen dus die taak neem je automatisch ook op je wanneer je een blauwe regen gaat potten. Natuurlijk zijn de bloemen die deze blauwe regen krijgt ook uitbundig in de groei en geuren zij heerlijk!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen