Groenblijvende Klimplanten – 10 Soorten!


passiebloem
Deel deze blog via:

Er zijn veel groenblijvende klimplanten die je in de tuin kunt zetten tegen een schuur aan of een schutting. Sommige geven bloemen, andere niet maar blijven wel groen. Want wat is er gezelliger in jouw tuin om altijd bladgroen te zien. Hieronder vind je planten die allemaal in de winter blad houdend zijn. Sommige hebben wat moeite met het houden van blad wanneer er een echte winter opsteekt en de vrieskou echt onder de 10 graden komt, maar dat staat er dan bij.

1. Hedera Helix Hibernica – Klimop

Hedera is echt één van de groenblijvende klimplanten, die zowel buiten als binnen kan groeien. Het is een oersterke plant en groeit echt mooi tegen iets aan. Een schutting, rooster of bijvoorbeeld een houten paal. Hedera kan in de schaduw en ook in de zon al is zijn voorkeur halfschaduw.

groenblijvende klimplant

In de zon heeft de plant wel even wat meer aandacht nodig want de bladeren verdampen veel vocht. Dus meer water geven is wel een aandachtspunt. Voor de rest hoef je niet zo veel te doen aan een Hedera dan alleen te genieten. Deze plant geeft kleine bolbloemen. Kan makkelijk worden gesnoeid. Wil je weten hoe je een klimop moet stekken, kijk dan naar onze blog: Hoe klimop stekken

Vele soorten planten zijn er, maar welke past bij jou? Zoek je planten voor bijvoorbeeld de badkamer, huiskamer of tuin, dan wijst Bol.com jou de weg in het land van verschillende planten soorten.

2. Amerikaanse sering Ceanothus – Herfstsering

Deze kruipende Amerikaanse sering Ceanothus thyrsiflorus var repens is ook een van de mooie groenblijvende klimplanten. De paarse prachtige bloemen van deze herfstsering vallen echt op en zijn een streling voor elk oog.

groenblijvende klimplanten

Bij een wat goede vorst kan de plant het moeilijk krijgen en wil deze graag afgedekt worden. Het blad blijft tijdens de herfst en winter aan deze blauwe sering zitten. De plant wordt ongeveer 200 centimeter hoog. Zet de plant lekker zonnig, daar houdt ze van. De Amerikaanse sering wil graag geholpen worden bij het vasthouden aan een schutting of muur.

3. Trachelospermum Jasminoides – Toscaanse Jasmijn

Deze hoge klimplant kan wel tot 4 meter hoog worden en blijft in de winter ook groen. Zijn blad blijft mooi glanzend donkergroen. De bloemen bloeien van van mei tot en met september en ruiken fris zoet.

groenblijvende klimplanten

Ze zijn wit en hebben een geel hart. Deze Toscaanse Jasmijn of Sterjasmijn staat graag in de zon maar kan ook in halfschaduw staan.

4. Clematis Armandii Snowdrift – Bosdruif

In maart en april zal deze clematis prachtig witte bloemen geven die heerlijk ruiken. Bij zachte winters zullen de bladeren er gewoon aan blijven zitten. Zet deze clematis op een zonnige plek en zijn uitlopers kunnen wel 4 meter lang worden. Hij klimt als de beste en kan dus een lange pergola prachtig versieren met zijn mooie lange uitlopers en bloemen.

groenblijvende klimplanten

De volgende in de groenblijvende klimplanten is de Blad Houdende Klim Hortensia.

5.  Pileostegia viburnoides – Bladhoudende Klim Hortensia

Deze bijzondere Blad houdende Klim Hortensia, geeft witte kleine bloemtjes en kan erg groot worden (tussen de 2 en 5 meter hoog). Het duurt wel een aantal jaar voor hij de 5 meter bereikt.

groenbljvende klimplanten

Deze klim hortesia kan met gemak een lelijke muur vrolijk kleuren. De blad houdende klim hortensia houdt van een beschutte plek op het zuiden, het liefst tegen een muur aan. Een plekje in de half zon is zijn ideaal. De plant is tot ongeveer – 10 graden winterhard.

6. Clematis Armandii ‘Apple Blossom’ 

Deze zeer sterke klimplant kan goed tegen de winter en is zeker één van de groenblijvende klimplanten. De lichtroze bloemen ruiken lekker fris en fruitig die in maart tot en met april te voorschijn komen, lekker vroeg in het jaar dus.

Groenblijvende klimplanten

De ‘Appel Blossom’ is een snelle groeier en bedekt in no time een schutting of muurtje.

7. Kamperfoelie – Lonicera Henryi

Deze kamperfoelie is ook één van de groenblijvende klimplanten. Met zijn heerlijk geurende bloemen van juni tot en met augustus, kun je er lang van genieten.

Groenblijvende klimplanten

De Lonicera Henryi is winterhard maar bij jonge aanplant is het verstandig om de plantjes af te dekken bij vorst om deze nog even te beschermen. Moet wel gezegd worden dan wanneer het echt hard gaat vriezen deze plant stiekem toch zijn blad verliest.

8. Passiflora aerulea – Blauwe Passiebloem

Deze blauwe passiebloem, komt uit tropische gebieden en dat kun je zien aan de bijzondere bloemen die hier wonderwel, in ons klimaat, ook bloeien. Deze laten zich zien in juli en augustus.

groenblijvende klimplanten

Het blad blijft behouden tijdens de winter. De ranken kunnen wel 8 meter worden en moeten worden vastgezet aan de schutting. Snoei de lange ranken na de bloei tot 1,5 meter.

9. Hedera Colchica ‘Sulphur Heart’- Kaukasische Klimop

Deze langzaam groeiende, maar zeker horend bij de groenblijvende klimplanten, is de Kaukasische klimop. Deze klimop heeft geel, bontgekleurde bladeren, die vrij groot zijn.

groenblijvende klimplanten

Het is een bes dragende plant die niet eetbaar zijn. Wanneer de plant niet ondersteund wordt, door bijvoorbeeld een rek om klimplant houders, zal de plant op de grond als bodembedekker gaan groeien.

En de laatste in de lijst van groenblijvende klimplanten is Clematis ‘Joe’

10. Clematis ‘Joe’ – Bosrank

Deze bijzondere clematis, die, anders dan andere clematissen, niet zo heel hoog wordt, bloeit in april en mei. Wanneer je voor de bloei de plant bemest heb je kans op veel bloemen. Deze clematis Joe wordt ongeveer tussen de 1 meter en 2 meter hoog (na 10 jaar). Dus een hoog groeier is het niet.

groenblijvende klimplanten

De standplaats is halfschaduw. De wortels kunnen niet goed tegen de zon en staan graag beschut door bijvoorbeeld bodembedekkers of een boom.

Karin

Ik heb altijd van de natuur genoten - het is mij er al vroeg ingegoten. Veel wandelen en in de natuur bezig zijn en genieten van de zon op mijn gezicht. Vandaar dat de combinatie natuur en erover schrijven niet zo een gek idee is. Ik deel graag mijn kennis en draag het graag over aan eenieder die er meer van wil weten. Veel plezier bij Fleur en Flower!

Nieuwe artikelen