3 Manieren Om Klimop Te Stekken? Makkelijk Te Doen!

klimop stekken

Klimop of hedera is een plant die je zowel buiten als binnen kunt houden. Wanneer de plant buiten in de tuin staat klimt hij meestal tegen iets op. Hij heeft dan houvast aan schuttingen of ijzeren rekken. Binnen gebruiken we de klimop als hangplant. In een pot, hangend voor een raam of ergens in de kamer. In deze blog bespreken we ‘Hoe klimop stekken?’

  • Kies een mooie uitloper uit en knip tenminste 5 blaadjes vanaf het einde af.
  • Zet dit stekje in water en wacht een aantal weken tot er wortels aan komen, of 
  • Zet de stek met wortel en al in een pot met aarde en laat het daar uitgroeien tot een plant, of
  • Zet een uitloper in de aarde vast, met een kram, die nog aan de moederplant zit. Deze gaat vanzelf uitlopen.  

Deze blog gaat over het stekken van de binnen en buiten klimop. Het stekken van een buiten of binnen hedera is gelijk aan elkaar. Wel zo makkelijk!

Wanneer Een Klimop Stekken?

Wanneer er uitlopers zijn in het voorjaar kan je de klimop gaan stekken. Dit is ongeveer vanaf april/mei.  Als de uitlopers nog heel jong zijn kun je beter even wachten met afknippen, dan hebben zij grotere overlevingskansen. 

In het voorjaar wordt de hedera ook gesnoeid, je kunt dus takken nemen die je gesnoeid hebt. Zoek een paar mooie takje uit met een lengte van ongeveer 15 centimeter. Het liefst jonge takjes!

Hoe Een Klimop Stekken?

Er zijn 2 manieren om een buiten of binnen klimop te stekken, namelijk:

  1. In de grond
  2. In het water 

De klimop kan je ook stekken via afleggen, dit wordt aan het einde van deze blog ook nog even besproken.

Onderstaand wordt als eerste de traditionele manier van stekken besproken, in water of in de grond.

Klimop Stekken In De Grond 

  1. Kies een paar mooie sterke uitlopers uit en knip met een schone schaar, een takje af met minstens 5 blaadjes. De onderste blaadjes haal je van de steel en dan zet je de stek in een potje met aarde. De stek mag ook iets langer zijn.
  2. Als je in het bezit bent van stekpoeder, doop je de stek eerst hierin voordat je de stek in de grond plant.
  3. Geef de stek een beetje water en doe een plastic zakje over het potje. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog waardoor de grond droogt zo niet snel uit. De grond moet vochtig blijven om wortel schieten te bevorderen.  Het zakje mag losjes over de pot en stek zitten. In plaats van een zakje kan je ook een halve PET fels gebruiken waar je gaatjes in hebt geprikt.
  4. Kijk af en toe hoe droog de grond is en geef eventueel een klein scheutje water. Let erop dat de grond niet nat is want dan rot het stekje weg.  

Dit is het stekken van de klimop in de grond. Het stekje kan je ook in een potje met water plaatsen.

Klimop Stekken In Water 

klimop stekken
Haal de onderste bladeren van de stek af.
  1. Een klimop kun je afknippen op een punt waar een mooie uitloper is. Knip met een schone snoeischaar het uiteinde af van de uitloper, maar dit moeten zeker 5 blaadjes zijn.  
  2. Je haalt de onderste blaadjes van de stek af want die mogen niet in het water staan. Wanneer er blaadjes in het water staan gaan deze rotten en dan komen er bacteriën in het water. Dit is niet goed voor de stek.  
  3. Zet de stekjes in een vaasje met water en zorg dat de steel lang genoeg is om niet uit het vaasje te vallen.  
  4. Ververs iedere week het water. Zo blijft het water mooi schoon.  

Als je het water niet ververst kan je schimmel krijgen. Onderstaande korte video laat zien wat je hier tegen kunt doen.

Voor het stekken in water kan je gebruik maken van decoratieve stekstations. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations, bij Bol.com kan je ze in allerlei soorten en maten bekijken.

Je kunt de klimopstekjes, die in het water staan, planten in de grond wanneer er wortels aan zitten. Deze wortels moeten goed groot zijn willen zij water op kunnen nemen. Dit duurt echt wel een paar weken voor het zo ver is, ongeveer een week of 6.

Stop de klimop dan in een pot met universele aarde en druk de grond zachtjes aan. Zorg ervoor dat de stekjes diep genoeg staan zodat de wortels bij de eerste gietbeurt niet bloot liggen.

Hoe De Klimopstekjes Verzorgen? 

De klimopstekjes geef je 2 x per week water. Water sproeien waardeert de plant ook. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig is. Een natte grond vindt de klimop niet fijn. Dan gaan de wortels rotten. Steek je vinger in de pot om te kijken of het te droog of te nat is. Je weet wat je dan moet doen. 

De klimop stekken mogen niet in de volle zon. De blaadjes verliezen dan veel vocht en drogen uit. De oudere klimop mogen wel in volle zon staan, al verkleuren de bladeren dan wel. Geef dan wel voldoende water.

Lees ook: Hoe Hedera Verzorgen? Binnen en buiten!

Hoe Moet Je Oude Klimop Stekken?

Wanneer je niet weet of een klimop oud is, dan kun je dit zien aan de bladeren.  De bladeren van een oude klimop zijn bijna hartvormig. De oude klimop klimt niet meer, maar hangt vooral of kruipt over de grond.  

Volwassen klimop kun je stekken, maar deze stekken klimmen helaas ook niet meer, maar groeien uit als struiken. Volwassen klimop zijn oude planten die niet gesnoeid zijn.  

Wil je voorkomen dat klimop volwassen wordt, dan moet je deze regelmatig snoeien. Dit kan in mei en nog een keer in september. Heb je dat gedaan dan kan je deze wel als klimplanten stekken. 

Lees ook: 10 x Hedera (Klimop) Soorten En Allemaal Anders!

Hoe Een Klimop Stekken Op De Grond Via Afleggen?

Ik heb het aan het begin van het artikel even benoemd, je kunt de klimop ook stekken door afleggen.

Een hedera die voor een deel op de grond groeit heeft takken die op de grond liggen. Dit is meestal het geval bij een oude hedera.
Deze takken hebben vaak al wortels. Knip zo een tak dan af en plaats deze met de wortels in een pot.

Verzorg de stek nu zoals bovenomschreven is; geef genoeg water maar niet te veel en zet de stek op een warme plaats.

Je kunt een mooie uitloper uitzoeken en die op de aarde vastleggen met een krammen of je maakt een kuiltje en je begraaft als het ware een stukje van de uitloper, die nog aan de moederplant vast zit. Zo heeft de afgelegd tak kans om wortel te schieten.  

Na een aantal weken kun je de wortels voorzichtig los steken, en de uitloper afknippen. Zo scheid je de stek van de moederplant en heb je gelijk een stek van de klimop met wortels.  

Zet de stekken op een plaats waar je wilt dat klimop groeit. Maak een gat in de grond en zet de wortels in de aarde. Geef een beetje water en laat de stek klimmen tegen een muur of rekje. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen