2 Manieren Om Klimop Te Stekken? Makkelijk Te Doen!


klimop stekken
Deel deze blog via:

Klimop of hedera is een plant die je zowel buiten als binnen kunt houden. Wanneer de plant buiten in de tuin staat klimt hij meestal tegen iets op. Hij heeft dan houvast aan schuttingen of ijzeren rekken. Binnen gebruiken we de klimop als hangplant. In een pot, hangend voor een raam of ergens in de kamer. In deze blog bespreken we ‘Hoe klimop stekken?’.

Hoe klimop stekken? 

  • Kies een mooie uitloper uit en knip tenminste 5 blaadjes vanaf het einde af.
  • Zet dit stekje in water en wacht een aantal weken tot er wortels aan komen. 
  • Zet de stek met wortel en al in een pot met aarde en laat het daar uitgroeien tot een plant.
  • Zet een uitloper in de aarde vast, met een kram, die nog aan de moederplant zit. Deze gaat vanzelf uitlopen.  

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Deze blog gaat over het stekken van de binnen en buiten klimop. Dit zijn verschillende manieren van stekken. Eerst lees je over het stekken van de binnen klimop. Daarna over de buiten klimop. 

Klimop Stekken Wanneer ?

Wanneer er uitlopers zijn in het voorjaar kun je de klimop gaan stekken. Dit is ongeveer vanaf april/mei.  Wanneer de uitlopers nog heel jong zijn kun je beter even wachten met afknippen, dan hebben zij grotere overlevingskansen. 

Hoe Klimop Plant Binnen Stekken?

Er zijn 2 manieren om een binnen klimop te stekken: 

  1. Knip de uitloper af en zet deze in de grond 
  2. Knip de uitloper af en zet deze in water.  

Onderstaand worden beide manieren besproken.

1. Klimop Stekken In De Grond 

Een binnen klimop kun je afknippen om te stekken. Kies een mooie sterke uitloper uit en knip met een schone schaar, minstens 5 blaadjes af. De onderste 2 blaadjes haal je van de steel en zet je in een potje met aarde.  

Geef de stek een beetje water en doe een plastic zakje over het potje. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog om de stekjes en de grond droogt zo niet snel uit. De grond moet vochtig blijven om wortelschieten te bevorderen.  

Kijk af en toe hoe droog de grond is en geef eventueel een klein scheutje water. Let erop dat de grond echt niet nat moet zijn, dan rot het stekje weg.  

2. Klimop Stekken Water 

Een binnen klimop kun je afknippen op een punt waar een mooie uitloper is. Knip met een schone schaar het uiteinde af van de uitloper maar dit moeten zeker 5 blaadjes zijn.  

Je haalt de onderste blaadjes van de stek af want die mogen niet in het water staan. Wanneer er blaadjes in het water staan gaan deze rotten en dan komen er bacteriën in het water. Dit is niet goed voor de stek.  

Zet de stekje(s) in een vaasje met water en zorg dat de steel lang genoeg is om niet uit het vaasje te vallen.  

Ververs iedere week het water maar zeker wanneer het water troebel wordt.  

Hoe De Klimopstekken Planten? 

Je kunt de klimopstekken planten wanneer er wortels aan zitten. Deze moeten goed groot zijn willen zij water op kunnen nemen. Dit duurt echt wel een paar weken voor het zo ver is. Stop de klimop dan in een pot met universele aarde en druk deze zachtjes aan. Zorg ervoor dat de stekjes diep genoeg staan zodat de wortels bij de eerste gietbeurt niet bloot liggen. . 

Hoe De Klimopstekken Verzorgen Binnen? 

De klimopstekjes geef je 2x per week water. Water sproeien waardeert de plant ook. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig is. Een natte grond vindt de klimop niet fijn. Dan gaan de wortels rotten. Steek je vinger in de pot om te kijken of het te droog of te nat is. Je weet wat je dan moet doen. 

De klimop stekken mogen niet in de volle, volle zon. De blaadjes verliezen dan veel vocht. De oudere klimop mogen wel in volle zon staan, al verkleuren de bladeren dan wel. 

Hoe Klimop Stekken Buiten? 

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je een buiten klimop gaat stekken.  

  1. Een volwassen klimop plant klimt niet meer, wanneer je deze stekt. 
  2. Een bloeiende klimop klimt ook niet meer. 
  3. Daarnaast zijn er 2 manieren van stekken van een buitenplant, stekken in water en stekken in de grond. 

Onderstaand worden de twee manieren besproken.

Hoe Een Volwassen Klimop Stekken?

Wanneer je niet weet of een klimop oud is, dan kun je dit zien aan de bladeren.  De bladeren van een oude klimop zijn bijna hartvormig zijn. De oude klimop klimt niet meer maar hangt vooral of kruipt over de grond.  

Volwassen klimop kun je stekken, maar deze stekken klimmen helaas niet meer, maar groeien uit als struiken. Volwassen klimop zijn oude planten die niet gesnoeid zijn.  

Wil je voorkomen dat klimop volwassen wordt, dan moet je deze regelmatig snoeien. Dit kan in mei en nog een keer in september. Deze kun je wel als klimplanten stekken. 

Hoe Een Bloeiende Klimop Stekken? 

Ook de bloeiende klimop klimt niet meer, omdat deze plant ook niet is gesnoeid. Ook dit is een volwassen klimop geworden. Dezelfde regel geldt hier ook, regelmatig snoeien dan wordt de plant niet volwassen en blijft hij klimmen. 

Hoe Een Buiten Klimop Stekken En Wanneer?

Klimop die buiten staat kun je ook in het voorjaar april/mei stekken, door deze te knippen en de stekken in het water te zetten. Je kunt ook uitlopers zoeken, die je op de grond wilt laten wortelen. 

Een Buiten Klimop Stekken Water 

Klimop stekken, die je in water wilt zetten, gaat op dezelfde manier, als het stekken van een klimop die binnen staat.

En wel als volgt. Je knipt met een schone snoeischaar een mooie uitloper af en haalt daar de onderste blaadjes vanaf. Dan zet je de klimop in de schaduw in een vaas in de tuin. Er mogen geen blaadjes in het water staan van de vaas, dan gaan ze rotten. De bacteriën die in het water zweven en groeien doen de stek geen goed.  

Laat de stek buiten staan in de schaduw. Zo blijft de stek gewent aan de buitentemperatuur. Hij moet in de schaduw blijven staan, omdat anders de bladeren te veel vocht verdampen en doodgaan. 

Na een aantal weken komen er wortels aan. Zorg dat er genoeg wortels aan de stekken zitten, voor je deze weer in de grond zet.

Hoe Een Klimop Stekken Op De Grond?

Je kunt een mooie uitloper uitzoeken en die op de aarde vastleggen met een kram of je maakt een kuiltje en je begraaft als het ware een stukje van de uitloper, die nog aan de moederplant vast zit. Zo wortelt de klimop op het punt waar de aarde over de uitloper zit. 

 Na een aantal weken kun je de wortels voorzicht los steken, en de uitloper afknippen onder de wortel. Zo scheidt je de plant van de moederplant en heb je gelijk een stek van de klimop met wortels.  

Zet de stekken op een plaats waar je wilt dat klimop groeit. Maak een gat in de grond en zet de wortels in de aarde. Geef een beetje water en laat de stek klimmen tegen een muur of rekje. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen