Hoe Hortensia Snoeien, De Complete Gids

Hortensia

Hortensia’s snoeien is in veel gevallen helemaal geen makkelijk verhaal. Zo zijn er als eerste veel verschillende soorten die allemaal net een andere aanpak vragen. Daarnaast is het ook belangrijk in welke vorm je een hortensia wil snoeien. Als we er even vanuit gaan dat je de hortensia in een struikvorm wil snoeien dan zijn dit de snelle instructies:

  • Snoei de hortensia in begin maart of oktober afhankelijk van de soort
  • Snij dode of zieke gedeeltes van takken altijd volledig weg
  • Snoei de hortensia terug tot een hoogte van 50-70 centimeter tot de grond
  • Snoei de hortensia nét boven een bloemknop af, zo krijg je een volle plant

Nu je dat weet zijn we er natuurlijk nog lang niet. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je een hortensia in een struik- en boomvorm moet snoeien en wat je moet doen met klimmende hortensia’s. Daarnaast kijken we ook naar wanneer je verschillende soorten het beste kunt snoeien. Tot slot kijken we hoe je de plant snoeit na droogte én wat je moet doen als je de plant drastisch wil snoeien. Lees snel verder!

Lees ook voor de complete verzorging: Hortensia Verzorging, Van Voorjaar, Naar Voorjaar!

Hoe Hortensia Snoeien?

Als eerste is het goed om te weten dat de snoeiperiode heel erg afhangt van het soort hortensia wat je hebt. In het kopje ”Wanneer Hortensia Snoeien” bespreken we hoe je weet welke soort jij hebt en wanneer je deze het beste kunt snoeien. In dit kopje bespreken we eerst hoe je hortensia’s het beste kunt snoeien in bepaalde vormen (struikvorm, boomvorm of klimmend).

Voordat we dat doen wil ik je eerst een algemene tip meegeven: snoei zieke of dode takken altijd weg. Dit zijn de takken die je eigenlijk als eerste weg wil halen omdat de plant zijn energie hier anders teveel aan verspilt. Takken die over elkaar heen groeien wil je ook weghalen omdat die elkaar na verloop van tijd in de weg gaan zitten. Als je deze hebt weggehaald, dan kun je jezelf zorgen maken over de vorm van de plant.

Hortensia In Struikvorm Snoeien

Als je een hortensia hebt die je een struikvorm wilt geven, dan moet je als eerste even bepalen hoe groot die struik gaat worden. De meeste hortensia’s (behalve klimmende hortensia’s) zijn stevige planten die goed tegen een snoeibeurt kunnen.

In de meeste gevallen snoei je hortensia’s terug tot een hoogte van 30-50 centimeter boven de grond. Op die manier zorg je dat de plant de volgende bloeiperiode ook bloemen produceert aan de onderkant van de plant. Je kunt ze ook iets hoger snoeien (denk 70-90 centimeter boven de grond). De bloemen zullen zich dan wel meer concentreren aan de bovenkant van de plant.

De kans is groot dat je bij deze snoeibeurt een groot gedeelte van de plant gaat snoeien. Maak je daar echter geen zorgen over. Hortensia’s zijn over het algemeen snelle groeiers en je kunt er vanuit gaan dat er ruim een meter aan tak weer bij zal groeien in het voorjaar.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hortensia In Boomvorm Snoeien?

Verder is het ook mogelijk om een hortensia in een boomvorm te snoeien. Dan moet je wel direct van het begin een andere aanpak hebben. Wel geldt hier nog steeds de regel dat je de hortensia elk jaar alsnog stevig snoeit omdat de plant anders snel uit de hand loopt.

Als je een hortensia in deze vorm wil snoeien dan zal je in het begin direct 3-4 sterke takken moeten uitkiezen. Deze gaan namelijk de basis vormen voor de boomvorm waarin je de hortensia wil snoeien. Zorg er wel voor dat de takken niet allemaal aan dezelfde kant zitten. Net als een boom wil je de takken mooi verspreid hebben.

Deze 3-4 takken zijn de takken die je te allen tijde wil laten zitten. Elk jaar zullen er nieuwe, dunne takken uit deze takken groeien. Aan deze nieuwe takken zullen bloemen groeien. Als het tijd wordt om de hortensia te snoeien dan zijn dit de takken die je wilt weghalen. De hoofdtakken snoei je dus niet weg.

Verder zal je ook gaan merken dat er uitlopers groeien aan de stam van je boompje. Deze uitlopers wil je ook wegsnoeien omdat de hortensia anders zijn boomvorm verliest.

Als het je opvalt dat de 3-4 grote takken die de basisvormen te lang worden dan kun je deze snoeien tot een lengte die je wel mooi vindt. Snoei deze nooit compleet terug en zorg dat er genoeg bloemknoppen aan de boom blijven zitten. Deze takken zijn redelijk dik, dus zorg ervoor dat je hier een zaag voor gebruikt in plaats van een heggenschaar.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Klimmende Hortensia’s Snoeien?

Tot slot zijn er ook nog de klimhortensia’s. Deze werken dan weer net iets anders dan andere soorten hortensia’s. Deze planten vinden het bijvoorbeeld helemaal niet zo fijn om gesnoeid te worden. Daarnaast steken de takken ook net iets anders in elkaar:

  • Klimtakken: deze takken hechten zich aan de muur of de schutting. Aan deze takken zitten de zogeheten hechtwortels. Die zorgen ervoor dat de plant daadwerkelijk grip heeft en omhoog kan groeien.
  • Bloeitakken: Dit zijn de takken die van de muur af groeien en waar bloemen uitkomen. Met een lengte van één meter kunnen de takken aardig lang worden en daardoor kan een klimhortensia snel een grote plant worden.

Een klimhortensia wil je in het eerste jaar eigenlijk niet snoeien. De plant heeft zijn energie namelijk nodig om te settelen op zijn nieuwe plek. Snoeien verspilt deze energie en dat vermindert de overlevingskansen van de plant.

klimhortensia

Na het eerste jaar kun je gaan snoeien. Je wilt tijdens deze snoeibeurt de klimtakken aanpakken. De bloeitakken neem je dan dus automatisch mee omdat deze aan de klimtakken vastzitten.

Snoei de klimtakken terug tot een punt waarop er nog 1-2 bloemknoppen aan de tak vastzitten. Op die manier zorg je ervoor dat er bij de nieuwe bloeiperiode nog genoeg knoppen zijn om bloemen te produceren. Zorg er ook voor dat je de tak nét boven de bloemknop afknipt. Zo zorg je voor vertakkingen en krijg je een mooie volle plant.

Waar je bij klimhortensia’s wel op moet letten is dat deze nog genoeg grip heeft op de ondergrond waar die aan vastzit. Snoei je te veel klimtakken weg, dan kan de plant loskomen. Dat wil je natuurlijk niet.

Wil je de plant een bepaalde richting op laten groeien? Laat deze dan op een rek groeien of span een paar draden waar de plant zich aan vast kan houden.

Meer weten over het snoeien van klimhortensia’s doe je hier: Klimhortensia Snoeien: Stap-Voor-Stap Uitleg.

Wanneer Hortensia Snoeien?

Nu je weet hoe je hortensia’s het beste in bepaalde vormen snoeit, wordt het tijd om te bepalen wanneer je jouw hortensia het beste kunt snoeien. Daarvoor kunnen we hortensia’s het beste opdelen in twee groepen: hortensia’s die in het voorjaar bloeien en hortensia’s die aan het einde van de zomer bloeien.

Volledige uitleg? Lees dan deze blog: Wanneer Hortensia Snoeien? Houdt Rekening Met De Bloeiperiode.

Hortensia’s Die In Het Voorjaar Bloeien (Of Blauw Zijn)

Als eerste zijn er de hortensia’s die in het voorjaar bloeien. We zeggen dan ook wel dat deze hortensia’s bloeien op ”oud hout”. De bloemen komen dan namelijk uit takken die er vorig jaar ook al op zaten. Je wil deze planten aan het einde van de zomer snoeien. Het liefst na de bloeiperiode en vóór de maand augustus. Op die manier zorg je ervoor dat de plant zich kan herstellen voordat de winter aanbreekt.

Bekende soorten die in het voorjaar en de vroege zomer bloeien zijn onder andere Eikenblad hortensia (H. Quercifolia) en de Grote Hortensia (H. macrophylla). Verder kun je er ook van uitgaan dat als je een blauwe hortensia hebt deze ook voor augustus een snoeibeurt moet krijgen.

Tot slot is het wel belangrijk om bij deze soort de bloemen weg te knippen. Deze blijven de gehele winter namelijk aan de plant zitten. Knip deze voor 1 maart weg want anders krijgen de bloemknoppen geen kans om nieuwe bloemen te produceren.

Hortensia’s Die Aan Het Eind Van De Zomer Bloeien

Naast hortensia’s die op ouder hout bloeien zijn er ook hortensia’s die bloeien op nieuw hout. Deze hortensia’s wil je aan het eind van de winter een snoeibeurt geven. Februari en maart zijn vaak ideale maanden om deze plant een snoeibeurt te geven omdat deze plant dan direct bloemen kan produceren in het voorjaar.

Pluim Hortensia
Pluimhortensia

Pluimhortensia’s (H. paniculata) zijn bekende hortensia’s die op nieuw hout bloeien. Dan kun je denken aan soorten als de Limelight, Quickfire en de Burgundy Lace. De welbekende Annabelle (H. arborescens) valt ook onder de soorten Hortensia die je in het vroege voorjaar wilt snoeien.

Meer weten over het snoeien van pluimhortensia’s lees je in dit artikel: Hoe Pluimhortensia Snoeien: Een Complete Gids.

Uitzondering Op De Regel: Hortensia ”Endless Summer”

Tot slot is er een hortensia soort die alle snoeiregels direct aan zijn laars lapt. Dat is de zogenaamde ”Endless Summer” hortensia.

Hortensia
Hortensia ‘Endless Summer’

Deze hortensia kan namelijk heel goed bloemen produceren uit oud én uit nieuw hout. Dat betekent dat deze soort toch wel bloeit wanneer je deze dan ook snoeit. Je kunt dus zelf beslissen wanneer een snoeibeurt jou het beste uitkomt.

Hortensia Snoeien Na Droogte?

Soms kan het voorkomen dat je een hortensia wil snoeien nadat deze schade heeft opgelopen van droogte. Het is in dit geval belangrijk niet direct hele takken te gaan snoeien. In plaats daarvan wil je de hortensia eerst een paar dagen water geven. Na een aantal dagen kun je namelijk goed zien welke bloemen teveel schade hebben opgelopen en welke weer tot leven komen.

De bloemen die niet meer opbloeien, dat zijn de bloemen die je weg wil halen. Dat kun je het beste doen door de bloem gewoon van de tak af te snijden. Als je merkt dat hele delen van een tak niet meer tot bloei komen, pas dan is het oké om dat gedeelte van de tak compleet weg te snoeien.

Wat Gebeurt Er Als Je Jouw Hortensia Te Vroeg Of Te Laat Snoeit?

Het goed plannen van je snoeibeurt is ontzettend belangrijk voor elke plant. Dat is voor hortensia’s eigenlijk niet anders. Als je de plant te vroeg of te laat snoeit dan riskeer je een van de twee volgende situaties:

  • Je snoeit de plant te vroeg; dan snij je waarschijnlijk de nieuwe knoppen er vanaf en zal de plant dat jaar niet in bloei staan.
  • Je snoeit de plant te laat; de plant heeft niet genoeg tijd meer om te herstellen en nieuwe knoppen te ontwikkelen voor de volgende bloeiperiode. In dit geval zullen er ook geen bloemen ontwikkeld worden.

Hoe je precies snoeit, doet Laurence je nog even voor. Zo maak je geen fouten!

Moet Je Een Hortensia Snoeien?

Dan nog even de vraag of je hortensia’s eigenlijk verplicht moet snoeien of dat er situaties zijn waarin dat helemaal niet nodig is. Het antwoord op die vraag heeft namelijk weer twee kanten.

Voor hortensia’s die in het voorjaar bloeien (en dus hun bloemen produceren uit oud hout) is het eigenlijk helemaal niet nodig deze te snoeien. Eigenlijk snoei je deze plant alleen als je vindt dat hij te groot wordt of als je ziet dat deze dode of zieke takken heeft. Wel moet je bij deze soort oude bloemen wegknippen die over zijn gebleven van de vorige bloeiperiode. Knip deze bloemen weg voor 1 maart.

Hortensia’s die aan het eind van de zomer bloeien en bloemen produceren uit nieuw hout dien je wél elk jaar te snoeien. Dit zorgt voor een gezonde groei van de plant.

Hortensia’s kunnen ook als kamerplant fungeren. Maar let dan wel op: ze zijn dan echter gevoelig voor wortelrot. Alles over wortelrot kan je lezen in onze blog “Wortelrot; Wat Is Het En Hoe Te Behandelen“. Daar staat een apart hoofdstuk over de Hortensia en wortelrot.

Kun Je Een Hortensia Drastisch Snoeien?

De meeste hortensia’s kun je zonder enige problemen een drastische snoeibeurt geven. Vooral de hortensia’s die aan het einde van de zomer bloeien vinden dit heel erg fijn.

Hortensia’s die in het vroege voorjaar bloeien herstellen hier ook goed van. Echter, houdt er rekening mee dat als je deze hortensia’s drastisch snoeit ze het jaar daarop geen oud hout hebben en dus geen bloemen zullen produceren.

Klimhortensia’s zijn de soort die het niet heel erg fijn vinden om een drastische snoeibeurt te krijgen. Deze soort hortensia vindt het fijner als je een drastische snoeibeurt verspreid over een periode van drie jaar.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen