Wanneer Hortensia Snoeien? Let Op De Bloeiperiode!

hortensia giftig

De Hortensia is al jaren een ontzettend populaire plant in de Nederlandse tuinen. Niet zo gek als je bedenkt dat deze plant verschillende voordelen heeft. Zo geven ze als eerste een kleurrijke aanvulling aan je tuin. Daarnaast kan de plant goed tegen een stootje én kan hij zowel binnen als buiten staan. Echter, soms moet je de plant natuurlijk wel snoeien. Wanneer moet je een Hortensia dan eigenlijk snoeien?

Hortensia’s die in het voorjaar of de vroege zomer bloeien moet je in de zomermaanden snoeien. Hortensia’s die aan het eind van de zomer bloeien snoei je aan het eind van de winter of het vroege voorjaar.

Nu kan ik me voorstellen dat je niet direct weet wanneer jouw Hortensia nu echt in bloei staat. Of dat je zeker wilt weten dat dit de juiste snoeiperiode is voor de soort Hortensia die jij hebt. Hieronder gaan we daar natuurlijk even dieper op in. Zo weet je zeker dat je goed zit. Daarnaast kijken we ook naar de gevolgen die te vroeg of te laat snoeien heeft voor je Hortensia. Lees snel verder!

Lees ook: Hortensia Verzorging, Van Voorjaar, Naar Voorjaar!

Hortensia’s Die In Het Voorjaar Bloeien (Of Blauw Zijn)

Hortensia’s zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er verschillende soorten Hortensia’s die in het voorjaar bloeien. We zeggen dan dat deze Hortensia’s bloemen produceren uit ”oud hout”. Dat zijn dan takken en knoppen die nog actief zijn van voorgaande jaren. Als je deze Hortensia’s in het voorjaar gaat snoeien dan snij je de nieuwe knoppen er vanaf en dan zal deze niet in bloei staan.

Soorten die in het voorjaar of de vroege zomer bloeien zijn vooral de Eikenbladhortensia (H. Quercifolia) en de Grote Hortensia (H. Macrophylla). Daarnaast kan je als vuistregel ook hanteren dat als je een blauwe Hortensia in je tuin hebt staan je deze eigenlijk altijd in de zomer moet snoeien. Als vuistregel kun je aanhouden dat je deze planten voor augustus een snoeibeurt wil geven.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hortensia’s Die Aan Het Eind Van De Zomer Bloeien

Zoals we net al zeiden zijn er Hortensia’s die bloeien op oud hout. Daar tegenover staan natuurlijk ook de Hortensia’s die groeien op nieuw hout. Dat betekent dat de knoppen zich in het voorjaar ontwikkelen en dat ze dus pas aan het eind van de zomer bloeien. Deze soorten wil je aan het eind van de winter en het vroege voorjaar snoeien. Maart is vaak een ideale maand om deze klus te klaren.

Pluim Hortensia
Pluimhortensia

De Hortensia’s die in deze categorie vallen zijn vaak de pluimhortensia’s (H. Paniculata). Denk dan bijvoorbeeld aan soorten zoals de Limelight, Quickfire en de Burgundy Lace. De welbekende Annabelle (H. Arborescens) valt ook onder de soorten Hortensia die je in het vroege voorjaar wilt snoeien.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Uitzondering Op De Regel: Hortensia ”Endless Summer”

Er is één specifieke Hortensia soort waarbij je alle snoeiregels eigenlijk direct weer mag vergeten. Dat is de zogenaamde ‘Endless Summer’ variant.

Hortensia
Hortensia ‘Endless Summer’

Deze soort ontwikkelt namelijk bloemen op zowel oud als nieuw hout. Dat betekent dat deze soort toch wel begint met bloeien hoe of wanneer je deze dan ook snoeit. Mocht je deze in je tuin hebben staan dan kun je dus zelf besluiten wanneer je deze wil snoeien.

Wat Gebeurt Er Als Je Jouw Hortensia Te Vroeg Of Te Laat Snoeit?

Het juist timen van je snoeibeurt is bij elke plant eigenlijk altijd heel erg belangrijk. Dat is daarom ook niet anders voor Hortensia’s. Mocht je de plant namelijk te vroeg of te laat snoeien dan riskeer je een van de twee volgende scenario’s:

  • Je snoeit de plant te vroeg; dan snij je waarschijnlijk de nieuwe knoppen er vanaf en zal de plant dat jaar niet in bloei staan.
  • Je snoeit de plant te laat; de plant heeft niet genoeg tijd meer om te herstellen en nieuwe knoppen te ontwikkelen voor de volgende bloeiperiode. In dit geval zullen er ook geen bloemen ontwikkeld worden.

Moet Je Een Hortensia Snoeien?

Hortensia’s die in het voorjaar bloeien (of blauw zijn) produceren hun bloemen uit oud hout. Eigenlijk is het helemaal niet nodig om deze soort te snoeien. Dit hoef je alleen maar te doen als je vindt dat de Hortensia te groot begint te worden en je deze wat wil indammen. Wat je bij deze soort wel moet doen is de oude bloemen wegknippen die nog over zijn gebleven van de vorige bloeiperiode. Het is aan te raden deze oude bloemen weg te knippen voor 1 maart.

Hortensia’s die aan het eind van de zomer bloeien (en dus hun bloemen produceren uit ‘nieuw’ hout) dienen wel elke keer een beetje gesnoeid te worden. Dit zorgt gewoon voor een goeie gezondheid van de Hortensia en stimuleert de groei van nieuw hout voor het volgende jaar (waar dan weer nieuwe bloemen uit voortkomen).

Hortensia’s kunnen ook als kamerplant fungeren. Maar let dan wel op: ze zijn dan echter gevoelig voor wortelrot. Alles over wortelrot kan je lezen in onze blog “Wortelrot; Wat Is Het En Hoe Te Behandelen“. Daar staat een apart hoofdstuk over de Hortensia en wortelrot.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen