Is Hortensia Giftig? Alle Informatie En Advies

hortensia giftig

De populaire Hortensia kan je vinden in menige tuin, of in de huiskamer als potplant. Tegenwoordig zie je ze ook veelvuldig als snijbloemen. En terecht, de grote bloemknoppen zijn een echte blikvanger en staan in elke kamer mooi. Het is een plant die plezier brengt in de huiskamer, in de tuin of als terras/balkon plant. Toch is het handig om te weten of een plant giftig is vóór je deze in huis haalt. De vraag die we vandaag beantwoorden is daarom: “Is Hortensia giftig?”

Hortensia Giftig. Het antwoord op deze vraag is ja, de Hortensia is giftig. Voor volwassenen kan contact met sappen in de mond, zorgen voor diarree, braken en het heeft effect op de bloedsomloop. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn, vooral wanneer het gegeten is.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts, of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer je weet dat een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Weet dat alle sierplanten eigenlijk giftig zijn. Dit doen ze door zichzelf te beschermen tegen insecten. Zo worden ze niet of zo min mogelijk op gegeten door kevers, rupsen en bijvoorbeeld bladluis. Of de planten ook giftig zijn voor volwassenen, is dan weer een andere vraag. Meestal zal de opgelopen schade door de Hortensia niet groot zijn, het kan wel voor veel irritatie van de huid zorgen.

Als je in contact komt met de sappen van de plant, doordat je deze afscheurt of knipt, kan het voor irritatie aan de huid zorgen. Als dat gebeurt, dan spoel je gewoon handen schoon onder de kraan. Weet dat je tuinhandschoenen kan gebruiken, de volgende keer.

Een volwassen persoon zal geen Hortensia eten en het risico op vergiftiging is dan ook minimaal.Wanneer een peuter of kruipende baby bladeren of bloemknoppen te pakken krijgt, en dat eet, dan kan het zijn, dat het kind daar maag- en darmproblemen van kan ondervinden.

Zijn andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Hortensia Giftig Voor Baby’s En Mensen?

Baby’s en kinderen stoppen natuurlijk graag alles in de mond – reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te lopen, welke planten giftig zijn. Volwassen zullen niet zo snel een hapje van de Hortensia nemen, toch!

hortensia giftig

De Hortensia is giftig, wat bij baby’s en kleine kinderen voor problemen kan zorgen, zeker als er in gehapt is. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Hortensia heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum, zie bovenstaande telefoonnummers en website.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Buikpijn
 • Braken en/of overgeven
 • Diarree en/of buikloop

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Wanneer je kind met het sap in aanraking is geweest, was dan zo snel mogelijk deze sappen weg met water en hou je kind de komende periode even ter observatie.

Wanneer je een Hortensia in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Ze de plant op een plaats waar je kind niet bij kan komen. In de kamer dus zo hoog mogelijk en in de tuin achteraan in de border. De plant zal af en toe wel bladeren laten, dus ook hier moet je alert op zijn. Nogmaals, Het beste advies is deze plant niet in hus te halen als je kleine kinderen hebt.

Wat te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (dus niet de Hortensia!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Is De Hortensia Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit betekent echter niet dat zij nooit klachten zullen hebben.

hortensia giftig

Voor de Hortensia geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. De plant bevat onder andere saponinen, cumarinederivaten net als 0,1% cyanogen heterosiden die zelf minder dan 5% cyanide bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maag- en darmkanaal van je huisdier. Kortom, een echt giftige plant dus.

De gedroogde bladeren worden soms gerookt als substituut voor cannabis. Voor dit doel wordt bij voorkeur Hydrangea panniculata gebruikt.

Wanneer jouw huisdier van de Hortensia (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Overgeven
 • Koorts
 • Sufheid
 • Huiduitslag
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Schuimende bek
 • Opgezette tong

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak, maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Hortensia heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel of neem contact op met één van bovenstaande telefoonnummers.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Heb je de Hortensia al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Honden klimmen niet zo snel hoog op een kast maar katten vinden dit vaak leuke plaatsen. Staat de plant in de tuin, zet deze dan achter in de tuin of border, zodat je hond er niet makkelijk bij kan komen. Ook het stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, kan opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze kunnen er van alles mee doen wanneer je even niet in de kamer bent.
 • Wanneer dieren zich vervelen kunnen ze zelf speeltjes gaan zoeken. Zorg dus dat en genoeg speeltjes in huis zijn voor jouw huisdier.

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden. En in de tuin plaats je de Hortensia achterin. Weet je niet zeker of je een Hortensia in huis hebt of in de tuin hebt staan, lees dan ons artikel 7 soorten Hortensia’s en je weet het gelijk. Deze blog geeft je waardevolle informatie.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen