Hoe Een Hortensia Verplaatsen Zonder Schade?

Hortensia bemesten

De Hortensia is misschien wel een van de meeste verkocht tuinplanten. Logisch, want met de grote bloeiende bloemen is het een pareltje voor de tuin. Donker paars, roze of spierwit kleuren de tuin in de zomermaanden. Maar wat als de Hortensia te groot is geworden. Kan je de Hortensia verplaatsen?

Hortensia verplaatsen. Graaf de kluit rondom uit en steek de Hortensia uit de grond. Maak een gat dat twee keer zo groot is als de kluit. Plaats de kluit in het gat en geef de Hortensia water. Dek de kluit af met verse tuinaarde en druk de grond aan. Geef wederom water.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een Hortensia kan verplaatsen zonder dat de plant veel schade oploopt. Echter komt er veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Ook de verschillende soorten Hortensia’s komen aan bod.

Een goed verzorgde hortensia, kan beter een verplaatsing aan wanneer deze goed is verzorgd. Lees dan ook: Hortensia Verzorging

Wanneer Hortensia Verplaatsen?

Elke plant, struik of boom heeft een favoriet moment van snoeien, planten en verplanten. Zo ook de Hortensia. Er zijn twee momenten om de Hortensia te verplaatsen, echter wel met enig voorbehoud!

Hortensia Verplaatsen Najaar

In het najaar, in de herfst worden vele planten verplaatst omdat de planten dan in rust zijn. Zo ook de Hortensia. De sapstromen komen tot stilstand en de wortels hoeven niet veel vocht meer op te nemen en te transporteren naar de plant.

Dit is een moment om de Hortensia te verplaatsen. Daar komt bij dat de grond nog goed warm is en dat is alleen maar prettig voor de wortels. Gaan de maanden richting eind november/december dan wordt het al moeilijker omdat de kans op vorst toeneemt en de grond koud is.
Tijdens een vorstperiode verplaats je de Hortensia niet, dat gaat hij niet overleven!

Het eerstvolgende moment is dan het voorjaar.

Hortensia Verplanten Voorjaar

De volgende maanden waarin je de Hortensia kan verplaatsen zijn maart en april. Dit is de beste periode om de Hortensia te verplanten.
Er komt een beetje leven in de Hortensia en die mag je nu nog verplaatsen zonder dat de plant in gevaar komt.

Ook wordt de grond warmer wat weer prettig is voor de wortels.

Ben jij op zoek naar een hortensia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hortensia Verplaatsen In Bloei

Als de Hortensia in bloei staat heeft deze vele grote balderen en mooie bloemen die veel vocht nodig hebben en veel vocht verdampen. Het wortelgestel van de Hortensia ligt aan de oppervlakte en is heel erg kwetsbaar.

hortensia verplanten

Wanneer je nu de Hortensia gaat verplaatsen beschadig je onherroepelijk het wortelgestel. De Hortensia is dan niet in staat om voldoende vocht op te nemen en de bladeren en bloemen gaan hangen. Door veel water te geven kan je het nog een dagje redden, maar uiteindelijk heeft de Hortensia heel veel schade opgelopen en zal, waarschijnlijk afsterven.

Let wel op tijdens het verplaatsen want de sappen zijn giftig en kunnen voor irritatie zorgen. Je kunt hier meer over lezen in onze blog “Is De Hortensia Giftig?“.

Hortensia Verplanten

Een Hortensia verplaatsen vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode is de kans op succes groter. Er zijn echter geen garanties te geven.

De Hortensia heeft een wortelgestel wat niet diep in de grond zitten, dus wees voorzichtig met het uitgraven hiervan.

Controleer ook of de grond van de nieuwe locatie goed is voor de Hortensia. De plant staat het liefst in humusrijke grond die licht zuur is. Echter is de grondsoort niet echt belangrijk, want in gewone tuinaarde zal de Hortensia ook heel goed groeien.
Bepaal of de grond goed waterdoorlatend is voor de Hortensia. Is dit niet het geval verandert de basis van de grond dan. Meng de grond dan met zand en kleine kiezels.

Zoek ook een plaats uit die in de halfschaduw ligt. De grote bladeren zullen bij heel warm weer en in de volle zon veel vocht verdampen en dat is een probleem. De wortels zitten niet diep en de Hortensia neemt dan minder vocht op dan dat er verdampt wordt en de bladeren gaan hangen. Geef dan direct veel water om de plant te redden.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Graaf de Hortensia zo breed mogelijk rond de stam bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de Hortensia de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de Hortensia bij een schutting of muur is geplaatst. Je hoeft niet diep te steken want de Hortensia is niet diepgeworteld.
  2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
  3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit.
  4. Til de struik naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond.
  5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jute doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
  6. Geef de Hortensia nu heel veel water en laat het even de grond intrekken.
  7. Vul het gat op met tuinaarde en druk de grond aan.
  8. Geef de Hortensia in het begin regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.

Dit is de manier om een Hortensia veilig te verplaatsen zodat deze gelijk weer nieuwe bloemen geeft.

Hortensia Verplanten Per Soort

Onderstaand per Hortensia soort nog wat aandachtspunten als je deze specifieke Hortensia’s gaat verplaatsen.

Boerenhortensia

Dit is toch wel de bekendste Hortensia, de Boerenhortensia. Afhankelijk van de grondsoort geeft deze Hortensia roze of paarse bloemen.

Boeren hortensia verplaatsen

Voor deze Hortensia zijn er geen speciale aandachtspunten, alles wat bovenstaand omschreven is, is van toepassing op de Boerenhortensia.

Pluimhortensia Verplaatsen

De Pluimhortensia is herkenbaar aan de pijl puntige bloemen. De kleur van de bloemen is wit en deze Hortensia wordt vaak verward met de Bolhortensia.

pluimhortensia verplaatsen

Deze Hortensia heeft ruimte nodig om te groeien, dus zoek een plek uit waar dit ook kan. En deze Hortensia mag een paar uur per dag zon hebben. Ook nu is het verplaatsen van de Hortensia gelijk zoals bovenstaand omschreven is.

Hortensia Annabelle Verplaatsen

De Annabelle wordt ook wel de Bolhortensia genoemd, omdat deze grote witte bloembollen heeft. Hij heeft wat weg van de Pluimhortensia.

Hydrangea arborescens annabelle

Ook voor deze Hortensia zijn er geen extra maatregelen nodig voor het verplaatsen. Wat je wel kunt doen is tijdens het verplaatsen oude takken snoeien. Haal ook gelijk kruisende takken weg die de Hortensia uit balans halen. Verder is het gelijk aan wat bovenstaand is omschreven.

Klimhortensia Verplaatsen

Deze Hortensia doet het prima in de schaduw of halfschaduw en natuurlijk tegen een schutting of muur aan. De Hortensia is zelf hechtend. Dit betekent dat de Hortensia zichzelf vastmaakt aan de schutting of muur.

Klimhortensia verplaatsen

Tijdens het verplaatsen zal je de Hortensia dus moeten onthechten wat best een lastig werkje is. Verschillende takken zullen breken, hier is geen ontkomen aan omdat de plant heel stevig vast zit aan de muur of schutting. Wanneer er dan toch takken afbreken, kun je deze takken stekken en heb je er nog een hortensia.

Na het verplaatsen zal je de Hortensia moeten helpen met klimmen en hechten. Na verloop van tijd zal de Hortensia zichzelf wel weer hechten aan de muur, maar na het verplanten heeft de plant ondersteuning nodig en zal je de takken moet vastbinden aan de schutting of klimrek.

Verder gaat het verplaatsen op dezelfde manier zoals bovenstaand is omschreven.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen