De verzorging van de hortensia, Van voorjaar naar voorjaar, geeft aan dat het jaar rond de hortensia wel wat verzorging nodig heeft. Een hortensia is toch wel een prachtige buitenplant die veel mensen in de tuin hebben staan. En dat is natuurlijk niet voor niets. De grote bloemen in prachtige kleuren zijn een cadeautje van de natuur. De verzorging van een hortensia is niet zo heel moeilijk. Wat snoeiwerk hier en daar en een goede grond en water geven, is toch wel het voornaamste!
Hieronder vind je een tabel waarin kort en krachtig staat wat jij zoekt over de verzorging van de hortensia. Wil je meer informatie, dan kan ik je aanraden de rest van deze blog ook te lezen. Daar staat vooral het waarom je iets moet doen om de hortensia gezond te houden en het heeft natuurlijk allemaal te maken met de verzorging van de hortensia!
Standplaats | De meeste Hortensia hebben zon en schaduw nodig. Bij te lange periode zon, kan de hortensia gaan hangen. Het ligt aan het soort Hortensia |
Grondsoort | Een licht zure, humusrijke en vochtige, maar waterdoorlatende grond. |
Water geven | Geef regelmatig vroeg in de ochtend of laat op de avond water, bij warme dagen. Houdt van een vochtige (geen natte) grond. |
Bemesten | Geef mest in het voorjaar (maart/april). Kijk op de verpakking hoe vaak je dat moet doen. Elk merk heeft zijn mest daar op afgestemd. Je kunt ook organische mest geven. |
Snoeien | Voorjaarsbloeiers bloeien op oud hout en snoei je direct na de bloei, Hortensia die op nieuw hout bloeien, snoei je in februari of maart. |
Verplaatsen | Kan in het voorjaar en in het najaar. Het mag niet vriezen. |
Vatbaarheid | Er zijn wel een aantal ziektes en plagen die je kunt tegen komen bij de hortensia. Luizen en meeldauw, spint en slakken bijvoorbeeld. |
Winterhard | Ja, de hortensia is winterhard, maar kan ook wel hulp gebruiken bij het overwinteren door een goede standplaats te geven. |
Groenblijvend | nee |
Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw Hortensia goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!
Wanneer je de hortensia gaat verzorgen is het handig om te weten of je handschoenen moet dragen of niet. Weet jij dat? Is Hortensia Giftig?
Standplaats
Er zijn echt nogal wat verschillende soorten Hortensia en daarbij ook de hortensia verzorging. Sommige soorten kunnen volop in de zon staan, zoals de Annabel of de pluim hortensia, wanneer ze maar genoeg water krijgen. Lees vooral het kaartje wat bij de hortensia zit die je hebt gekocht. Daar staat de beschrijving in van de standplaats van de aangekochte hortensia.
Alle hortensia’s kunnen een beetje beschut staan, onder bomen of naast een schuurtje, uit de middag hete zon, en zullen zij prachtig bloeien.
Wil je weten waar je nog meer op moet letten wanneer je een hortensia gaat planten, lees dan ook: Hoe Hortensia Planten! Meerdere soorten hortensia worden besproken.
Bodemsoort
Bij de verzorging van de hortensia hoort natuurlijk ook de bodemsoort. De hortensia houdt van een licht zure grond die goed water doorlatend is. We mengen veelal compost door de grond in de tuin omdat compost veel voedingsstoffen bevat en licht zuur is.
Compost bestaat uit humus. Humus is plantaardig materiaal wat is vergaan, zoals bladmateriaal en takken. In deze grond zitten veel voedingsstoffen die ook een hortensia nodig heeft. Dat is de grond waar de hortensia graag in staat met zijn wortels.
Watergeven
Water geven heeft alles te maken met een goede verzorging van de hortensia. De hortensia houdt van een vochtige grond. Zorg er dus voor dat je regelmatig water geeft en zeker wanneer het erg warm weer is. Geef water in de vroege ochtend of later op de avond, wanneer de zon niet schijnt. Het water verdampt dan minder snel en kan goed in de grond trekken. Geef water op de grond niet op de bloemen en bladeren.
Staat de hortensia in een pot dan is het wel zaak dan je regelmatig je vinger in de pot steekt om te bepalen of de grond droog is of niet. De grond mag niet droogvallen, wil je een gezonde hortensia behouden. Dat is toch waar het bij de verzorging van de hortensia om draait.
Bemesten
Er zijn verschillende soorten hortensia mest. Er is organische mest en mest in kant-en-klare verpakking is te koop. Op de verpakking staat hoe vaak je dit moet geven. Begin in ieder geval in maart of april, voordat de hortensia gaat groeien. De stoffen die in de mest zitten zorgen ervoor dat de hortensia sterk kan worden en mooie bloemen kan geven. Geef nooit meer dan aangegeven. Dit kan de plant benadelen.
Lees alles over het bemesten: Hortensia Bemesten Doe Je Zo!
Snoeien
Er zijn verschillende soorten hortensia die bloeien op verschillende tijden van het jaar. Daardoor is de snoeiperiode ook verschillend. In onze blog hortensia snoeien, kun je alles lezen over de verschillende hortensia en hun ideale snoeiperiode.
Je kunt de hortensia ook stekken, wanneer je toch aan het snoeien bent, in het voorjaar.
Verplaatsen
Je kunt de hortensia verplaatsen in het voorjaar en in het najaar. In deze periode mag het niet vriezen en de grond wordt weer wat warmer of is het nog warm van de afgelopen zomer, wat een groot voordeel is.
Verplaats geen hortensia in de winter. De grond kan te hard zijn of te koud en kans op vriezen is aanwezig. De hortensia kan dan niet goed aanslaan. Kans op schade bij de hortensia is groter dan andere jaargetijden.
Wil je meer informatie over het verplaatsen van de hortensia, lees dan: Hoe Een Hortensia Verplaatsen Zonder Schade? Onze blog vertelt je hoe je dit het best kan doen en waar je allemaal op moet letten.
Vatbaarheid
De hortensia kan last krijgen van beestjes of ziekten. Een gezonde hortensia heeft hier minder last van. Dus als allereerste is de verzorging van de hortensia belangrijk. Een hortensia die weinig water en voeding krijgt kan makkelijker ziek worden dan een hortensia die wel goede verzorging krijgt (net als ieder wezen).
Daarnaast kan je ook pech hebben. Geef je voeding volgens instructie, geef je genoeg water, en staat de plant in een goede grond, dan nog kun je last krijgen van luis, meeldauw, spint en slakken inval.
Heb je wat (dus weinig) luis gesignaleerd, spuit dan met een flinke waterstraal de luis helemaal weg. Herhaal dit een paar dagen. Het lukt, echt! Zitten er op veel plaatsen luis, dan kun je ‘het goedje’ water, afwasmiddel en spiritus spuiten, voor een paar dagen.
Mij is het gelukt en vindt dit een prettige methode. Natuurlijk kun je ook grof geschut gebruiken en chemische bestrijdingsmiddelen kopen, wanneer je niet anders kan.
Winterhard/Wintergroen
Hortensia’s zijn over het algemeen winterhard. Maar, hortensia’s die op oud hout bloeien, (er zijn verschillende soorten) maken hun knoppen aan op hout wat het jaar ervoor is gegroeid.
Er is dus een kans dat knoppen, die in het voorjaar net open gaan, op dat moment, toch nog bevriezen. Maart roert zijn staart, niet waar? Een verlate vriesperiode is niet zo gek in Nederland. En dan heb je de ‘knoppen’ aan het dansen, om het maar spreekwoordelijk te houden.
Lees in onze blog hoe je de hortensia kunt helpen overwinteren: Hortensia Winterhard. Je leest daarbij ook de namen van hortensia die op oud hout bloeien, wel zo makkelijk om te weten! En waarom? Dat lees je in de blog.