Hoe Hortensia Planten! Klim- , Gewone- Pluim- of Annabelle

hortensia planten

Een plant die je altijd wel in een tuin ziet staan is de Hortensia, en terecht. Het is een prachtige plant met grote mooie bloemen, van diep paars tot diep roze en de witte pluimhortensia natuurlijk. Het is een aanwinst voor elke tuin. De Hortensia is verkrijgbaar als struik en als klimplant en er zijn wel honderd verschillende soorten verkrijgbaar. Maar hoe kan je een hortensia planten?

Hortensia planten. Graaf een gat dat 2-3 keer zo groot is als de kluit van de Hortensia. Het liefst een plaats in de halfschaduw en humusrijke vocht doorlatende grond. Doe potgrond en Hortensia grond in het gat en meng dit. Dompel de kluit in een emmer water en plaats de Hortensia dan in het gat. Druk de grond stevig aan.

Maar voordat je de Hortensia gaat planten doe dan wel handschoenen aan want de Hortensia is giftig voor mens en dier. Wanneer je met het sap van de plant in aanraking komst kan dit diarree veroorzaken. Je kunt er alles over lezen on onze blog over de giftigheid van de Hortensia, vol met tips en advies hoe te handelen.

Wanneer Hortensia Planten?

Het is goed om te weten wanneer je de Hortensia kan planten want zo krijgt de plant een goed start!

Een Hortensia kan eigenlijk het hele jaar door wel geplant worden alleen niet als het vriest natuurlijk. Maar er is altijd een beste periode en dat is voor de Hortensia de maand maart en begin april. Ook het najaar in de maand oktober kan je de Hortensia goed planten.

Het maakt niet uit of dit nu de Annabelle is of een pluim- of klimhortensia. Een Hortensia is nu eenmaal een Hortensia en die kan je het beste in maart planten. Maar hoe doe je dat een Hortensia planten?

Ben jij op zoek naar een hortensia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Hortensia Planten?

Nu maakt het niet uit wanneer je de soorten Hortensia’s plant (het liefst in maart), maar maakt het uit voor het planten zelf? Hier kom je straks achter want we bespreken het planten van de bekendste soorten Hortensia.

hortensia planten

Als basis van het planten van een Hortensia nemen we de boeren- of gewone Hortensia. Laten we beginnen!

Daar de wortels van de Hortensia niet de diepte ingaan maar aan de oppervlakte blijven plaats je de Hortensia het liefst in de halfschaduw. Dus zoek een mooie plek uit die hieraan voldoet. Een beetje zon en een beetje schaduw is perfect voor de Hortensia.

In de schaduw zullen ze niet bloeien en in de volle zon hebben ze heel veel water nodig en dat lukt in een tuin meestal niet, dus de halfschaduw is de beste plek.

  • Graaf vervolgens een gat in de grond wat te groot is voor het wortelgestel van de plant. Het gat mag twee tot drie keer te groot zijn.
  • Als de grond van de Hortensia in pot droog is dompel deze dan in een emmer met water zodat de kluit goed nat is.
  • Haal vervolgens de plant uit de pot. Druk zachtjes aan de zijkant van de pot en keer de plant om, dan zal deze uit de pot loskomen.
  • Plaats de Hortensia in het gat. De bovenkant van de van de plant uit de pot moet op gelijke hoogte zijn met de tuingrond.
  • Meng de tuingrond met delen Hortensiagrond en gooi dit in het gat.
  • Druk de grond rondom de Hortensia stevig aan en geef vervolgens weer water.

Het type grond bepaalt de keur van de bloemen in de zomer bij de Boerenhortensia. Dit heeft te maken met de zuurgraad en het ijzergehalte van de grond.

Een blauwe Hortensia krijg je door aluin toe te voegen aan de grond tijdens het planten. Zorg tevens voor tuinturf in het planten gat en je krijgt een donker blauwe bloem.

De roze kleur krijg je door kalk toe te voegen aan de grond en roze is eigenlijk ook de ‘normale’ kleur van de Hortensia. Heb je een blauwe gekocht dan komt dat door de kweker. Deze heeft de plant zo gekweekt. Eenmaal in je tuin kunnen de bloemen roze worden.

De Hortensia houdt van luchtige vocht doorlatende humusgrond dus als je kleigrond hebt maak het gat dan groter en dieper. Meng de klei vervolgens met zand, kleien steentjes, humus- en potgrond om het luchtiger te maken.

Hortensia Annabelle Planten

Voor de Hortensia Annabelle planten geld hetzelfde als wat bovenstaand is omschreven voor de Boerenhortensia. Het planten is namelijk gelijk aan de het planten van de Boerenhortensia.

Ook de Annabelle plaats je in het liefst in de halfschaduw. In tuinen zie je deze Hortensia ook wel in de volle zon staan. Ze hebben dan echt veel water nodig, want de plant verdampt heel veel water. Op het westen of noorden is echter de ideale plaats. Humusrijke grond is de beste grondsoort.

Het type grond maakt hier niet uit voor de kleur van de bloemen maar de beste grond is humusrijke grond. De Annabelle zal altijd witte bloemen geven die in de herfst verkleuren. Je kunt ze dan afknippen en ter decoratie binnen op een schaal neerleggen.

Klimhortensia Planten (Hydrangea anomala petiolaris)

Deze klimplant moet je tegen een schutting of muur plaatsen. De plant hecht zich dan met speciale worteltjes aan de schutting en kan omhoog groeien.

De klimhortensia is winterhard. De plant plaats je ook, net als alle andere Hortensia’s in de halfschaduw tegen een muur of schutting waar de klimhortensia tegenop kan groeien. De type grond maak niet veel uit als deze maar doorlatend is. De voorkeur gaat echter uit naar humusrijke grond.

Voor plantinstructie verwijs in naar bovenstaande uitleg waarin staat beschreven hoe je de Hortensia kunt planten. De bloemen blijven altijd wit of de plant nu in zure of kalkrijke grond staat.

Pluimhortensia Planten

Deze mooie variant heeft ook het liefst een standplaats in de halfschaduw. Ze kunnen de volle zon verdragen en kunnen ook beter tegen een droge grond maar de halfschaduw is de beste plaats om de pluimhortensia te planten.

Hoe te planten is bovenstaand omschreven. Het is gelijk aan het planten van de Boerenhortensia. De bloemen bloeien lang en zijn wit/groenig van kleur die verder in het seizoen verkleuren.

Ook deze plant heeft veel vocht nodig ,want de plant verdampt veel vocht.

Hortensia Planten Afstand

De afstand tussen de Hortensia planten is ook afhankelijk van de grootte van de Hortensia’s die je gekocht hebt. Als richtlijn voor de afstand van de Hortensia’s kan je 0,5 tot 1 meter aanhouden.

hortensia planten

Dus 0,5 meter voor kleine Hortensia en 1 meter voor de grotere Hortensia. Je stuk grond met Hortensia’s is dan in twee jaar helemaal gevuld. Het beste is je eigen gevoel te volgen of je kunt dit hulpmiddeltje opvolgen; Je kunt ook de plant in pot naast elkaar zetten en kijken hoe je uitkomt. Als het je goed lijkt haal je ze uit de pot en plant je ze in de grond.

Ook al worden de planten groter, dit geeft verder niet en heeft geen gevolgen voor de bloei of de groei.

Hortensia Planten Per m2

Ook hier is de grootte van de aangekocht Hortensia weer bepalend.

Als richtlijn kan je aanhouden 3 – 4 planten per m2. Dus 3 als het grotere Hortensia’s zijn en 4 als het kleinere zijn. Ook nu weer kan je de planten eerst met pot positioneren en kijk hoe je uitkomt. Daarna kan je ze uit de pot halen en in de grond planten.

Volg ook nu weer je eigen gevoel, maar met bovenstaande afstand per m2 heb je een volle tuin of plantenbak in circa twee jaar.

Dit is alles wat je moet weten voor het planten van de Hortensia. Heel veel succes en plezier in de tuin.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!