Hortensia Bemesten Voor De Mooiste Bloemen!

Hortensia bemesten

Zoals veel planten heeft de hortensia ook voeding nodig. Voeding geef je door de grond te bemesten. In deze blog beschrijf ik welke mest er is en welke hortensia veel of weinig mest nodig heeft. Daarnaast moeten er stoffen geven worden om de hortensia de kleur te laten behouden die jij hebt uitgekozen, dus roze of blauw. Alles staat met elkaar in verbinding. Een witte hortensia verkleurt niet of heel weinig.

Lees ook: Hortensia Verzorging, Van Voorjaar, Naar Voorjaar!

Hoe moet je een hortensia bemesten?

Samenvattend kan je het als volgt doen:

Bemesten Roze HortensiaBlauwe Hortensia
Soort mestOrganische mest (koemest bijvoorbeeld) of speciale hortensia mest, jaarlijksOrganische mest (koemest bijvoorbeeld) of
speciale hortensia mest.
Geef jaarlijks weinig mest.
Wanneereinde maart tot en met begin aprilEind maart tot en met begin april.
Grond soort:Kalkrijke grond (pH-waarde boven de 7) zoals kleigrond.Licht zure grond (tussen de 4,5-6 pH).
Dat kunnen bosgronden en
veengronden zijn, maar zand kan ook.
Kleuren behouden In kalkrijke/neutrale grond zetten of jaarlijks een beetje kalk strooien.In zure grond zetten. Daarbij jaarlijks kalium, aluin of aluminiumsulfaat
aan grond toevoegen, of Hortensia blauw (tuincentrum).

Hieronder staat uitgebreid meer informatie over de bemesting van de grond waar de hortensia in staat. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Waarom Geef Je Een Hortensia Mest?

Je geeft mest aan de grond, waar de hortensia in staat, zodat de hortensia de voedingsstoffen uit de grond kan halen met de wortels. De hortensia heeft de voedingsstoffen van de mest nodig om een sterke plant te worden en zo te blijven, of weer aan te sterken. De plant groeit beter, bladeren en bloemen worden mooier en sterker en de hortensia is beter bestand tegen ziektes, plagen en weersomstandigheden. Daarom geef je mest.

Je kunt ook stoffen geven aan de hortensia om de bloemen te laten kleuren.

Bloemenmest

Er zijn stoffen die de bloemen van de hortensia mooi houden of verbeteren. Witte bloemen van de hortensia verkleuren niet, die blijven wit.

Blauwe en roze hortensia kunnen veranderen door ze in een zure of basische grond te zetten. Hoe gaat dat in zijn werk?

De blauwe hortensia:

Hortensia

Je kunt stoffen, zoals kalium aluin of aluminiumsulfaat, geven om de blauwe bloemen op kleur te houden, wanneer ze dit zijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat een blauwe bloem blauw blijft. Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid dat je moet geven. Er is in het tuincentrum ook een middel te koop, wat hortensia blauw heet en dat dus ook de hortensia bloemen blauw maakt.

Moet er wel bij gezegd worden dat de grond waarin deze hortensia staat, zuur moet zijn. Dus een (licht)zure grond is van belang, alleen kalium aluin of aluminiumsulfaat toevoegen aan de grond is niet voldoende. Het is een combinatie van factoren, dus. Zure grond en blauw makende stoffen geven, volgens voorschrift.

De roze hortensia:

De roze hortensia, en wanneer je deze zo wilt behouden, staat dan graag in een basische grond. Dus een pH-waarde van boven de 7. Dan blijft deze hortensia mooi roze. Heb je geen basische grond, dan kun je kalk toevoegen aan de grond. Kijk op de verpakking hoe vaak je dit moet doen en wanneer. Ieder merk heeft zo zijn instructie.

Wil je dat de roze hortensia blauw wordt, dan kun je bovenstaande truck uithalen (zie blauwe hortensia) en daarbij ook de grond bewerken tot een zure grond.

Wanneer Ga Je De Grond Bemesten?

De hortensia is (meestal) gesnoeid, wanneer je deze gaat bemesten. Dat ligt aan het soort hortensia trouwens, en kan wel een steuntje in de rug krijgen. De groeiperiode is weer aangebroken, er moeten bladeren en bloemen worden aangemaakt, dus mest is in deze periode een goed idee.

Je kunt op verschillende manieren mest geven, aan de grond waarin de hortensia staat.

  • Direct na de winter oude koe of stalmest geven
  • Eén keer per jaar langzaam werkende mest geven, kant-en-klaar
  • Maandelijks snel werkende mest geven, kant-en-klaar
  • Hortensia blauw: eens per jaar geven rond eind september of zie verpakking
  • Kalk kan je in februari en in oktober geven (roze bloemen).

Direct na de winterperiode oude koemest geven:

Met oude, goed vergane koemest en turf (verlaagt de pH-waarde van de grond) kun je de grond verbeteren en voedingsstoffen toedienen aan de grond, die goed zijn voor de hortensia. Het verlaagt daarbij de pH-waarde van de grond.

Heb je roze hortensia dan mag je kalk strooien om deze mooi roze te houden. Te koop bij tuincentra.

Eens per jaar, tussen maart en april, met langzaam werkende mest:

Er is bemesting die je maar eens per jaar hoeft te geven (tussen maart en april). Deze mest geeft voedingsstoffen langzaam aan de grond af, het hele jaar rond. Makkelijk voor jou, je hoeft niet iedere maand het bemesten te herhalen. Kijk op e verpakking voor roze of blauwe hortensia.

Maar wat ook kan is maandelijks de grond bemesten:

Maandelijks (snelwerkende mest):

Je kunt ook, wanneer je dit in huis hebt of wilt, tussen maart en juli, maandelijks bemesten met snelwerkende mest. Deze geeft gelijk voeding af aan de grond die de hortensia direct kan benutten.

Strooi wat korrels rondom de hortensia, bij de wortels en geef water, zodat de voeding in de grond zakt.

Let op: de blauw hortensia ‘mag’ niet te veel mest krijgen omdat dan de kleur van de bloemen terug kunnen lopen. De blauwe hortensia is blauw omdat deze in de wat armere zure grond staat. Er is bemesting in de handel speciaal voor de blauwe hortensia.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen