Een Hortensia Stekken Doe Je Stap Voor Stap!

winterharde struik met bloemen

De hortensia is een mooi bloeiende plant die ook nog eens heel lang bloeit. De Hortensia is er in verschillende varianten zoals de Pluimhortensia, Klimhortensia en de Eikenbladhortensia. Ze hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal even mooi en hebben grote bloemen. Hortensia’s kunnen vermeerderd worden door splitsen, afleggen en door stekken. In deze blog gaan we hortensia stekken bespreken.

Hortensia Stekken. Snijd een frisse groene stengel met twee bladknoppen af van de moederplant. Verwijder de onderste bladeren. Snijd in de breedte van de bovenste bladeren een stukje af. Doop de stek in stekpoeder en plaats de stek in de potgrond, ongeveer 5 cm diep. Maak een kunstmatige kas met een plasticzak en na 3 weken zijn er wortels.

Hortensia’s hebben een goede verzorging nodig om tot een prachtige plant uit te groeien. Lees daarom ook: Hortensia Verzorging

Hortensia Stekken Wanneer

Voor het stekken is de zomerperiode de beste periode. Je kunt dan duidelijk het verschil zien tussen de oude en nieuwe takken. Takken met bloemen en/of bloemknoppen gaan we niet stekken. Ook takken die houterig zijn en bruinig worden gaan we niet stekken. Deze beide takken soorten zijn niet geschikt om mee te stekken.

We hebben jonge frisse scheuten nodig waar geen bloemknoppen aan zitten. Deze jonge scheuten zijn perfect voor het stekken en zijn sterk genoeg om na het stekken uit te groeien naar een beginnende prachtige hortensia. Daarom wordt de hortensia gestekt in de zomermaanden. De plant geeft dan deze jonge scheuten.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Hortensia Stekken In Volle Grond

Voor het stekken in potgrond zijn enige voorbereidingen nodig. Zet de volgende materialen klaar:

  • Schoongemaakte snoeischaar en scherp mesje.
  • Potgrond voor kuipplanten.
  • Bloempotten van 15 cm (of groter) met afvoergaten.
  • Werkoppervlak om aan te werken.
  • Wortelpoeder om de stekken in te dopen.
  • Potlood of om gaten te maken in potgrond voor stekken.
  • Water.
  • Doorzichtige plastic of plastic zakjes om een kas te maken of een PET fles doormidden gezaagd.
  • Touw of elastiek.
  • Handschoenen
hortensia stekken

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Dan is het nu tijd op de stekken te kiezen en te gaan stekken.

  1. Kies een jonge scheut die er vers groen uitziet en waar geen bloemknoppen aan zitten. Knip met de snoeischaar de tak af en zorg ervoor dat er minimaal twee bladknoppen aanzitten.
  2. Trek handschoenen aan want sap van de hortensia kan irritatie geven aan de huid.
  3. Knip nu de stengel schuin af, net onder de onderste bladknop.
  4. Verwijder de onderste bladeren, alleen de bovenste bladeren blijven aan de stengel zitten.
  5. Snijd vervolgens van de overgebleven bladeren, de helft in de breedte af. Dit vermindert het verdampen van vocht.
  6. Vul de stekpotten met potgrond de duw de grond lichtjes aan.
  7. Maakt met het potlood een gat in de potgrond. Het gat mag ongeveer 5 centimeter diep zijn.
  8. Doop de stek in de stekpoeder en plaats de stek in het gat van de grond.
  9. Druk de grond licht aan zodat de stek stevig staat.
  10. Bevochtig de aarde in de stekpot.
  11. Doe nu een plastic zak over de pot en maak een paar gaatjes aan de bovenkant voor verse lucht. Je kunt ook een doormidden gezaagde PET fles gebruiken met gaatjes erin.
  12. Maak de onderkant van de plastic zak vast aan de pot en zorg dat de onderkant afgesloten is.
  13. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
  14. Geef regelmatig water en maak de bovenkant van de plasticzak steeds verder open voor meer lucht.

Na drie weken heeft de stek wortels gemaakt en kan je voorzichtig de plasticzak verwijderen. Laat de stek voorlopig in deze pot staan en overwinteren. In het voorjaar kan je de stek verpotten.

Hortensia Stekken In Aardappel

Stekken van planten kan je ook doen met … een aardappel. Meerdere planten kan je op deze manier stekken. Wat ga je doen?

  • Doorloop de stappen 1 tot en met 4 van ‘Stekken in potgrond’
  • Maak in de aardappel, met een boortje, een gat van ongeveer 5 centimeter en doe de stek in de aardappel. Plaats de stek, met aardappel, op een laagje potgrond in een pot. Vul de rest van de pot op met aarde zodat de aardappel net onder de grond zit en de stek boven de grond.
  • Maak ook nu weer een kas door er een plasticzakje overheen te doen of een halve PET fles. Geef de stek regelmatig een beetje water en laat de stek binnen overwinteren.

Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ga het zeker een keer proberen met een Hortensia stek.

Hortensia Stekken Op Water

Hortensia stekken in water is best lastig en geen garantie voor succes. Wil je toch proberen, ga dan als volgt te werk:

Doorloop ook nu weer de stappen 1 tot en met 4 van ‘Stekken in potgrond’. In plaats van de stek in de aarde te plaatsen wordt de stek geplaatst in een glas met water. Zorg ervoor dat de bladeren net met het water in aanraking komen. Dit kan je voorkomen door twee satéprikkers op het glas te leggen en de bladeren van de stek hierop te laten rusten.

Maak ook nu weer een kleine kas door een plasticzakje over het glas te plaatsen en maak openingen aan de bovenkant van de plasticzak voor beluchting.

Na drie weken moet de stek voldoende wortels hebben gemaakt zodat je de stek kunt verpotten in de aarde.

Welke hortensia’s worden op deze manier gestekt?

Alle hortensia’s kunnen op deze manier worden gestekt, maar het is lastig. Vind je het leuk om te proberen en lukt het? Laat het ons weten en stuur een foto mee! Ik ben benieuwd.

Voor je een hortensia gaat stekken, moet je toch een scheut van de hortensia snoeien. Wil je weten hoe je een hortensia gaat of moet snoeien? Lees dan: ‘Hoe Hortensia Snoeien?‘.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen