Klimhortensia Snoeien, Stap-Voor-Stap Uitleg

Klimhortensia

Eerder schreven we al hoe je een pluimhortensia moet snoeien. Net als die soort hortensia hebben ook klimhortensia’s hun eigen aanpak nodig. Daarom hebben we in deze blog stap voor stap uitgelegd hoe je dit het beste kan aanpakken. Hieronder even snel de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je een klimhortensia gaat snoeien.

  • Snoei een klimhortensia in eind juni, september of oktober
  • Snoei de klimtakken terug totdat er nog maar 2 bloemknoppen aan vastzitten
  • Zoek dode en zieke takken en snoei deze compleet weg
  • Drastische snoeibeurten verspreid je over 3 jaar

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste bespreken we alle ins en outs van het snoeien van een klimhortensia en hoe je dit aanpakt. Daarnaast bespreken we ook de ideale snoeiperiode en waar je rekening mee moet houden als je een klimhortensia drastisch wil snoeien. Lees snel verder!

Lees ook: Hortensia Verzorging, Van Voorjaar, Naar Voorjaar!

Hoe Klimhortensia Snoeien?

Voordat je een klimhortensia gaat snoeien is het goed om te weten hoe de plant in elkaar steekt. Dat is namelijk net iets anders dan andere soorten hortensia’s. De klimhortensia bestaat namelijk uit twee verschillende soorten takken:

  • Klimtakken: de takken die verantwoordelijk zijn voor het hechten van de plant aan de muur of schutting. Aan deze takken zitten zogenaamde ‘hechtwortels’ die ervoor zorgen dat de plant daadwerkelijk omhoog kan groeien.
  • Bloeitakken: de takken die van de muur af groeien en waar de bloemen uitkomen. Deze takken worden soms wel een meter lang en daardoor kan de klimhortensia heel snel een grote plant worden.

Als eerste is het goed om te weten dat je een klimhortensia in het eerste jaar niet wilt snoeien. Reden hiervoor is dat de plant de energie nodig heeft om zich te settelen op zijn nieuwe plek. Klimhortensia’s vinden het namelijk helemaal niet zo fijn om gesnoeid te worden en dit kost ze veel energie.

klimhortensia

Na het eerste jaar is de kans groot dat een snoeibeurt wel op zijn plek is. In dit geval wil je klimtakken snoeien, je neemt de bloeitakken dan dus automatisch mee in je snoeibeurt omdat deze aan de klimtakken vastzitten.

De klimtakken snoei je op zo’n manier terug dat er nog 1-2 bloemknoppen op de tak blijven zitten. Zo zorg je ervoor dat er de volgende bloeiperiode weer nieuwe bloeitakken uit deze knoppen kunnen groeien. Houdt er rekening mee dat je de tak nét boven een bloemknop wilt knippen, zo ontstaan er op dat punt nieuwe vertakkingen en dat zorgt voor een mooie, volle plant.

Verder wil je er altijd voor zorgen dat je zieke of dode takken snoeit. Doe je dit niet dan verzwak je de plant omdat deze zijn energie verspilt aan takken waar toch geen leven meer in gaat zitten. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat de klimtakken zich niet hechten aan ondergronden waar je ze niet op wil hebben. Deze krijg je er namelijk moeilijk vanaf.

Let er tijdens het snoeien wel op dat de klimhortensia wel genoeg houvast heeft aan de ondergrond waar deze opzit. Snoei je namelijk te veel klimtakken weg dan kan de plant loskomen van de ondergrond en moet je deze met rekken weer vastmaken. Dat wil je voorkomen.

Wil je dat de plant een bepaalde richting opgroeit? Dan kun je met een rek of een paar draden ervoor zorgen dat de plant de gewenste kant opklimt.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Snoeitips Voor De Klimhortensia

Als je een klimhortensia hebt dan zal het je opvallen dat de uitgebloeide bloemen er na de bloeiperiode gewoon nog aan blijven zitten. Deze bloemen mag je gewoon heel de winter aan de plant laten zitten, dat heeft vaak een hoge decoratieve waarde. Wel is het belangrijk dat je ze er voor de maand maart weer vanaf haalt, doe je dit niet dan bestaat de kans dat er geen bloemen ontstaan bij de nieuwe bloeiperiode.

Verder is het goed om te weten dat de klimhortensia nogal een onstuimige groeier is. Daardoor kan deze na verloop van tijd kaal of juist heel zwaar worden aan de onderkant. Mocht dit het geval zijn dan kun je de plant hier goed snoeien. Doe dit wel over een periode van 3 jaar (je snoeit dus in delen). Zo krijg je na verloop van tijd weer een prachtige klimhortensia.

klimhortensia

Tot slot is het goed om te weten dat er soms takken zijn die de winter niet overleven. Normaal gesproken is het voorjaar niet de ideale periode om te snoeien (daarover straks meer). Echter, dode of zieke takken zullen toch geen bloemen meer produceren, daarom kun je deze in het voorjaar wel gewoon snoeien zodat de energie gebruikt kan worden voor de gezonde takken.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Klimhortensia Snoeien?

Een klimhortensia produceert bloemen uit ”oud hout” dat betekent dat takken die 1+ jaar oud zijn bloemen produceren. Hortensia’s die op deze manier bloeien hoeven eigenlijk helemaal niet gesnoeid te worden. Ze doen het vaak beter als je ze meer met rust laat. Toch kan dat soms teveel van het goede zijn aangezien deze plant dan een hoogte van 20 meter kan bereiken.

Daarom snoeien we de klimhortensia, wanneer dit nodig is. Doe dit altijd in eind juni, september of oktober. Dan is de bloeiperiode namelijk voorbij. Snoei je de plant in het voorjaar of de zomer dan is er een grote kans dat je de nieuwe bloemknoppen snoeit en daardoor zal de plant dat jaar niet in bloei staan.

Kun Je Een Klimhortensia Drastisch Snoeien?

Klimhortensia’s kun je drastisch snoeien. Wel is het belangrijk om dit te verspreiden over een periode van 3 jaar. Mocht je dit in één keer doen dan zal de klimhortensia het jaar daarop waarschijnlijk niet tot bloei komen.

De reden daarvoor is dat deze plant, zoals we al zeiden, bloemen groeit op oud hout. Daarnaast herstellen ze gewoon niet geweldig van een stevige snoeibeurt en pak je dit dus het liefst in delen aan.

Drastisch snoeien doe je door alle bloeitakken van de klimhortensia terug te snoeien tot een centimeter of 10 van de klimtakken. Dat is een stevige ingreep en je kunt er sowieso van uitgaan dat deze tak volgend jaar niet zal bloeien. Vandaar dat je maar 1/3e van de takken per snoeibeurt drastisch wil snoeien, zo heb je altijd nog 2/3e van de takken die wel zullen bloeien.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen