Pluimhortensia Snoeien: Een Complete Gids

Pluimhortensia

Hortensia’s zijn er in alle soorten en maten. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd duidelijk is wat nu de beste aanpak is voor de hortensia die jij in je tuin hebt staan. Daarom gaan we het in deze blog hebben over hoe jij jouw pluimhortensia nu het beste kunt snoeien! Hieronder eerst even een snelle uitleg.

  • Snoei de pluimhortensia in de maanden februari, maart of april
  • Als je een struikvorm wilt creëren dan snoei je de plant terug tot een hoogte van 50-70 centimeter boven de grond
  • Voor een boomvorm kies je 3-4 sterke takken die je wilt behouden en snij je de uitlopers die hieraan vastzitten weg
  • Takken die elkaar kruizen, ziek of dood zijn wil je altijd snoeien

Met deze snelle uitleg is alles natuurlijk nog niet gezegd. Hieronder nemen we je stap voor stap mee in wat je moet doen als je jouw pluimhortensia is een struik- of een boomvorm wilt snoeien. Daarnaast bespreken we ook wanneer je de plant wil snoeien en waarom er maanden zijn waarin je dat juist niet wil doen. Lees snel verder!

Lees ook: Hortensia Verzorging, Van Voorjaar, Naar Voorjaar!

Hoe Pluimhortensia Snoeien?

De pluimhortensia is in veel gevallen een grotere plant dan mensen in eerste instantie verwachten. Daarom wordt de plant vaak op een te kleine plek neergezet waar hij vervolgens compleet uit de klauwen groeit. Gelukkig kun je deze hortensia goed snoeien en zijn er tegenwoordig ook dwergvarianten voor de kleinere ruimtes.

pluimhortensia

Er zijn twee vormen waarin je een pluimhortensia kunt snoeien: een struikvorm of een boomvorm. Beide methodes vragen een net iets andere aanpak, dus die hebben we hieronder uiteengezet.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Pluimhortensia In Struikvorm Snoeien?

Als je een pluimhortensia in struikvorm wil snoeien dan moet je als eerste even besluiten hoe groot jij wilt dat deze struik wordt. Pluimhortensia’s zijn sterke planten en kunnen goed tegen een stevige snoeibeurt. Daarnaast ontstaan er bij deze hortensia bloemen uit ”nieuw hout” wat betekent dat de snoeibeurt de bloeiperiode niet in de weg zal zitten.

In de meeste gevallen worden pluimhortensia’s teruggesnoeid tot een hoogte van 30 – 50 centimeter boven de grond. Op die manier zorg je voor een mooie struik die zowel aan de onder als bovenkant bloemen zal produceren. Wil je een iets grotere struik dan kun je de plant terugsnoeien tot een hoogte van 70 – 90 centimeter. Wel zullen de bloemen dan iets meer aan de bovenkant van de plant terechtkomen.

Maak je geen zorgen over het feit dat deze snoeibeurt waarschijnlijk zal betekenen dat je een groot gedeelte van de plant gaat snoeien. Pluimhortensia’s zijn snelle groeiers en je kunt er de klok op gelijk zetten dat ze tijdens het voorjaar en de zomer weer ruim een meter aan tak erbij zullen groeien.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Pluimhortensia In Boomvorm Snoeien?

Naast een struikvorm is het ook mogelijk om de pluimhortensia meer in een boomvorm te snoeien. Deze snoeimethode vraag van het begin eigenlijk een net iets andere aanpak. Wel geldt ook hier weer dat je de boom elk jaar stevig moet terugsnoeien omdat het anders snel uit de hand loopt.

Als je een pluimhortensia in een boomvorm wil snoeien dan wil je in het begin 3-4 sterke takken uitkiezen die de basis gaan vormen voor je boomvorm. Zorg ervoor dat deze takken niet allemaal aan dezelfde kant van de hortensia zitten, dan krijg je scheefgroei.

Deze sterke takken zijn de takken die je wilt laten zitten. Elk jaar zullen er nieuwe takken groeien uit deze ‘hoofdtakken’ en daar zullen dan bloemen uit komen groeien. Als het tijd is om de hortensia te snoeien dan snoei je deze kleine takken weer weg. De hoofdtakken laat je zitten omdat zij nog steeds de basis vormen voor je boom.

Daarnaast is het ook belangrijk om de takken weg te snoeien die aan de stam van de ‘boom’ groeien. Deze uitloper helpen niet mee als je een boomvorm wilt creëren en wil je gewoon tot op de stam snoeien.

Als je merkt dat de 3-4 grote takken die de basis voor je boom vormen te lang worden dan kun je deze terugsnoeien tot een acceptabele lengte. Snoei deze alsjeblieft niet compleet terug tot de stam want dan is al je harde werk voor niets geweest. Omdat deze takken redelijk dit zullen zijn is het verstandig de takken af te zagen tot de gewenste lengte.

Snoeitips Voor Pluimhortensia’s

Dan nog eventjes wat snoeitips die voor elke soort pluimhortensia gelden. Als eerste is het goed om te weten dat hoe minder takken en hoe minder uitlopers de plant heeft, hoe groter de bloemen op de overgebleven takken worden. Wil je dus grote bloemen? Dan snij je alle takken die je niet meer wilt hebben weg. Wil je daarentegen een volle pluimhortensia met wat kleinere bloemen? Dan laat je alle uitlopers gewoon lekker zitten.

pluimhortensia

Verder is het ook mogelijk om deze plant heel dicht bij de grond te snoeien. We praten dan over een overgebleven lengte van 5-10 centimeter. Dit zal een struik vormen die vooral dicht bij de grond zal blijven.

Tot slot wil je bij het snoeien vooral letten op takken die elkaar kruizen of die ziek of dood zijn. Dit zijn takken die je eigenlijk altijd wil snoeien. Takken die elkaar kruizen gaan na verloop van tijd namelijk problemen veroorzaken voor elkaar. Dode en zieke takken vormen een gevaar voor de hele boom.

In Welke Maand Pluimhortensia Snoeien?

Het mooie aan pluimhortensia’s is dat deze soort bloemen produceert uit nieuw hout. Dat betekent dat je deze plant eigenlijk heel het jaar door kunt snoeien (al is het af te raden dit in het midden van de zomer te doen). Dat komt doordat deze soort vaak aan het einde van de zomer in bloei komt te staan en je dan de bloemknoppen weghaalt.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om deze planten in februari, maart of april te snoeien. De reden daarvoor is dat je dan nog ruim voor de bloeiperiode zit. Daarnaast zitten er dan nog geen bloemen en bladeren op de plant en dat maakt het makkelijk om te zien wat je aan het doen bent.

Heb je ook andere hortensia’s in je tuin staan? Of wil je meer weten over welke periode het beste is voor het snoeien van pluimhortensia’s? Lees dan deze blog die we daarover schreven: Wanneer Hortensia’s Snoeien? Kijk Naar De Bloeiperiode!

Waarom Pluimhortensia’s Snoeien?

Het is goed om te weten dat je niet elke soort hortensia altijd hoeft te snoeien. Toch geldt dit voor pluimhortensia’s eigenlijk wel altijd. De reden daarvoor is dat deze soort hun bloemen dus produceert uit nieuw hout. Oude takken snoeien stimuleert de aanmaak van nieuw hout en zorgt dus voor een mooie bloeiperiode.

Daarnaast helpt het snoeien de pluimhortensia ook bij de volgende punten:

  • Om een vorm te creëren die jij mooi vindt
  • Om de groei te controleren
  • Om dode/zieken bloemen en takken te verwijderen
  • Om takken weg te snoeien die elkaar kruizen en elkaar in de weg zitten

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen