Wil jij zelf makkelijk en snel planten stekken? In deze lijst bespreken we de 12 kamerplanten die ontzettend makkelijk te stekken zijn, én ook nog eens heel goed staan in je kamer. Daarnaast lees je ook hoe je deze planten kunt stekken en hoe je ervoor zorgt dat je lange tijd van ze kunt genieten.
Wil je weten hoe je varens kunt stekken? Lees dan onze blog ‘Hoe varen Stekken?‘
Inhoudsopgave
1. Pannenkoekplant
Dit is een van de populairste kamerplanten in Nederland: de pannenkoekplant. Met zijn grote bladeren, lange stam en dunne sprieten heeft de Pilea Peperomioides ook een heel karakteristiek uiterlijk.
Deze plant is ook heel makkelijk te stekken, al zijn er wel twee verschillende soorten stekjes die de plant produceert. Zo kunnen ze aan de stam van de plant zitten of omhoog komen uit de aarde. Beide stek je net even anders.
Als het stekje uit de aarde groeit dan kun je deze los knippen op het moment dat deze zo’n 4 centimeter hoog is. Als dit stekje zelf al wortels heeft, kun je het gelijk verpotten. Is dit niet het geval dan kun je ze het beste even in een bekertje met water zetten (bladeren over de rand heen hangen).
De stekjes die je direct van de stam afknipt zullen sowieso eerst even in het water gezet moeten worden. Als hier een stuk of 8 wortels aanzitten kun je ze verpotten.
Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.
2. Graslelie
Er zijn veel verschillende soorten graslelies (of sprietenplanten) die er allemaal net even iets anders uitzien (lees hier over de 9 bekendste soorten graslelie in Nederland!). Wat wel gezegd kan worden van deze plant is dat deze ontzettend makkelijk te stekken zijn.
Graslelies kun je op verschillende manieren stekken. Een van de makkelijkste is om de stengels die aan het uiteinde van de bladeren groeien te gebruiken. Uit deze uiteinde komen namelijk nieuwe stekjes, daar komen eerst witte bloemetjes aan. Als deze zijn uitgebloeid, dan kun je gaan stekken.
Als er al wortels aan de plant zitten dan kun je de stekjes direct gaan verpotten. Is dit nog niet het geval dan zul je de stekjes eerst even in water moeten zetten. Als er dan een stuk of 6-8 wortels zijn aangegroeid dan kun je deze in de aarde zetten.
3. Lidcactus
De lidcactus is een cactus die er eigenlijk helemaal niet uitziet als een cactus. De bladeren zijn namelijk relatief dun en met zijn roze bloemen doet de lidcactus ook een stuk gezelliger aan dan de meeste cactussoorten.
Als je een lidcactus wilt stekken dan kun je hiervoor een van de bladeren gebruiken die de cactus soms van zich af laat vallen. Een andere optie is om er gewoon eentje van de plant af te trekken. Let er wel op dat er nog een beetje leven in het blad zit (compleet bruin is geen goed teken).
Vervolgens laat je dit blad enkele dagen op de vensterbank drogen. Daarna kun je het cactusblad met de bolle kant naar onderen in de potgrond zetten. Vergeet er niet wat water bij te doen.
Meer weten over de populairste cactussoorten? Lees dan deze blog die we daar eerder over schreven: 8 Populairste Soorten Cactussen
4. Lepelplant
De lepelplant is een andere populaire, decoratieve plant die gemakkelijk te stekken is. Dat komt namelijk doordat deze plant constant nieuwe stengels groeit. Deze stengels komen uit de kluit zetten en zal je daar vanaf moeten halen.
De makkelijkste manier om dat te doen is door de plant uit de potgrond te halen en deze schoon te maken. Vervolgens moet je identificeren waar de nieuwe stengel is begonnen met groeien. Deze breek je dan voorzichtig van de kluit af met wortel en al.
Deze nieuwe stek kun je vervolgens weer in de aarde zetten omdat er natuurlijk al wortels aan zitten. Vergeet de plant niet goed water te geven, de lepelplant is namelijk een plant die aardig wat water nodig heeft.
De lepelplant is wel een giftige plant. Lees hiervoor onze blog ‘Is Lepelplant Giftig?‘ en je weet gelijk alles over de gevaren van deze plant.
5. Lipstickplant
De lipstickplant is qua uiterlijk waarschijnlijk een van de leukste planten op deze lijst. De rode bloemen die deze plant groeit lijken namelijk heel erg op kleine lipsticks. Echter, als je lipstickplant geen bloemen meer groeit dan wordt het tijd om deze te stekken, zo stimuleer je weer de groei van nieuwe bloemen.
De plant stekken doe je door een jonge stengel van de plant te pakken en deze af te knippen. Gebruik hier ongeveer 10 cm stengel voor. Vervolgens verwijder je de bladen die aan de onderkant van de stengel zitten. Stop deze stengel vervolgens in wat potgrond.
Het is aan te raden om een paar stengels van deze plant te gebruiken. Ondanks dat de plant redelijk makkelijk te stekken is, zal niet ieder stek aanslaan. Daarnaast duurt het vrij lang voordat de wortels groeien (om en nabij de twee maanden).
6. Sansevieria
De Sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd, is een plant die vroeger heel populair was, toen weer een tijdje niet, en nu weer wel! Daarnaast zijn er verschillende manieren om deze plant te stekken.
Een van de manieren om dat te doen is door de plant uit de potgrond te halen. Vervolgens zoek je in de kluit naar het begin van de stengels die aan de buitenkant van de plant zitten. Deze kun je vervolgens afknippen.
De stengel die je hebt afgeknipt is in staat om weer een compleet eigen plant te vormen. Het enige wat je dus hoeft te doen is de plant weer in de potgrond te zetten. Na verloop van tijd groeit deze stek ook weer uit tot een volwaardige plant.
7. Klimop
De klimop (ook wel Hedera genoemd) is een plant die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Deze groene, weelderige plant groeit namelijk tegen bomen, huizen en schuttingen op en is daarmee een graag geziene tuindecoratie of hangplant.
De klimop is waarschijnlijk een van de makkelijkste planten om te stekken. Dat komt doordat deze heel graag wortelschiet. Daardoor heb je vaak maar een stengel nodig met één enkel blad eraan om te kunnen stekken. Deze zet je vervolgens in het water of in de potgrond om zo te kunnen groeien.
Het is een goed idee om een paar van deze stekjes in een pot te zetten en hier een plastic zakje overheen te doen. Zo houd je de luchtvochtigheid voor deze plant op peil. Door een paar stekjes bij elkaar te zetten zorg je er ook voor dat de plant wat meer volume krijgt.
8. Calathea
De Calathea of bidplant is een makkelijke plant om te stekken maar iets moeilijker om te onderhouden. Dat komt doordat de plant van vochtige lucht houdt en dit zal je dus op peil moeten houden door de plant af en toe te besproeien met water.
Wel is het stekken dus een makkelijk proces. Net als andere planten op deze lijst stek je de Calathea door deze uit zijn potgrond te halen. Deze plant groeit namelijk ook nieuwe stekjes uit zijn kluit en die zul je dus moeten vinden.
Zodra je de kluit hebt schoongemaakt wordt het snel duidelijk waar je deze kunt afbreken. Breek de plant af en zet deze in aarde (als deze al wortels heeft). Zet deze in water als dit stekje nog geen wortels heeft.
9. Strelitzia
De Strelitzia is een ideale plant voor mensen die meer van een jungle vibe in hun huis houden. Deze plant kan zelfs helemaal tot het plafond van je woonkamer groeien. Daarnaast groeit de Strelitzia ook vanzelf stekjes die jij dan weer mooi kunt vermeerderen.
Het stekproces van de Strelitzia lijkt daarnaast ook verrassend veel op het proces van de Calathea. Ook hier zal je de plant namelijk moeten uitgraven, een stek moeten kiezen en deze afscheuren. Vervolgens plaats je deze in voedzame potgrond en wordt het een kwestie van tijd, totdat de plant weer vanzelf doorgroeit.
10. Palmen
Palmen zijn over het algemeen ook niet heel moeilijk om te stekken. Wel vraagt dit proces iets meer geduld en voorzorg. Als eerste moet je de plant namelijk weer uit de pot halen. Waar je bij de meeste planten gewoon de stekjes van elkaar kan afscheuren vragen palmen een iets delicatere aanpak.
Met palmen is het aan te raden om de kluit schoon te spoelen onder de kraan. Vervolgens haal je de wortels voorzichtig los van elkaar en scheid je op die manier de stek van de moederplant.
Deze stek kun je vervolgens weer in zijn eigen pot zetten. Let wel op dat de wortels heel gevoelig zijn op dit moment en dat je ze voorzichtig moet behandelen. Als de plant is opgepot is het ook verstandig deze goed water te geven. Water helpt de wortels namelijk in de aarde te hechten.
11. Peperomia
De Peperomia wordt ook wel een watermeloenplant genoemd, dat komt doordat de tekening van deze groen/zilveren plant verrassend veel op een watermeloen lijkt.
Deze plant kun je op twee manieren stekken. Als eerste kun je een stek met stengel en al van de plant afsnijden en in een nieuwe pot zetten. Een andere manier is om alleen een gedeelte van het blad te pakken (zolang de steelaanzet er maar aan zit).
Deze steelaanzet plaats je vervolgens onder de grond en hier zullen nieuwe wortels uitgroeien. Na twee weken zullen de wortels gaan groeien, een paar weken laten zal je zien dat de plant zelf weer begint te groeien.
12. Aglaonema (aronskelk)
De Aglaonema is de laatste plant op deze lijst, die makkelijk te stekken zijn. Deze plant gedijt het beste in een vochtige omgeving en kom je daardoor ook vaak tegen in badkamers.
Als je deze plant wil stekken dan is dit weer een kwestie van de plant uit de pot halen. In plaats van dat je stekjes van de plant probeert af te scheuren probeer je nu de kluit voorzichtig uit elkaar te trekken in het aantal stekjes wat je wilt creëren. Zorg er wel voor dat elk stekje zijn eigen wortels heeft, anders zal deze niet goed kunnen wortel schieten.
Verpot de stekjes vervolgens in potten met verse aarde waar genoeg voedingsstoffen in zitten. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig is en dat je de plant op een plek plaatst met indirect zonlicht. Dan zal deze het snelst weer gaan groeien.