6 x Bekendste Soorten Monstera, Groot En Klein.

monstera

Het is logisch dat de meest populaire kamerplanten vaak de planten zijn met een opvallend uiterlijk. Niet zo gek dus dat de Monstera een veel voorkomende plant in de huiskamer is. Ook in de de mode- en kunstwereld is zij een bron van inspiratie: ze werkt namelijk ook prima als decoratieve room-divider en levende luchtzuiveringsinstallatie, voor diegenen die wat frisse lucht en privacy kunnen gebruiken. Gelukkig komt de Monstera in verschillende soorten, zodat je er sowieso eentje vind die bij jou past!

De Monstera heeft opvallende, ongelijke inhammen in het blad. Dit is dan ook precies de reden dat we de Monstera ook wel de gatenplant noemen.

Deze plant komt van origine uit Midden- en Zuid Amerika. Daar groeit zij in het regenwoud langs de reusachtige bomen omhoog en kan zij bladeren krijgen tot wel een meter lang!

Wanneer jij deze prachtige plant ook in huis wilt halen is het wel handig om te weten dat de bladeren giftig zijn. Opletten met kinderen en huisdieren dus!

Lees ook: Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!

1. Monstera Deliciosa

De Deliciosa is de meest populaire, en ook gelijk meest makkelijk te vinden, Monstera. De volwassen bladeren van deze plant zijn groot met diepe inkepingen. Ook hebben ze een hele mooie glans. Nieuwe blaadjes zullen eerst uitkomen zonder inkepingen – dit vormt pas na een tijdje.
Deze opvallende inkepingen zijn de reden dat de Monstera ook wel Gatenplant wordt genoemd.

soorten monstera

De Deliciosa produceert vruchten, maar let op met het eten hiervan. Het duurt namelijk ongeveer een jaar voordat deze vruchten rijp zijn, en als je ze eet voor die tijd zijn ze giftig! De kans dat de Monstera bij jou thuis trouwens vruchten krijgt is klein: hier zijn de omstandigheden gewoon niet goed genoeg voor.

Liever een plant die wel kind -en katveilig is? Kijk dan even op dit lijstje, wat we al eerder opstelden: “Niet giftige planten voor katten, een top 15”.

In het wild kan de Deliciosa wel 21 meter hoog worden en helpen luchtwortels om de Deliciosa vast te maken aan bomen en andere planten. Zo kan ze mooi omhoog klimmen. In de huiskamer zal deze hoogte echter niet gehaald worden.

Ben jij op zoek naar een monstera? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod monstera’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor monstera’s ze in huis hebben!

2. Monstera Adansonii ‘Monkey Leaf’

De Adansonii ‘Monkey Leaf’ is een stukje kleiner dan de Deliciosa en heeft echte gaten in het blad, in plaats van inkepingen. Deze gaten kunnen wel 50% van het hele blad innemen. Het kan dus best zijn dat je op termijn meer lucht dan blad hebt, wat voor een unieke uitstraling zorgt!

Naast de opvallende gaten is het blad een beetje ruw en groeit het in de vorm van een hart. Ook hier zullen nieuwe blaadjes ‘gewoon’ heel groeien, en zullen de gaten op termijn verschijnen.

De Adansonii ‘Monkey Leaf’ is relatief makkelijk te vinden, maar wordt vaak in de war gehaald, en verkocht als, een Obliqua. Een echte Obliqua is heel zeldzaam en kan je echt alleen kunnen kopen met duizenden euro’s. Houd er dus rekening mee dat de ‘Obliqua’ in een tuincentrum of webshop gewoon een Adansonii is. Meer over de Obliqua en verschillen met Adansonii lees je in het volgende kopje.  
De Adansonii ‘Monkey Leaf’ gaat trouwens ook bij de naam ‘Monkey Mask’.

Zeldzaam of niet, deze plant is een plezier om naar te kijken. Ze kunnen wel 6 meter hoog worden en klimmen graag naar waar je ze naartoe leidt.

Lees ook: Hoe Monstera Verzorgen? Alle Informatie!

3. Monstera Obliqua

Deze Obliqua is een heel zeldzame plant: in het wild zijn ze nog maar 17 keer gespot. Deze plant zal je dus niet zomaar in een gewoon tuincentrum tegenkomen. Naast dat ze zo zeldzaam is, groeit ze ook nog eens heel langzaam, vergeleken met de ander Monstera’s. Toch kan ze echt nog een paar meter hoog worden.

soorten Monstera Obliqua

De Obliqua heeft dezelfde gaten als de Adansonii, maar bij deze variatie kunnen deze wel 90% van het blad innemen! Verder zijn de bladeren van de Obliqua zo dun als papier, terwijl het blad van de Adansonii juist dikker en ruwer is.

4. Monstera (Deliciosa) Variegata

De Monstera, heeft net als vele andere planten ook een Variegata variatie. Variegata betekent namelijk gewoon ‘veelkleurig’ in het Latijn. Het is dan ook minder een Monstera soort en meer een mutatie, waarbij bepaalde delen van het bald geen bladgroen bevatten. Het gevolg is een plant met witte of rozige delen. Elke Monstera kan in theorie dan ook een Variegata worden.

soorten monstera Variegata

Deze mutatie komt echter maar heel weinig voor. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat een plant die je koopt een Variegate wordt. De kans hiervoor is ongeveer 1: 100.000. Je zou, in theorie, dus 100.000 Monstera’s wilt kopen en hopen dat er eentje veelkleurig wordt. Doordat het zo zeldzaam is, is deze variatie duur.

Binnen deze mutatie zijn 3 verschillende variaties: de Monstera Albo Variegata (onofficieël Monster Marmorata), Monstera Aura Variegata en de Monstera Thai Constellation.

De Albo Variegata heeft witte vlekken, de Aura Variegata heeft gele vlekken en de Thai Constellation heeft crème kleurige vlekken.

5. Monstera Siltepecana (Silver Monstera)

De Monstera Siltepecana is uniek, omdat de bladeren er anders uit gaan zien naarmate ze volwassen worden. De jonge bladeren zijn blauwgroen met zilveren markeringen en donkergroene aderen. Hoe ouder ze echter worden, hoe groener het blad wordt.
Naast deze bijzondere kleuren heeft het blad nog een bijzonder eigenschap; wanneer ze namelijk net uitkomt heeft het helemaal geen inkepingen. Deze komen pas te voorschijn bij een volwassen blad.
De bladeren van deze Silver Monstera zien er dus de gehele groeicyclus anders uit: perfect voor alle wispelturige planteneigenaren onder ons! 😉

soorten Monstera Siltepecana

De Monstera Siltepecana houdt van klimmen en zal dit (met een beetje hulp) ook zeker doen. Zorg er dus voor dat je de ruimte hebt om deze plant haar potentie te laten bereiken!

6. Monstera Minima

Laten we beginnen met een disclaimer: dit is niet een échte Monstera!

Hij lijkt hier echter wel veel op, waardoor de Minima vaak als Monstera wordt aangezien. Het grootste verschil tussen deze twee planten is dat bij een echte Monstera de bladeren volwassen moeten zijn voor ze de typische gaten krijgen. Deze Rhapidophora heeft al vanaf het begin gaten in het blad. Beide soorten horen trouwens wel tot dezelfde familie: de Aracaea (Aronskelk)

soorten monstera minima

Naast de kenmerkende gaten groeit deze plant voornamelijk zijwaarts, in plaats van in de hoogte. En dat groeien, dat doet ze heel snel. Nog een eigenschap die ze deelt met de Monstera! Dit zijn de 8 soorten Monstera.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen