30 × Niet Giftige Planten Voor Katten, Kamer- en tuinplanten!

niet giftige planten voor katten

Het hebben van leuke, niet giftige planten voor katten is toch wel een dingetje als je katten in huis hebt. Vele planten zijn namelijk giftig voor katten, ze kunnen er ziek van worden. Maar planten in je huis is ook wel leuk. En er zijn genoeg planten die niet giftig zijn voor katten. Vandaar deze top 15 van niet giftige planten voor katten. Zo kan je makkelijk een keuze maken, wanneer je een nieuwe kamerplant wilt kopen.

Ben jij op zoek naar een niet giftige plant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl, nadat je hieronder een leuke plant hebt gezien! Dat is één van de grootste planten webshops in Nederland.

1. Beaucarnea (Olifantspoot)

De olifantspoot is de eerste, niet giftige plant is ons overzicht. Deze plant heeft weinig water nodig. Over het algemeen heeft deze plant gewoon weinig verzorging nodig. Daar de knol vol met water zit hoef je de plant maar een keer in de twee week water te geven. Dit is voldoende om een mooie plant in je huiskamer te hebben.

Niet Giftige Planten Voor Katten olifantspoot

De volle zon is voor deze plant geen probleem. Een plaats in de vensterbank op het zuiden kan deze plant heel goed aan. Af en toe kunnen bladeren bruin worden, maar daar komen snel weer nieuwe voor in de plaats. De sprieten van de plant zijn een leuk speeltje voor katten en dat vinden we niet erg. We hebben nu eenmaal katten in huis, toch?

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

2. Pannenkoekplant (Pilea)

De Pilea, of pannenkoekplant, is niet giftig voor katten. Toch moet gezegd worden dat planten niet voor consumptie zijn gekweekt, ook niet voor katten. Zijn naam geeft alleen aan, dat de vorm van de bladeren op een pannenkoek lijken. Dus niet eten, alleen kijken naar deze leuke plant.

Planten beschermen zichzelf tegen vraat van rupsen en insecten, door gifstoffen aan te maken. Voor ons misschien niet giftig, maar gezond hoeft het ook niet echt te zijn. Laat maar staan die pannenkoekplant!

Niet giftige planten voor katten

3. Graslelie

Graslelies zijn er in vele soorten en maten. Lees hiervoor onze blog over de verschillende soorten graslelies. Wanneer de plant veel sprieten krijgt, dan is dit een kenmerk van een goede verzorging. Deze plant kan je dus gewoon in een pot zetten, maar als hangplant vind ik het een echt sieraad.

Niet giftige planten voor katten

De sprieten van de plant zijn een uitdaging voor de katten, ze zijn leuk om mee te spelen en om aan te knabbelen. Gelukkig is ook deze plant niet giftig, dus geen probleem wanneer ze in de bladeren bijten.

Als je de graslelie in een hangende plantenpot plaatst en deze aan het plafond hangt, dan komt je kat er waarschijnlijk niet aan. Dat kan je heel goed doen, omdat de plant niet veel licht nodig heeft. Een schaduwrijke plaats is dus geen probleem. Daarnaast heeft de graslelie veel water nodig. De grond moet altijd vochtig zijn.

4. Calathea

De Calathea is een makkelijke, mooie en kat vriendelijke plant. Ook deze is niet giftig. De Calathea is tegenwoordig een hele populaire kamerplant.

Niet giftige planten voor katten

Twee keer in de week water geven is wel nodig. De grond van de Calathea moet altijd vochtig zijn. In de wintermaanden heeft de plant genoeg aan 1 water geef beurt per week.

De Calathea kan je op een donkere plaats neerzetten, want de plant heeft niet veel licht nodig om te groeien. Deze plant doet het bij uitstek ook heel goed in de badkamer, wel met een raampje. In het echte donker kan geen plant overleven!

5. Kentia

De Kentia is een echte dierenvriend. Niet alleen omdat hij leuke sprieten heeft waar katten aan kunnen knabbelen, maar daarbij is hij niet giftig. Wanneer de kat stiekem een hapje wil nemen is er geen man overboord dus. Tenzij jij dat absoluut niet wilt hebben, natuurlijk. De Kentia palm houdt van een vochtige grond in de lente en in de zomer.

Let er op dat de grond niet echt nat wordt, dan gaan de wortels rotten. Een vochtige grond houden is het advies dus. Andere periodes mag het water geven wat minder zijn. Zet de plant lekker in het licht, maar niet in de felle middag zomerzon, daar houdt de plant niet van!

6. Lidcactus

Deze cactus is een van mijn favorieten. De mooi bloemen zijn een aanwinst voor elke kamer. Ook voor katten is deze cactus geen probleem. Hij is niet giftig voor huisdieren, dus ook de huiskat kan er een hap van nemen. Het is niet aan te raden dit toe te laten. De plant wordt namelijk erg lelijk wanneer het iedere keer een stukje gaat missen.

lidcatus

Dit is een van de weinige cactussen die in tegenstelling tot de meeste cactussen wel veel water nodig heeft. De grond moet altijd licht vochtig blijven, dus twee keer in de week een beetje water geven. De lidcactus moet je plaatsen op een plek waar veel licht is, maar direct zonlicht moet je vermijden. De kartelige bladeren zorgen ervoor dat je kat meestal wel van deze plant afblijft.

7. Fresia

De heerlijk ruikende freesia is ook niet giftig voor katten. Want ja, ook bloemen kunnen in huis kunnen giftig zijn. Maar in dit geval zet je een heleboel freesia’s in een leuk vaasje en laat je jouw kat daar heerlijk aan ruiken. Doe dit zelf ook! De zoete geur is er één om vaak te ruiken.

niet giftige planten voor katten

Daarbij komt dat je nu ook een fresia in pot op tafel kunt zetten. De knollen, waaruit de fresia’s groeien, zijn zo gekweekt, dat ze in een leuke pot op de vensterbank kunnen staan.

8. Kwartjesplant

De volgende in de lijst van niet giftige planten voor katten is de kwartjesplant. Dee plant heeft stevig, groene bladeren. De plant heeft niet veel zonlicht nodig dus een iets donkere plaats in je kamer is geen probleem. Ook een iets koelere plaats voor deze plant is geen probleem.

kwartjesplantNiet Giftige Planten Voor Katten

Deze plant wordt ook wel de gietijzeren plant genoemd vanwege zijn onverwoestbare karakter. Het kan dus tegen een stootje en dat is wel zo prettig wanneer er katten in huis zijn.

9. Orchidee

Er zijn heel veel soorten orchideeën verkrijgbaar en gelukkig zijn ze niet giftig voor katten. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer. Het voordeel van de orchidee is dat deze weinig water nodig heeft. Een keer in de 5-7 dagen in de zomer en een keer in de 10-12 dagen in de winterperiode.

Wanneer de orchidee te veel water krijgt kan wortelrot optreden. Wij hebben een blog geschreven over hoe je wortelrot tegen kunt gaan en wat je moet doen als je plant al wortelrot heeft.

Als de bladeren geel/bruinig worden dan krijgt de plant te veel zonlicht. Verplaats de orchidee dan naar een plek met veel zonlicht, maar geen direct licht.

10. Kaaps Viooltje

En dan het lieve kleine, bloeiende Kaaps viooltje. Ook deze is niet giftig voor katten. Deze plant geeft altijd wel bloemen en wordt niet heel erg groot. Het zachte van de donzige bladeren vinden de katten wel fijn, maar je zullen er waarschijnlijk niet in bijten.

Niet Giftige Planten Voor Katten kaaps viooltje

Ook deze plant niet in direct zonlicht plaatsen, want dan worden de bladeren geel. Geef de plant twee keer in de week water en laat de grond tussen de beurten opdrogen. Zo krijg je er veel bloementjes voor terug.

11. Peperomia

Deze planten zijn ook kat vriendelijk, dus niet giftig. Er zijn heel veel verschillende soorten Peperomia te koop in de winkel. Verschillende kleuren, verschillende bladeren en van groot tot klein. Er zit er dus vast wel eentje voor je bij die jij en jouw kat leuk vindt.

Niet giftige planten voor katten

Het blijft een beetje eentonig, maar ook deze plant kan niet in de volle zon maar heeft wel licht nodig.

12. Bamboe

Bamboe soorten die buiten staan kunnen heel groot worden. In de huiskamer hebben we kleinere exemplaren en deze zijn niet giftig voor katten. Sommige katten vinden het wel een leuke plant om mee te spelen.

bamboe

Bamboe komt oorspronkelijk uit een vochtige omgeving en daarom heeft de plant veel water nodig. Ook nu weer niet in direct zonlicht plaatsen, maar wel op een plaats met veel licht.

13. Basilicum

Heb je zelf basilicum planten opgekweekt of heb je in de vensterbank van de keuken staan, dan geen nood wanneer jouw kant daar aan heeft geroken en zelfs een hapje van heeft gegeten.

niet giftige plant voor katten
Basilicum

Dit kruid is om gegeten te worden door iedereen die dit, maar wil. Jouw kat kan in de ban zijn van de heerlijke geur van basilicum, laat hem of haar maar lekker ruiken.

14. Varen

Varens hebben een overvloed aan wilde bladeren die wel eens een uitdaging kunnen vormen voor katten. Gelukkig kan deze plant een stootje hebben en zijn ze niet giftig voor katten. Varens kunnen heel goed in een tuin of op het balkon groeien, maar zijn ook een aanwinst in een huiskamer. Ze doen het daar erg goed, wanneer zij goed verzorgd worden.

Niet giftige planten voor katten

Laat de kluit van de varen niet uitdrogen en geef regelmatig water. De plant heeft weinig licht nodig en doet het goed op een donkere plaats. Daarom kom je de varen ook vaak tegen in bijvoorbeeld de badkamer.

15. Zebra cactus (Haworthia fasciata)

De laatste plant in de lijst van niet giftige planten voor katten is de Zebra cactus. Deze sprietige cactus met wit-groen gestreepte balderen staat leuk in elke vensterbank en is dus niet giftig voor je kat.

Niet giftige planten voor katten

Het is een makkelijke plant is de verzorging, je hebt er haast geen omkijken naar. Tussen twee water geef beurten door, moet de grond opgedroogd zijn. Dus niet te veel water geven.

Het puntige uiteinde van de bladeren vinden katten vaak fijn om hun kop even langs te halen. Gelukkig heeft dit geen effect op de plant, hij kan wel een stootje hebben.

15 × Niet Giftige Tuinplanten Voor Jouw Hond!

Ook tuinplanten kunnen giftig zijn voor jouw kat! Nu is het zo dat wanneer je een kat hebt die ‘gewoon’ buiten loopt, hij of zij allerlei planten tegenkomt, waar jij geen weet van hebt. Maar, om het spek niet op de kat te binden, heb ik hier 15 tuinplanten, die voor katten niet of weinig giftig zijn, op een rijtje gezet.

 • Aster
 • Zonnebloem
 • Camelia
 • Campanula
 • Canna
 • Dahlia
 • Forsythia
 • Hibiscus
 • Lavandula
 • Sering
 • Phlox
 • Weigelia
 • Magnolia
 • Siergrassen
 • Verbena

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen