Niet Giftige Planten Voor Katten. Een Top 15!


niet giftige planten voor katten
Deel deze blog via:

Het hebben van niet giftige planten voor katten is toch wel een dingetje als je katten in huis hebt. Vele planten zijn namelijk giftig voor katten, ze kunnen er ziek van worden. Maar planten in je huis is ook wel leuk. En er zijn genoeg planten die niet giftig zijn voor katten. Vandaar deze top 15 van niet giftige planten voor katten. Zo kan je makkelijk een keuze maken als je een nieuwe kamerplant wilt kopen.

De planten in deze lijst die niet giftig zijn voor katten kunnen wel een aantrekkelijk speeltje zijn. Katten zijn namelijk verzot op kamerplanten vanwege de sprieten en bladeren, deze bewegen en daar spelen ze mee. Ook is het leuk om je nagels eraan scherp te maken zoals bij de olifantspoot bijvoorbeeld. Tja, het blijven katten!

Ben jij op zoek naar een niet giftige plant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod niet giftige planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Beaucarnea (Olifantspoot)

De olifantspoot is de eerste niet giftige plant is ons overzicht. Deze plant heeft weinig water nodig. Over het algemeen heeft deze plant gewoon weinig verzorging nodig. Daar de knol vol met water zit hoef je de plant maar eens in de twee week water te geven. Dit is voldoende om een mooie plant in je huiskamer te hebben.

Niet Giftige Planten Voor Katten olifantspoot

De volle zon is voor deze plant geen probleem. Een plaats in de vensterbank op het zuiden kan deze plant heel goed aan. Af en toe kunnen bladeren bruin worden, maar daar komen snel weer nieuwe voor in de plaats. De sprieten van de plant zijn een leuk speeltje voor katten en dat vinden we niet erg. We hebben nu eenmaal katten in huis, toch?

Ben jij op zoek naar een niet giftige plant voor katten? Vele soorten planten zijn er, maar welke past bij jou? Zoek je planten voor bijvoorbeeld de badkamer, huiskamer of tuin, dan wijst Bol.com jou de weg in het land van verschillende planten soorten.

2. Bromelia

De bromelia is de volgende niet giftige plant voor katten. Het is een exotische kleurrijke plant, welke in vele kleuren verkrijgbaar is. Het is een aanwinst voor elke kamer.

bromelia Niet Giftige Planten Voor Katten

De bromelia geef je af en toe een beetje water op de potgrond maar zeker niet te veel. Het meest water geef je de plant in de kelk. In deze kelk bevinden zich kleine haartjes die het meeste vocht opnemen dus maak je de grond niet te vochtig.

De plant kan op een lichte plaats staan maar niet in de volle zon. De bladeren zijn vaak een beetje gekarteld dus de meeste katten blijven hier wel vanaf.

3. Graslelie

Graslelies zijn er in vele soorten en maten. Lees hiervoor onze blog over de verschillende soorten graslelies. Wanneer de plant veel hangsprieten krijgt, dan is dit een kenmerk van een goede verzorging. Deze plant kan je dus gewoon in een pot zetten maar als hangplant vind ik het een echt sieraad.

Niet Giftige Planten Voor Katten graslelie

De sprieten van de plant zijn een uitdaging voor de katten, ze zijn leuk om mee te spelen en om aan te knabbelen. Gelukkig is ook deze plant niet giftig dus geen probleem wanneer ze in de bladeren bijten.

Als je de graslelie in een hangpot plaats en deze op een hoge kast neer zet dan komt je kat er waarschijnlijk niet aan. Dat kan je heel goed doen, omdat de plant niet veel licht nodig heeft. Een schaduwrijke plaats is dus geen probleem. Daarnaast heeft de graslelie veel water nodig. De grond moet altijd vochtig zijn.

Zoals gezegd, kunnen ze ook geplaatst worden op een schaduwrijke plaats.

4. Calathea

De calanthea is een makkelijke, mooie en katvriendelijke plant. Ook deze is niet giftig. De calathea is tegenwoordig een hele populaire kamerplant.

calathea

Twee keer in de week water geven is wel nodig. De grond van de calathea moet altijd vochtig zijn. In de wintermaanden heeft de plant genoeg aan 1 watergeef beurt per week.

De calathea kan je op een donkere plaats neerzetten, want de plant heeft niet veel licht nodig om te groeien. Deze plant doet het bij uitstek ook heel goed in de badkamer.

5. Sedum morganianum

Deze hele mooie karakteristieke cactus is een aanwinst voor elke kamer. Katten blijven meestal wel van deze plant af. Hij heeft namelijk geen uitdagende bladeren maar kleine bolachtige blaadjes. Als de kat er wel mee speelt is het ook geen probleem, want ook deze plant is niet giftig voor katten.

Sedum morganianumNiet Giftige Planten Voor Katten

Deze plant kan echt heel mooi worden als je hem rust en ruimte geeft. Zet de plant neer op een rustige plaats of hang de plant op aan het plafond. Door de rust zal de plant uitgroeien tot een hele mooie hangplant. Zorg er wel voor dat de plant wel licht krijg maar geen direct zonlicht. De plant heeft één keer in de maand water nodig.

6. Lidcactus

Deze cactus is een van mijn favorieten. De mooi bloemen zijn een aanwinst voor elke kamer. Ook voor katten is deze cactus geen probleem, want hij is niet giftig.

lidcatus

Dit is een van de weinige cactussen die in tegenstelling tot de meeste cactussen wel veel water nodig heeft. De grond moet altijd licht vochtig blijven, dus twee keer in de week een beetje water geven.

De lidcactus moet je plaatsen op een plek waar veel licht is maar direct zonlicht moet je vermijden. De kartelige bladeren zorgen ervoor dat je kat meestal wel van deze plant afblijft.

7. Palm (Cycas Palm is een uitzondering)

De grote familie van de palmen zijn ook niet giftig voor katten. Uitzondering hierop is de Cycas palm, deze is wel giftig voor je kat. Er blijven echter genoeg soorten over waar je uit kunt kiezen die niet giftig zijn.

Plamen houden van vochtige grond dus regelmatig watergeven en de grond niet op laten drogen. Zet de palm neer op een plaats met veel zonlicht maar geen direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren geel worden.

De sprieten van de palm kunnen wel een uitdaging zijn voor katten. Hou hier dus rekening mee.

8. Kwartjesplant

De volgende in de lijst van niet giftige planten voor katten is de kwartjesplant. Dee plant heeft stevig, groene bladeren. De plant heeft niet veel zonlicht nodig dus een iets donkere plaats in je kamer is geen probleem. Ook een iets koelere plaats voor deze plant is geen probleem.

kwartjesplantNiet Giftige Planten Voor Katten

Deze plant wordt ook wel de gietijzeren plant genoemd vanwege zijn onverwoestbare karakter. Het kan dus tegen een stootje en dat is wel zo prettig wanneer er katten in huis zijn.

9. Orchidee

Er zijn heel veel soorten orchideeën verkrijgbaar en gelukkig zijn ze niet giftig voor katten. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer. Het voordeel van de orchidee is dat deze weinig water nodig heeft. Een keer in de 5-7 dagen in de zomer en een keer in de 10-12 dagen in de winterperiode.

orchideen

Wanneer de orchidee te veel water krijgt kan wortelrot optreden. Wij hebben een blog geschreven over hoe je wortelrot tegen kunt gaan en wat je moet doen als je plant al wortelrot heeft.

Als de bladeren geel/bruinig worden dan krijgt de plant te veel zonlicht. Verplaats de orchidee dan naar een plek met veel zonlicht maar geen direct licht.

10. Kaaps Viooltje

En dan het lieve kleine, bloeiende Kaaps viooltje. Ook deze is niet giftig voor katten. Deze plant geeft altijd wel bloemen en wordt niet heel erg groot. Het zachte van de donzige bladeren vinden de katten wel fijn maar je zullen er waarschijnlijk niet in bijten.

Niet Giftige Planten Voor Katten kaaps viooltje

Ook deze plant niet in direct zonlicht plaatsen, want dan worden de bladeren geel. Geef de plant twee keer in de week water en laat de grond tussen de beurten opdrogen. Zo krijg je er veel bloementjes voor terug.

11. Peperomia

Deze planten zijn ook katvriendelijk dus niet giftig. Er zijn heel veel verschillende soorten Peperomia te koop in de winkel. Verschillende kleuren, verschillende bladeren en van groot tot klein. Er zit er dus vast wel eentje voor je bij die jij en jouw kat leuk vindt.

Niet Giftige Planten Voor Katten Peperomia

Het blijft een beetje eentonig maar ook deze plant kan niet in de volle zon maar heeft wel licht nodig.

12. Bamboe

Bamboe soorten die buiten staan kunnen heel groot worden. In de huiskamer hebben we kleinere exemplaren en deze zijn niet giftig voor katten. Sommige katten vinden het wel een leuke plant om mee te spelen. tja, het blijven katten!

bamboe

Bamboe komt oorspronkelijk uit een vochtige omgeving en daarom heeft de plant veel water nodig. Ook nu weer niet in direct zonlicht plaatsen maar wel op een plaats met veel licht.

13. Bananenplant (Musa)

Ook bananenplanten zijn er in vele soorten en maten en doen het prima in een huiskamer. De grote bladeren van de bananenplant kunnen wel eens een uitdaging zijn voor je kat. Echter zorgen deze grote groene bladeren vaak voor een leuk contrast met andere elementen in je kamer.

Niet Giftige Planten Voor Katten musa

Als de bladeren geel worden dan krijgt de plant te veel zonlicht. Verplaats de plant dan naar een plek met minder direct licht. De gele bladeren blijven echter. Deze zijn beschadigd.

De bananenplant heeft best wel veel water nodig, de grond moet namelijk vochtig blijven. Kortom het een een mooie decoratieve plant die niet giftig is voor katten.

14. Varen

Varens hebben een overvloed aan wilde bladeren die wel eens een uitdaging kunnen vormen voor katten. Gelukkig kan deze plant een stootje hebben en zijn ze niet giftig voor katten. Varens kunnen heel goed in een tuin of op het balkon groeien, maar zijn ook een aanwinst in een huiskamer. Ze doen het daar erg goed, mits ze goed verzorgd worden.

varen

Laat de kluit van de varen niet uitdrogen en geef regelmatig water. De plant heeft weinig licht nodig en doet het goed op een donkere plaats. Daarom kom je de varen ook vaak tegen in bijvoorbeeld de badkamer.

15. Zebra cactus (Haworthia fasciata)

De laatste plant in de lijst van niet giftige planten voor katten is de Zebra cactus. Deze sprietige cactus met wit groen gestreepte balderen staat leuk in elke vensterbank en is dus niet giftig voor je kat.

Niet Giftige Planten Voor Katten Zebracactus (Haworthia fasciata)

Het is een makkelijke plant is de verzorging, je hebt er haast geen omkijken naar. Tussen twee watergeef beurten moet de grond opgedroogd zij. Dus niet te veel water geven.

De puntige uiteinde van de bladeren vinden katten vaak fijn om hun kop even langs te halen. Gelukkig heeft dit geen effect op de plant, hij kan wel een stootje hebben.

Dit was de laatste plant in ons overzicht van niet giftige planten voor katten. Er zijn er genoeg, dus maak je keuze en fleur je kamer op of geef een plant cadeau aan een kattenbaasje.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen