20 Planten Voor In De Volle Zon, En Dit Zijn Ze!

vaste planten volle zon winterhard

Er zijn vele planten die in de zon kunnen groeien en bloeien. Planten met bloemen, zonder bloemen, maar natuurlijk ook vetplanten. Sommige kunnen ook wat schaduw verdragen en sommige willen juist helemaal geen schaduw, maar dat zal speciaal worden vermeld. We gaan er een aantal voor jou op een rijtje zetten. Het is een gevarieerde lijst zodat je kunt kiezen uit diverse soorten. Maak je keuze uit deze planten voor in de volle zon!

Ben jij op zoek naar een plant voor in de volle zon? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten voor in de volle zon tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Blauwe Regen (Wisteria)

planten voor in de zon

Deze klimplant kan soms een aanloop hebben voor zij gaat bloeien. Eenmaal in bloei kun je een paar keer per jaar genieten van deze prachtige hangende regen. En wat ruiken ze lekker! De Blauwe regen is er in blauw, roze en wit. Wil je veel bloemen dan moet deze klimplant in de zon staan. Daarbij moet je regelmatig de lange uitlopers terug snoeien, wil je veel bloemen krijgen. Het is de moeite waard.

2. Seringen

Amerikaanse Sering

De seringen is een struik die veel geurende bloemen kan opleveren, in de kleuren wit, roze, violet of paars. Hij staat graag in de volle zon. Er zijn verschillende soorten seringen: De hoge-, Dwerg-, Kruip- en Amerikaanse sering. Deze laatste geeft vele kleine bloementjes in een bolletje en staat net als de andere heel graag in de zon.

3. Agave

Planten voor in de volle zon
Agave

Deze leuke vetplant komt oorspronkelijk uit Mexico. Je kunt je voorstellen dat zon bij deze plant geen probleem is. Daar kunnen zij enorm groot worden en zon is dus geen probleem. In Nederland zullen ze over het algemeen wat kleiner worden qua formaat, maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn gewoon erg leuk, in de tuin, maar ook in de huiskamer.
Meer weten over de Tropische vetplanten? Dan kun je onze blog lezen!

De volgende planten voor in de volle zon is de…

4. Fuchsia

fuchsia winterhard
Fuchsia

Fuchsia’s zijn er in vele soorten en zijn een blikvanger in elke tuin. Niet alleen worden Fuchsia’s in de tuin gehouden, maar als kuipplant staan zij ook geweldig. Het is een sierlijke plant met buigende takken en hangende bloemen in vele kleuren. Er zijn hele kleine en hele grote Fuchsia’s te koop en kunnen zon verdragen. Een beetje schaduw vindt deze plant ook wel eens fijn. Dus half-om-half doen?

5. Gebroken hartje

planten voor in de volle zon
Gebroken hartje

Dit leuke plantje kan goed zon verdragen, maar vindt half in de zon en halfschaduw ook een prima idee. Door de vorm van de bloem worden ze in het Engels ook wel ‘Lady in the bath’ genoemd. Het gebroken hartje heeft graag een steuntje naast zich en vindt het niet leuk om vol in de wind te staan. In de winter verdwijnt het plantje om vervolgens in het voorjaar weer uit te groeien tot een mooie plant met leuke bloemetjes.

6. Lavendel

Lavendel

De heerlijk geurende struik ‘Lavendel’ trekt heel wat aandacht. De mooie lila of paarse kleur fleurt de tuin helemaal op. Hij staat prachtig in zijn eentje maar een aantal naast of bij elkaar, is echt heel mooi. Je kunt tegen het eind van de bloeitijd de bloemen snoeien in samen binden met een grof touwtje of strik, in leuke boeketjes. De heerlijke geur zal je verrassen.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

7. Echinacea

Echinacea bloemen

De Zonnehoed of Echinacea straalt in de zon. Zonder zon geen Zonnehoed. Ze hebben wel wat ondersteuning nodig om echt goed rechtop te blijven staan, maar wat kleuren zij jouw tuin! Ze bloeien lang en op het einde kun je mooi jouw vaas vullen met de laatste Zonnehoedjes. Ze zijn er in gele en rode varianten.

8. Hosta

vast planten volle zon winterhard
Bonte Hosta

Deze plant kan zeker ook in de zon staan. Er zijn verschillende soorten. Met een geel/witte rand, met blauwe bladeren of groene. Het is een sterke plant die leuke decoratieve bloemen krijgt aan een steel die boven de bladeren uit groeit. In de winter verdwijnt het blad, maar in het voorjaar komen zijn met zijn allen te gelijk weer boven de grond.

Meer weten over de verzorging van de Hosta? Lees dan: Hoe Hosta Verzorgen, In Pot En Volle Grond

9. Hedera

Hedera

Hedera is een sterke klimplant die kleine bloemen voorbrengt, in de herfst. De bijen zijn er gek op, vooral ook omdat de Hedera zo laat bloeit. Met zijn leuke kleine bladeren, vormen zij een dicht scherm, wanneer je een paar planten naast elkaar plant. Wel heeft de Hedera regelmatig water nodig wanneer hij in de volle zon staat. Maar… wie niet?

Lees ook: Hoe Hedera Verzorgen? Binnen en buiten!

10. Hang geranium

Geranium overwinteren
Geranium

De hang geranium hangt graag in de zon. Het is een echte zonaanbidder, die soms wel een paar dagen zonder water kunnen. De bloemen zijn volop aanwezig en blijven maar komen het hele seizoen door. Volop genieten van deze kleurige plant, die roze, witte en paarse bloemetjes geeft.

11. Petunia

Planten voor in de volle zon
Petunia

De Petunia is een eenjarige plant die graag de zon ziet. Dat zijn meestal de planten die bloemen krijgen. Wel is het zo dat deze plant niet graag in de wind staat. Op zonnige dagen wil deze plant graag water, maar geen natte wortels. Dus zorg voor goede afwatering (gat in pot). Voeding in niet echt nodig want dan maakt hij blad aan en minder bloem. En die zijn wel zo leuk!

12. Mangave

Mangave

Deze plant is een vetplant en heeft dikke bladeren die vol vocht zitten. Niet alleen in de woonkamer doet deze plant het goed, ook op een terras of balkon zal deze plant goed groeien. Zet de mangave wel in de zon want dat is wat de plant heerlijk vindt. In de winter moet de plant naar binnen. Met bladeren vol vocht kan het de vrieskou niet aan. Ze kunnen zomaar bevriezen.

13. IJsbloem

IJsbloemen

Deze vetplant, met zijn leuke kleurige bloemetjes, groeien ook prima in de zon. Ze kunnen in een pot staan, maar ook in de volle grond. Er zijn soorten die echt winterhard zijn. Ze kunnen vol in de zon en hebben weinig water nodig. De ideale plant toch?

14. Ridderspoor

Ridderspoor

Je kan Ridderspoor op veel grondsoorten neerzetten. Het enige waar de plant niet tegen kan is te veel water terwijl Ridderspoor wel genoeg water nodig heeft. Geef regelmatig kleine beetjes water en je kunt lekker lang genieten van de mooie bloemen van de Ridderspoor. Steek er wel een stokje naast voor steun, dan blijven de bloemen mooi rechtop staan. Er zijn verschillende kleuren Ridderspoor: wit, lichtroze, lichtblauw en donker paars en paarsblauw.

15. Margrieten

Margrieten

Deze bloemen lijken op grote madeliefjes. Prachtig zijn zij met hun grote gele hart. Ze staan graag in de wind te wuiven, terwijl het zonnetje staat te branden. Ze bloeien uitbundig. Je kunt ze in de volle grond zetten, maar in potten groeien ze net zo goed. Geef ze regelmatig water want een uitgedroogde grond kunnen ze niet waarderen. En als je dan toch water geeft, gelijk een beetje voeding zo nu en dan. Dan doen ze extra hun best om jou te plezieren met een volle bos prachtige margrieten.

16. Aster

vaste planten volle zon winterhard
Asters

Deze laatbloeier laat zich zien van september tot november. Hij kan heel goed in de zon staan, net als een beetje in de schaduw. Deze plant doet het in elke grond wel goed. De vlinders en de bijen vinden deze plant echt geweldig! Ze zullen dan ook volop op bezoek komen. Ze zijn er in wit, roze, lila, rood en paars. Je hebt dus voor het uitzoeken.

Zoek je nog meer planten voor in de volle zon? Dan is hier de Blauwe Distel!

17. Blauwe Distel

Blauwe distel

De blauwe Distel staat zeker graag in de zon en de grond waarin hij staat mag of bijna moet ook vrij droog zijn. In de zomer moet dat geen probleem zijn, maar in de winter moet de plant niet in een kuil staan waar water zich ophoopt. Dat is echt te nat voor de Blauwe Distel.

18. Kattenkruid

Kattenkruid

Kattenkruid bloeit van juni tot september en staat zeker ook in een droge grond. Sommige soorten richten zich op en andere soorten laten hun stengels over de grond groeien. Daarbij blijven de bloemen wel rechtop staan. De kleur van de bloem is violet, blauw of een combinatie ervan. Geef Kattenkruid een plekje in de zon of halfschaduw en hij zal groeien en bloeien als de beste!

19. Stokroos

Stokroos giftig
stokroos

De stokroos is een plant die bloemen krijgt in prachtige zachte kleuren. De lange stelen vormen de bloemen, die echt wel wat steun kunnen krijgen, zeker bij een beetje wind. Dus tegen een schutting of muur kunnen ze prima staan. Ze staan prachtig in de zon. Je kunt ze zaaien of planten als klein plantje. Ze kunnen zichzelf uitzaaien en zo blijft de stokroos altijd dichtbij.

Wil je meer weten over stokrozen zaaien of planten? Lees dan: Hoe Stokroos Planten Of Zaaien, Wat Is Het Beste?

En de laatste in de rij van planten voor in de volle zon is:

20. Duizendblad

planten voor in de volle zon
Duizendblad

Duizendblad doet het geweldig in de zon. Wanneer de grond wat voedingsstoffen heeft, zal de plant prima standhouden. De plant wil niet in de schaduw staan van andere planten of bomen. Volle zon is het beste. De blaadjes van de bloemen kleuren helder geel en laten zich in juni tot en met augustus zien. Dit is nu echt een plant voor tuin op het zuiden en dus een plant voor in de volle zon.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen