Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Lavendel verzorgen

De lavendel is een prachtige plant met hele mooie lange ranken van bloemen, meestal zijn deze paars. Je ziet ze vaak als boderplant en ook heel vaak in een rijtje naast elkaar.

De lavendel is een relatief makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zet de plant op de juiste plaats, in de juiste grond en je hebt er haast geen omkijken naar. Onderstaand de basis van de lavendel verzorging.

StandplaatsVolle zon en halfschaduw
GrondsoortEen grond waar water goed afgevoerd kan worden, zoals zand
Water gevenIn pot: 1 keer per week, grond mag uitdrogen tussen twee beurten in
In volle grond: de lavendel heeft alleen in hele droge periodes extra water nodig
BemestenIn pot: alleen een beetje kalk toevoegen aan de grond in het voor- en najaar
In volle grond: ruim kalk toevoegen in het voor-en najaar
SnoeienStevige snoei aan het begin van het voorjaar. Snoei tot 2/3 terug, maar niet tot op het kale hout
VerplaatsenKan in het najaar, de grond is dan nog relatief warm
Vatbaar voorWortelrot en het welbekende schuimbeestje
WinterhardJa, goed winterhard
GroenblijvendJa, wintergroen

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw lavendel goed te verzorgen, zodat deze straks mooi gaat bloeien. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een lavendel? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod lavendelplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

De Lavendel is verzot op de zon, dus een plaats in de volle zon is geen probleem. Ook in de halfschaduw zal de lavendel prima groeien en bloeien.

In Frankrijk zie je zomers mooi paarse velden met lavendel die in de volle zon staan, de plant kan daar goed tegen.

Een plek in de schaduw is niet goed. De lavendel krijgt dan te weinig licht en zal klein blijven en niet zo weelderig bloeien. Zon is hier het magische woord.

Lees ook: Hoe Lavendel Planten – Hoe En Wanneer Doe je Dat?

Bodemsoort

De lavendel doet het op standaard potgrond goed. Ook zandachtige grond is voor de lavendel een fijne grondsoort.

Wat in ieder geval nodig is, is dat de grond het teveel aan water snel kan afvoeren. Gebeurt dit niet dan kan Wortelrot optreden en de plant kan dan afsterven.

Houdt jouw grond te veel water vast, meng dan de grond met grof zand, potgrond en kiezels. Zo creëer je natuurlijke drainage in de tuin wat goed is voor de lavendel.

Lees ook: Is Lavendel Giftig? Alles Wat Je Moet Weten

Watergeven

De lavendel is een zonaanbidder en is dus bekend met de omstandigheden van in de zon staan. Hierdoor kan de lavendel ertegen als de plant weinig water tot zijn beschikking heeft.

In de tuin, in de volle grond is het niet noodzakelijk om de lavendel water te geven. Alleen tijdens droge periodes kan de plant wel extra water gebruiken.

Staat de lavendel in pot, geef de plant dan minimaal 1 keer per week water. De grond mag uitdrogen tussen twee watergeef beurten in. Het is zelf even uitzoeken hoeveel water jouw lavendel nodig heeft. Het is afhankelijk van de grootte van de lavendel, de standplaats en de pot.

Bemesten

Bemesten van de lavendel is niet nodig, de plant kan genoeg voedingsstoffen vinden in de grond zelf. Geef zeker geen organisch meststoffen aan de lavendel.

Je kunt wel de bodem van de grond waar de lavendel in staat verbeteren door de toevoeging van kalk. Doe dit twee keer per jaar, in oktober en in maart. Strooi dan ruim kalk rondom de lavendel en werk deze een beetje de grond in met behulp van een harkje.

Snoeien

Snoei is bij de lavendel heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste van de verzorging. Wordt er niet gesnoeid of niet goed gesnoeid, dan raakt de lavendel uit model en krijgt deze lange takken die omvallen.

Snoeien nooit terug tot op het kale hout, want dan zal de lavendel niet meer groeien. Snoei in het voorjaar de lavendel goed terug, ongeveer 1/3 tot 2/3 van de plant kan je snoeien. Ook als je al uitlopers ziet aan de takken, kan je gewoon snoeien.

Door goed en stevig te snoeien zal de plant straks heel veel bloemen aanmaken en heerlijk ruiken.

Hoe goed je ook snoeit, na drie tot vier jaar is de lavendel wel over zijn hoogte punt heen. Snoeien heeft dan ook geen zin meer.

Haal de plant uit de grond en vervang deze door nieuwe verse lavendel.

Lees ook: Hoe Lavendel Snoeien? (Dit Moét Je Weten)

Verplaatsen

De lavendel is te verplaatsen en dat gebeurt als de plant in ruste is en dat is in oktober.

Graaf de kluit uit zo groot als de bol van de Lavendel is en neem zoveel mogelijk wortels mee; Schudt de aarde dus niet van de wortels af. Plaats de lavendel bijvoorbeeld op een vuilniszak en sleep deze naar de nieuwe locatie.

Graaf een nieuwe ruim gat en plaats daar de lavendel in. Dek het gat af met tuinaarde en dek af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors en versnipperde takken en dient ervoor om de wortels te beschermen.

Lees ook: Lavendel Verplanten! – Wanneer en hoe doe je dat?

Vatbaar Voor …

De lavendel is een sterke plant en haast niet vatbaar voor ziektes.

Als de lavendel te nat staat dan kan wortelrot optreden, vandaar dat de grond het water goed moet kunnen afvoeren.

Soms kunnen er in het voorjaar witte schuimbolletjes zichtbaar zijn op de takken van de plant. Dit is het schuimbeestje. Deze leggen in de herfst eitje bij de bladeren. In het voorjaar komen de larven uit en om zichzelf te beschermen maken zijn schuim aan.

Vind je dit lastig, dan kan je dit wegspoelen door de lavendel een goed sproeibeurt te geven. Het hoeft niet, want het schuimbeestje brengt geen schade aan.

Winterhard/Wintergroen

Ja, de lavendel is winterhard en ja, de lavendel is wintergroen.

Zelfs strenge winters zijn voor de lavendel geen probleem. Ze zullen dan wel wat schade oplopen maar ook weer snel herstellen.

Lees ook: Is Lavendel Winterhard En Waar Moet Je Op Letten?

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen