Hoe Stokroos Planten Of Zaaien, Wat Is Het Beste?

Hoe mooi sieren stokrozen het terrein waar ze staan. Ik vind ze altijd prachtig! Ze groeien uit tot ongeveer 1,5 meter in dat in allerlei kleuren. Wanneer ze het naar hun zin hebben kunnen zij zelfs nog hoger worden, maar dat is geen garantie. Er kunnen er voor mij niet genoeg staan in de tuin.

Maar hoe plant je nu een stokroos?

Plant het stokroosplantje in het voorjaar in een pot of volle grond. In een pot? Neem een pot met een gat erin. Voeg grond toe die goede voeding bevat. Plant de stokroos in de pot zo diep als dat hij in het potje stond die je kocht. In de volle grond? Meng aarde met compost en vul het gat. Plant daar de stokroos in. Zorg voor een plantensteun!

Stokrozen zijn de moeite waard om te planten of zaaien. Ze vrolijken de boel echt op!

Ben jij op zoek naar een stokroos? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees ook: Is Stokroos Giftig? Volledige Informatie

Stokroos Planten Kopen

Er zijn verschillende kleuren en soorten stokroos. Rode, roze, gele, donkere en dubbele bijvoorbeeld. Sommige zijn één jarig, andere kunnen 2-jarig zijn. Koop deze fijn in het voorjaar. Dan kun je ze planten en ze kunnen in volle bloei komen, soms hetzelfde jaar nog dat je ze plant. Het kan ook gebeuren dat de plant pas het volgend jaar zijn best gaat doen om te bloeien. Dat ligt ook aan het soort stokroos.

Het is sowieso de moeite waard om een stokroos te planten. Stokrozen zijn ook niet zo duur in de aanschaf. Voor ongeveer 5 euro kun je al snel 2 stokrozen planten kopen. Je kunt natuurlijk ook de zaadjes voor planten in potten in de huiskamer of kas. Dan heb je gelijk, zeg, 50 zaadjes voor 1,40 euro. Deze kun je in de pot of in de volle grond uitplanten. Lees daarvoor de instructie op de verpakking van de zaadjes.

Lees ook: Is Stokroos Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Wanneer Stokroos Planten

Stokroos kan je het beste eind september of eind mei planten. Over het algemeen is het zo dat de stokroos dan al prachtig uit groeit tot prachtige lange stengels met bloemen, anders volgend jaar. Dit ligt aan het soort stokroos.

Je kunt de stokroos zaadjes natuurlijk ook in februari vóór planten. Dan ontkiemen zij binnen in de kamer tot plantje en kun het plantje eind mei buiten planten.

Waar Stokroos Planten

Plant de stokroos op een plekje in de zon of als het niet anders kan, in halfschaduw. De stokroos is een zonaanbidder. Zon zorgt ervoor dat de stokroos lekker gaat bloeien.
Het is belangrijk dat de stokroos wel een beetje beschut staat.

Je kunt je voorstellen wanneer de planten ongeveer 1,5 meter worden of zelfs langer, een beetje wind deze al kan om laten waaien of knakken. Dus plant de stokroos tegen een gevel van een huis aan of tegen een schutting bijvoorbeeld. En zorg ervoor dat deze hoog genoeg is, zodat zijn bloemen er niet afwaaien, door een beetje goede wind. Dat zou zonde zijn.

stokroos planten

Een zandgrond, een kleigrond wat goed gemengd is met zand, of ander goed doorlaatbare grond, kan de stokroos erg waarderen omdat de grond goed water doorlaatbaar is. Je kunt daarbij wat compost geven in het voorjaar voor de juiste voedingsstoffen. Dat heeft de plant wel nodig om te groeien en al zijn bloemen te kunnen geven.

Lees ook: Stokroos Snoeien, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?

Stokroos Planten In Pot

Je kunt de stokroos plant natuurlijk ook in een pot zetten of hem er in de pot kweken vanaf februari. Bekijk dan goed de instructie die op het zakje met zaden staat. Daar staat precies op hoe je de zaden in een pot zo goed mogelijk kunt opkweken.

Je kunt de plant ook kopen in het voorjaar, eind mei, en deze dan in een pot zetten in de tuin of op balkon. Ook in houten plantenbakken (Bol.com), staan deze liefelijke stokrozen fantastisch!

Zorg voor een goed water doorlaatbare grond. Het water moet weg kunnen lopen, dus ook gaten onder in de pot zou zeker een voordeel zijn voor het behoud van jouw stokroos. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, dan kunnen de wortels rotten.

Bij erg droog weer is het wel van belang dat je de stokrozen in pot, water blijft geven. Over het algemeen is een plant met veel bloem, kwetsbaar voor droogte en gaan de bloemen snel hangen. Zie je dit gebeuren geef dan rap weer wat water.

Stokroos zaden planten

Stokroos zaden, bekijk welke soorten er zijn bij Bol.com, kun je het best zaaien halverwege april tot halverwege mei. Dan bloeien zij hoogstwaarschijnlijk nog in juli, augustus en september.

Zaai dun, dat wil zeggen, probeer tussen elk zaadje 30 centimeter vrij te houden zodat elke stokroos ook een goed plekje heeft wanneer deze is volgroeid. Ben je van plan wat zaadjes te strooien, dan moet je de kleine kiemplantjes wat uitdunnen wanneer er te veel bij elkaar staan. Dek de plantjes weer af met aarde.

Te veel stokrozen bij elkaar geeft ziektes en schimmels. De rozen horen zich goed te kunnen drogen na een regenbui. Zo blijven de stokrozen het mooist. Staan ze allemaal tegen elkaar aan dan raken de bloemen, de andere stokrozen en kunnen zij lelijk worden.

Zaai de zaadjes dus goed uit elkaar om lang te kunnen genieten van deze prachtige bloemen.

Stokrozen blijven over het algemeen maar 2 jaar mooi in leven. Daarna zullen ze nog wel een poging wagen mooi te zijn, maar er komt schimmel op en ze zwakken erg af. Het fijne van een stokroos is dat zij zichzelf uitzaaien. Dus een beetje windvlaag neemt de zaadjes mee naar een ander plekje in de tuin en zullen daar het volgend jaar weer volop bloeien. Snoei de ‘oude’ stokrozen weg die niet meer mooi zijn.

stokroos planten

Plantensteun Voor Stokroos

Ze kunnen hoog worden, de stokroos, zeker 1,5 meter, maar hoger is geen uitzondering. Het zou jammer zijn wanneer jouw mooie stokrozen, na een beetje goede wind, op de grond lagen. Daar had je ze niet voor bedoeld. Daarom zijn plantensteunen wel een onderdeel bij het opkweken of planten van stokrozen.

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om plantensteunen te creëren of te kopen. Plantensteunen van hout, of bamboestokken die je er los kunt bij zetten. Eventueel doe je er een touwtje om.

Maar ook uittrekbare houten plantenrekken, bij bol.com te bekijken, of ijzeren plantensteunen, kunnen makkelijk in de pot worden gezet. Zaak is dat de stokrozen, elke individu, vast zit aan een plantenrek of stok of in zijn geheel met een touwtje rondom vastgezet.

Er zijn plantenrekken die je aan de schutting kan bevestigen zoals de harmonica houten rekjes. De stokroos kan daar met touw of tie-wraps aan worden vastgezet.

Ook kippengaas kun je rondom de stokrozen kunt zetten. Zo hoog als je wilt. Zo kunnen de rozen lekker leunen tegen het gaas aan en knappen ze niet om. Zet deze kippengaas goed in de grond voor een stabiele steun.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen