Is Stokroos Giftig? Volledige Informatie

Stokroos giftig

Stokrozen zijn ontzettend fijne planten, omdat ze relatief weinig aandacht vragen en je daar veel voor terug geven. Prachtig om te zien, maar ook heel fijn voor als je meer bijen, vlinders en hommels in de tuin wilt. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een plant ook giftig is, dus is de Stokroos giftig?

De stokroos is niet giftig voor mensen of dieren. Wel kan bij aanraking de huid licht geïrriteerd worden. Toch kun je deze plant veilig in huis halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de stokroos en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

Ben jij op zoek naar een stokroos? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees ook: Stokroos Planten Of Zaaien?

Algemene Informatie

Hoewel de stokroos dus niet giftig is, betekent dit niet dat deze plant eetbaar is. Kamerplanten zijn over het algemeen niet gemaakt zijn om van te eten, dus echt gezond is een hapje stokroos niet. Maar het kan ook zeker niet direct kwaad.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van stokroos is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Meer weten over de eigenschappen van deze plant? Lees dan dit artikel die we al eerder schreven: “Bijenplanten – Top 20”. De stokroos staat op nummer 5.  

Is Stokroos Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De stokroos is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs erg geliefd door hen; de kleurrijke bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan. Als je de dieren dus wilt hebben, en er voor wilt zorgen dat de planten in en om jouw tuin bestuift worden in het een goed idee om stokroos te plaatsen. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel mooi om te zien.

Als je de stokroos koopt om de dieren een handje te helpen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat de insecten hier niet ziek van worden.

Het hoeft trouwens niet meteen het einde van de wereld te zijn als je een niet-biologische plant hebt staan.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit helpt al een hoop.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Stokroos is dus prima voor (huis)dieren. Maar als je opzoekt of stokroos giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Lees ook: Stokroos Snoeien, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?

Is Stokroos Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten en kleuren hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

stokroos giftig

Stokroos is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de stokroos wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Daarnaast kan de stokroos wat huidirritatie veroorzaken. Baby en kinderhuidjes zijn nu eenmaal gevoeliger dan die van volwassenen, dus deze irritatie kan zich nog meer voordoen bij hen. Het is in dat geval een goed idee om even de handen te wassen. Wanneer de irritatie blijft bestaan, neem je beter even contact op met de huisarts.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Lees ook: Is Stokroos Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen