Bijenplanten Top 20!


bijenplanten
Deel deze blog via:

Zonder bijen geen planten om maar met de deur in huis te vallen. Waarom zouden wij de bijen niet helpen om genoeg stuifmeel en nectar te vinden zodat zij onze planten (ook voedsel!) kunnen bestuiven? Wij kunnen hen helpen door bijenplanten te planten. Wat zijn dan goede bijenplanten? 

Veel bomen, bloemen en struiken zijn goed voor de bij. Zolang er maar een bloem in zit waar stuifmeel uit is te halen.   

Er zijn bloemen waar dat makkelijker gaat dan bij de andere. De ene soort heeft bloemen waar de nectar open en bloot te zien en te vinden is en er zijn soorten bloemen waar de bladeren de nectar verborgen houden.  

Er zijn verschillende soorten bijen met lange en korte tongen. Het is dus van belang dat wanneer je bijen wilt helpen, verschillende soorten bloemen in je tuin hebt. Ook waar bijen met een korte tong bij de nectar en stuifmeel kan. Dus bloemen met een korte bloembuis. 

 In nectar zitten vitamines en proteïnes die de bijen gezond houden. Ook stuifmeel houdt de bij gezond. Het geeft de bij zijn nodige vitamine, vetten, eiwitten en mineralen.  

De top 20 bijenplanten zijn: 

1. Zonnebloem (Helianthus annuus) 

Een zonnebloem in je tuin staat gezellig, vrolijk en je kunt de bijen er een groot plezier mee doen. Een zonnebloem is toch wel een echte bijenplant. Bijen die zonnebloemen kunnen bezoeken en het stuifmeel tot hun beschikking hebben, hebben meer weerstand en kunnen zich beter tegen ziekteverwekkers beschermen.

zonnebloem

Een zonnebloemzaadje planten is helemaal niet zo moeilijk. Je moet er wel plaats voor hebben. Een zonnebloem wordt namelijk 1,5 tot 3,5 meter hoog bij uitzondering nog hoger. Dus een balkonnetje is daar niet zo geschikt voor.  

Kies een zonnig stukje in je tuin in april of mei en maak een gaatje met je vinger ongeveer 2 centimeter diep. Leg daar het zaadje in en maak dit gaatje dicht met wat aarde. Geef het direct water. De zonnebloem zal in de zomer bloeien en de bijen zullen daar veel profijt van hebben. De vogels zul je ook een plezier doen, die eten de zaden weer wanneer deze rijp zijn. 

Ben jij op zoek naar een bijenplant? Vele soorten tuinplanten zijn er, maar welke past bij jou? Zoek je planten voor bijvoorbeeld de de schaduw, volle zon terras of klimplanten dan wijst Bol.com jou de weg in het land van verschillende planten soorten.

2. Gewone Ereprijs (Veronica Chamaedrys) 

De Gewone Ereprijs is een vaste plant en bloeit in april tot en met juni. De Ereprijs heeft blauwe bloemetjes met donkere aders in het blad. Deze plant houdt matig voedselrijke en matig vochtige bodem. De Gewone Ereprijs wordt tussen en 10 en 30 centimeter.  

gewone ereprijs

Deze plant kan als borderplant gebruikt worden maar ook als graslandplant. Hij kan overgroeien en moet dan ook regelmatig worden gesnoeid. 

Wat de bijen zo aantrekt aan deze Ereprijs is dat hij een ruim nectaraanbod heeft voor bijen me een korte tong. Hij kan dan namelijk makkelijk nectar en stuifmeel halen uit de gevulde bloemen van Ereprijs.

3. Bieslook (Allium schoenoprasum) 

Bieslook is een vaste plant en komt dus elk jaar terug. Het is een keukenkruid die bloeit in juni en juli. Bieslook heeft holle groene stengels of sprieten. De kleur van de bloem is roze-lila. Hij groeit goed in tuinen en plantenbakken en bijna op elk soort grond.  Ook op groene daken is de bieslook terug te vinden. Bieslook kan in de zomer zeer droog staan en in de winter tijdelijk natte voeten hebben.  

bieslook

De zand bijen en de maskerbijen vinden bieslook heerlijk. Deze bijen hebben een korte tong en kunnen goed de nectar en pollen van de bieslook vinden.  

4. Hertshooi (hypericaceae) 

Hertshooi heeft mooie gele grote bloemen waarvan het stuifmeel en nectar voor het oprapen liggen voor de bijen. Deze bloem wordt ongeveer 7 centimeter groot.  Hij bloeit in juli tot en met augustus. 

hertshooi

Deze plant houdt van de zon maar kan deels ook in de schaduw staan. De plant wordt ongeveer 40 á 50 centimeter hoog. Hij wordt ook veel toegepast als bodembedekker maar een alleenstaande plant kan ook goed tot zijn recht komen.  

Hertshooi moet wel in een voedselrijk en vochthoudend tot vochtige bodem staan. Daar voelt hij zich het prettigst.  

5. Stokroos (Alcea rosea) 

Deze stokroos bloeit van juni tot en met september. Ze worden vaak gezien in tuinen. De stokroos zaait zichzelf uit en je vindt deze dan ook regelmatig tussen tegels of bij bomen. Ze hebben niet echt veel ruimte nodig.

stokroos

Ze worden ongeveer tussen 1 meter en 2 meter hoog. De bloemkleur van de stokroos is zacht wit/roze tot diep paars. Het is een kortlevende vaste plant maar prachtig om te zien. Ik word erg blij van de stokroos. De stokroos staat het liefst half zon halfschaduw.  De plant zelf heeft weinig zorg nodig. Alleen een beetje water. De bijen worden door de bloemen aangetrokken en maken gretig gebruik van alle stuifmeel en nectar. 

6. Bijenkorfje (Prunella grandiflora) 

Het bijenkorfje is een bijenplantje waarvan de bloemen veel nectar bevat. Ideaal voor bijen omdat bijen gezond blijven door onder andere nectar te eten. Het plantje heet zo omdat de bloemen wat weg hebben van een bijenkorf. 

bijenkorfje

Deze plant heeft paarse bloemen en is een bodembedekker die ongeveer 30 centimeter hoog wordt. Het bijenkorfje heeft lange uitlopers waardoor er een tapijt van bloemen ontstaat. Het is een leuke borderplant. Ook in de rotstuin doet deze plant het goed. Het ziet er leuk uit wanneer je een aantal van deze plantjes bij elkaar zet.  

Wanneer je de oude bloemen niet verwijderd zullen de zaadjes in de winter door je tuin verspreidt worden. 

7. Aster Cordifolius ‘Little Carlow’ 

Dit is een echte herfstaster die ook wel bekend staat als de gewone blauwe houtaster. Hij bloeit rijk van augustus tot november. De bloemen van deze aster zijn blauw/paars. Het is een wolk aan bloemen wanneer hij bloeit. De bijen vinden makkelijk hun weg naar stuifmeel. Het zijn er veel en de bloemen staan open.

Aster

De aster Cordifolius ‘Little Carlow’ is een sterke en makkelijke plant qua verzorging. In het voorjaar kort afknippen aan de grond. Meer is het niet. Het volgende jaar zal deze aster jou en de bijen steeds weer blij maken.  

Het is een snijbloem dus wil je deze aster in huis halen dan kan dat gemakkelijk. 

8. Vingerhoedskruid (Digitalis  purpurea) 

Het vingerhoedskruid komt in het wild voor in de Achterhoek en Limburg. Dit door zijn zanderige, matig voedselrijke grond waar het vingerhoedskruid van houdt. Toch is het vingerhoedskruid goed in tuinen te houden door rekening te houden met de grond. 

vingerhoedskruid

De vingerhoed is een plant met vele klokvormige bloemen die lang de steel groeien. Er kunnen wel 80 bloemen aan een plant zitten. Hij groeit op schaduwrijke plaatsen waar het niet te dicht begroeid is. Hij wordt 50 centimeter tot 2 meter groot. De bloemen zijn wit, roze of paars met vlekken en witte randjes. Deze plant is giftig. Dus wanneer je huisdieren of kinderen hebt is deze plant niet geschikt.  

Geef water op de grond onder de plant, niet op de bloemen en bladeren. Zo kun je bladziekte voorkomen. 

De bijen verdwijnen bijna helemaal in de bloemen om zijn nectar en stuifmeel te vinden. Prachtig om te zien! 

9. Zonnehoed (Echinacea) 

Deze mooie zonnehoed is verkrijgbaar in vele kleuren. Hij bloeit rijkelijk in de zon en heeft ruimte nodig. Hij bloeit van juli tot en met september. Wanneer hij in de verdrukking staat blijft hij niet mooi. In de kleigrond zal deze zonnehoed het niet goed doen.  

zonnehoed

De grond moet goed vocht doorlatend zijn. Deze bloem heeft iedere 3 jaar voeding nodig. Dit doe je door de plant uit de grond te halen en kalk, mest en compost toe te voegen aan het gat. Spoel de plant schoon en plaats het terug. Voor bijen heeft deze bloem een aantrekkingskracht. Ze zijn groot en er is  makkelijk voedsel te halen. 

Je kunt de uitgebloeide bloemen wegknippen zodat de plant langer blijft bloeien of je laat de uitgebloeide bloemen aan de plant zitten zodat de bloem haar zaadjes verspreid wanneer deze droog zijn. 

10. Kattenkruid (Nepeta) 

Hommels, bijen en vlinders zijn dol op kattenkruid. Het is een makkelijke, vaste en overblijvende plant die van juni tot augustus rijkelijk bloeit. Zij krijgen lavendelkleurige of grijswitte bloemen.

De hoogte van deze plant varieert tussen de 50 centimeter en 1 meter. Dat ligt aan het soort. In een zware kleigrond zal deze plant het niet zo goed doen. Wanneer je de plant in het voorjaar afknipt tot de bodem zal hij weer opkomen in juni. Het is een echte bodembedekker.

11. Vlinderstruik (Buddleja davidii) 

Dit is één soort vlinderstruik die goed zijn voor bijen maar alle vlinderstruiken zijn prima.   

Deze plant kan 5 meter hoog worden en de bloemen tot 40 centimeter. Het harde roze steekt prachtig af in de tuin en de geur is heerlijk.  

Deze plant bloeit van juli tot en met september. Wanneer de bodem goed water doorlatend is zal hij het prima doen. De bloem bloeit op 1 jarig hout. Wanneer je de struik te groot vindt worden kun je deze  (gedeeltelijk) terugsnoeien tot 60 centimeter boven de grond. Je hebt aan nieuwe takken geen bloemen dat jaar.  

De langtongige soorten bijen en natuurlijk vlinders gonzen rond deze struik in tijd van bloei.  Er valt veel te halen! 

12. Struikklimop (Hedera Helix Arborecens

De stuikklimop wordt zeer gewaardeerd door de bijen omdat deze struik bloeit in oktober en november. Zij hebben deze plant nodig om de winter door te komen.  

Deze struik stelt weinig eisen aan de grond en kan in de zon of schaduw goed gedijen. Het is een groenblijvende haag die bescherming biedt aan insecten en vogels. Na de bloei krijgt deze struik bessen die heerlijk zijn voor de vogels. De struikklimop kan ongeveer 1,5 meter hoog worden. 

Je kunt de Hedera regelmatig snoeien. De ideale tijd is in het voorjaar omdat dan de bessen zijn gevormd. De vogels hebben daar veel plezier van.

Ook in de zomer kun je de klimopstruik gewoon snoeien. Snoei je in het najaar dan heb je wellicht minder bloemen en bessen en hebben de bijen en vogels er minder plezier van.   

13. Duizendblad (Achillea Millefolium) 

Deze bloemen zien graag de zon. Ze trekken veel vlinders en bijen omdat zij rijkelijk bloeien. De tuingrond moet goed doorlatend zijn en niet te vochtig. 

Eens in de drie jaar moeten zij even uit de grond worden gehaald om gescheurd te worden. De jonge stukken worden dan weer teruggeplaatst. Dit verjongen houdt de plant gezond.  

Duizendblad wordt ongeveer 60 centimeter hoog en de kleur van de bloem is oranjerood, geel, wit. Het staat mooi wanneer zij in groepjes worden geplaatst. Ze zijn winterhard. 

14. Reuzenlook (Alium Giganteum) 

Gewone maskerbijen en de tuinmaskerbijen zijn fan van de reuzenlook. Ze worden gemiddeld een meter hoog en geven mooie kleine lichtpaarse bloemetjes in de vorm van een bol op een lange steel.

Deze Reuzenlook geeft geen duurzame bloei wat betekend dat je ze van tijd tot tijd weer moet planten wil je ze in de tuin houden.  

Deze plant bloeit vroeg in de zomer. 

15. Anijsnetel (Agastache) 

Deze plant is een soort van de dropplant. Hij is niet winterhard maar zeer aromatisch. Dat zou een rede kunnen zijn om de Anijsnetel te planten. Deze plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en de bloemen zijn paars.  

Deze Anijsnetel bloeit in Juli tot en met Oktober en de bladeren zijn groen en paars. In de winter kan hij overblijven wanneer het geen strenge winter is. Aan de bodem heeft deze plant niet veel eisen. Een kalkhoudende grond heeft zijn voorkeur.  

Bijen bezoeken deze plant graag met zijn vele paarse bloemetjes.  

16. Meisjesogen (Coreopsis) 

Deze bijenplant met zijn mooie grote gele bloemen zijn uitnodigend voor de bijen. Ze leveren stuifmeel en nectar die bijen nodig hebben om te overleven.

Ze groeien op vochtige grond en worden dan hoger dan dat zij op droge grond moeten overleven.  Meisjesogen is een vaste plant en loopt via de wortels uit. Het is geen echte woekeraar en dus niet vervelend maar wanneer wortels achterblijven groeit daar weer een plant uit. Het heeft geen agressief onkruid gedrag. 

De bloem verschijnt in juni tot en met september.  

17. Geitenbaard verwilderd (Aruncus diocus) 

Geitenbaard heeft een grote aantrekkingskracht op bijen. Met zijn 30 cm grote pluimen waar kleine bloemetjes aan groeien kan de bij zijn nectar en stuifmeel halen. Bij bloei gonst het van de bijen. De geitenbaard bloeit in mei en juni. Deze plant heeft weinig aandacht nodig.  

Wanneer het heeft geregend gaan de bloemenpluimen overhangen. Het is beter op deze pluimen op te binden zodat zij de grond niet raken bij regen.  

18. Wilde tijm (Thymus Serpyllum) 

Deze kruipende, lage plant die ongeveer 10 centimeter hoog worden geuren heerlijk. Ook bijen vliegen af en aan tijdens de bloeiperiode in juni tot augustus. Bijen vinden stuifmeel en nectar in deze plant. 

Deze bijenplant staat graag op een zonnige droge grond. Maximaal 1 x per jaar in september kunnen zij gemaaid worden. Deze Thymus staat prachtig rond borders en rond paden. Het is een sterke plant die ouder wordt wanneer je 1 x per 3 jaar de oude stukken weg haalt, zo klinkt het advies.

19. Salie (Salvia Officinalis) 

De bijenplant Salie is een stevige half heester die ongeveer 30 tot 100 centimeter hoog wordt. Deze heester ruikt heerlijk en is populair bij de bijen. De bloemen zijn nectarrijk waar de bijen hun vitamine en mineralen uit halen.   

Hij bloeit tussen juni en augustus. De paarse bloemen groeien op oud hout wat betekent dan het hout ouder moet zijn dan één jaar. Dus snoei je de Salvia Officinalis helemaal terug in het najaar, dan heb je het jaar daarna geen bloemen. 

Salie heeft dikke donzige bladeren. Wanneer je ze aanraakt geuren ze sterk. Deze Salie Officinalis kun je als enige salie eten. De rest van de saliesoorten is niet eetbaar.  

Salie groeit graag op zonnige plaatsen in de tuin. De grond moet goed doorlatend zijn. Dus natte voeten vindt deze heester niet fijn. Wanneer deze plant half zon halfschaduw staat kan hij zeker ook nog zijn best doen.  

20. Guldenroede (Solidago) 

Deze bijenplant geeft gele bloemen in pluimen, in juli en september, waar bijen zeer blij van worden. Ze hebben nectar en stuifmeel dus er zal veel bezoek van bijen zijn. Deze guldenroede heeft wel de ruimte nodig. Hij houdt niet van andere vegetatie vlak naast zich en ook niet van te veel schaduw. Dus volop zon zal deze plant goed doen.   

Het is een overblijvende vaste plant die gemiddeld 70 centimeter wordt. Hij zaait zich makkelijk uit in de tuin.  

Veel plezier in de tuin! 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen