12 Soorten Rozen Om Jouw Tuin Op Te Fleuren

soorten rozen

Er bestaan in totaal wel 150 soorten rozen, waaruit ook weer duizenden hybride soorten uit zijn gekomen. Met zo’n grote variatie in geur, kleur en grootte is er altijd wel een soort die jouw tuin op kan fleuren. Of je dus op zoek bent naar een roos die resistent is tegen ziekten, of goed in de schaduw kan staan – op deze lijst vind je ze!

Heb je een mooie rozen struik in de tuin staan of een boeket aan rozen gekregen? Deze kun je perfect stekken om ervoor te zorgen dat je nog langer van deze mooie bloemen kunt genieten! Hoe je dit doet lees je in deze blog die we al eerder schreven: Hoe Rozen Stekken? Uit Boeket of Struik.

1. Oude Tuinrozen

Voorbeelden: Noisette en Alba

Oude Tuinrozen, ook wel Historische rozen, zijn een traditionele soort rozen, geïntroduceerd in 1867. Deze soort staat bekend voor de sterke geur, grote hoeveelheid bloemblaadjes en de makkelijke verzorging. Ze kunnen namelijk prima in de kou staan en zijn resistent voor ziektes.

noisette roos
Noisette

Ze bloeien over het algemeen maar één keer in het jaar, gedurende de zomer.

Ben jij op zoek naar een roos? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rozen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Trosrozen

Voorbeelden: Mollineux en Swany

De trosroos is een klasse waar veel verschillende variaties binnen vallen. Dit is de klasse met eigenlijk alle ‘buitenbeentjes’; de rozen die niet in een andere klasse vallen. Velen zijn echter een kruising tussen de Old Garden rozen en Moderne rozen. Hoewel rozen over het algemeen meer aandacht nodig hebben dan andere struiken, zijn de trosrozen relatief makkelijk in de verzorging.

swany roos
Swany

De manier van bloeien verschilt heel erg per variatie, maar groeien vaak in een cluster bijeen. De meeste trosrozen zijn doorbloeiend.

3. Ramblerrozen

Voorbeelden: American Pillar en Kiftsgate

Ramblerrozen zijn snelgroeiende struiken met meerdere clusters bloemen. Deze zijn klein tot gemiddeld in grootte en hebben lange, flexibele stengels. Ze bloeien vaak maar één keer, maar er zijn zeker ook soorten die meerdere keren kunnen bloeien.

American Pillar

Als je ze niet in de gaten houdt, groeien ze over de grond alle kanten op en nemen ze alles in de weg over: hele gebouwen, bomen en andere planten verdwijnen. Als je ze echter in toom houdt kunnen ze heel mooi gebruikt worden voor bloemenbogen en pergola’s.

4. Miniatuurrozen

Voorbeelden: Venus en Sugar Baby

Miniatuur rozen zijn kleine versies van de Theehybryden. Ze hebben heel kleine stengels, bladeren en bloemen. Ondanks de grootte zijn het gelukkig wel sterke planten. De miniatuur rozen zijn erg veelzijdig en komen in veel verschillende kleuren, waaronder oranje, geel, wit en roze.

Sugar Baby

De meeste miniatuur rozen bloeien gedurende 2 tot 3 weken per keer. Vanwege hun grootte worden ze voornamelijk gebruikt als kamerplanten, maar ze werken ook prima in kleine perkjes of tuinen.

5. Heesterrozen

Voorbeelden: Pink Parfait en Queen Elizabeth

De klasse grootbloemige rozen is gecreëerd in de afgelopen eeuw. Hij classificeert de soort rozen die een kruising zijn van twee andere klassen (de Theehybryden en Floribunda), maar eigenlijk niet volledig binnen die categorieën vallen.

Pink Parfait

De grootbloemige rozen pakken het beste van beide soorten: ze hebben de prachtige bloemen die je van de Theehybryden zou verwachten, en combineert dit met een bloeiperiode van de zomer helemaal tot aan de herfst (met korte bloeipauzes).

De bloemen groeien op lange stelen, óf enkel, óf in cluster met 3 tot 5 bloemen.

6. Engelse Rozen

Voorbeelden: Renaissance en Abraham Darby

Hoewel deze rozen niet officieel gezien worden als een aparte klasse, zijn het wel een van de meest populaire soorten. De rozen zijn 50 jaar geleden in het leven geroepen, nadat David Austin een nieuw soort wilde creëren dat het beste van de Oude (Klassiek) en Moderne Rozen samen bracht.

Abraham Darby

Het resultaat zijn honderden nieuwe variaties die de mooie vorm en sterke geur van de Klassieke roos combineert met de grote variatie in kleur van de Moderne roos. Ook is de Engelse roos herhaal bloeiend.

Hoewel deze variatie ontzettend populair is, zijn ze gevoelig voor ziektes en vragen ze veel verzorging.

7. Klimrozen

Voorbeelden: Sunset Beauty en Blaze

Ondanks wat je van de naam zou verwachten klimmen deze rozen niet écht. Ze hebben echter wel sterkere stengels die recht omhoog groeien. Hierdoor kunnen ze, met een beetje hulp van ons, alsnog klimmen. Sommige stengels kunnen wel 4,5 meter worden. Ze zijn daarom erg populair voor het gebruik van bloemenbogen, of langs de buiten muur of een hek.

Blaze

Wel goed om te weten, is dat klimrozen meer bloemen geven wanneer ze horizontaal groeien, dan dat ze verticaal groeien. Ze bloemen van deze soort zijn groeien, en komen meerdere keren tevoorschijn.  

8. Albarozen

Voorbeelden: Semi-plena en Maiden’s Blush

Alba rozen zijn een hybride soort en zijn een van de oudste Historische rozen: ze bestaan al sinds 100 v.Chr.

Maiden’s Blush

Ze zijn lang en hebben blauwgroene bladeren met witte of lichtroze bloemen. Deze bloemen bloeien aan het eind van de lente of begin van de zomer en zijn erg sterk. Ze krijgen geen ziektes, vragen weinig verzorging en kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere soorten, in de schaduw en kou staan.

9. Bodembedekkende Rozen   

Voorbeelden: Avon en Flower Carpet Coral

De bodem bedekkende rozen noemen we ook wel de landschapsrozen. Deze soort was ontwikkeld met het doel om een tuinroos te creëren die het beste van alle werelden bied: een fijne geur, mooie kleur en vorm, en makkelijk te onderhouden.

Flower Carpet Coral

Ze worden maximaal 90 centimeter, maar de meeste zullen maar 30 centimeter worden: ze zijn namelijk eerder breed dan dat ze lang zijn. Deze soort zijn resistent tegen ziekten, bloeien meerdere keer en groeien laag over de grond.

10. Theehybriden

Voorbeelden: Peace en Charles de Gualle

De theehybriden zijn al lange tijd een van de populairste variaties binnen de moderne rozen. Ze bieden een groot assortiment aan kleuren en zijn bekend voor hun lange, sterke stengels die recht omhoog groeien. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in het bloemschikken.

Charles de Gualle

De theehybriden hebben grote bloemen die tot wel 13 centimeter in diameter kunnen worden. Ze zijn echter heel gevoelig en moeilijk te onderhouden. Wanneer je dus de een Theehybriden variatie in de tuin wilt hebben, moet je wel bereid zijn hier veel aandacht aan te schenken.  

11. Veelbloemige Rozen

Voorbeelden: The Fairy en Cécile Brünner

Veelbloemige soorten rozen staan bekend om hun langdurige bloei. Deze duurt namelijk van de lente helemaal tot aan de herfst, indien de plant volledig gezond is. Wanneer deze rozen in bloei zijn zitten ze vol met grote cluster met kleine bloemen. Je vind de veelbloemige rozen in het wit, roze en rood.

The Fairy

De veelbloemige rozen zijn ook erg populair, omdat ze heel weinig moeite kosten, resistent zijn tegen ziekten en verder gewoon sterke planten zijn. Deze soort rozen is ideaal voor potten of voor de kleinere tuin.

12. Centifolia Rozen

Voorbeelden: Rose de Meaux en Bullata

De Centifoliarozen noemen we ook wel de koolroos, vanwege de vorm van de bloem. Deze zijn namelijk gevuld met heel veel dunne bloemblaadjes. Ze worden soms ook wel Provence rozen genoemd, omdat ze daar in eerste instantie gekweekt warden.

Bullata centifolia

De kleuren variëren van wit tot roze. De bloemen zelf hangen vaak (iets) naar beneden vanwege de grootte. De Centifolia bloemen bloeien eens in het jaar, in de zomer, en doen het het beste in de volle zon. Let wel op dat je goed voor deze soort zorgt, want ze zijn minder resistent tegen ziektes dan de andere soorten rozen.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen