2 x Hoe Rozen Stekken, Uit Een Boeket Of Struik?

rozen stekken

Rozen zijn waarschijnlijk één van de bekendste bloemen. Vrijwel iedereen is wel bekend met de mooie bloemen, en wel voor een goede reden! Ze zijn prachtig en worden graag gegeven aan geliefden. Rozen zijn prima te stekken, al moet je er wel wat geduld voor hebben: het duurt vaak zo’n twee zomers voordat je een volledig bloeiende plant hebt staan in de tuin. Hoe jij ervoor zorgt dat je straks een prachtige, zelf gestekte rozenstruik in de tuin hebt staan, lees je hieronder.

Eind augustus kun je rozen snoeien. Snijd de stengel schuin af onder een verdikking (oog), waar een blad groeit, en zorg dat je stekje minimaal 20 à 25 cm lang is. Haal de bladeren van het stekje af, maar laat er bovenaan twee zitten. Stop het stekje direct in de potgrond, dat eventueel gemengd is met scherp zand, en geef meteen water.

Rozen Stekken Vanuit Een Boeket?

Hieronder vind je alleen de uitleg over hoe je een stekje neemt van een bos rozen. De verdere verzorging is voor het stekken met een boeket of struik hetzelfde. Daarom vind je hier meer informatie in de rest van dit artikel.

rozen stekken

Stekken met een boeket rozen is makkelijk, gewoon omdat de stengels al voor je gekozen zijn. Zorg er wel voor dat de stengels nog vers zijn. Hoe sneller je ze weer in de grond kan stoppen, hoe groter de kans dat ze uitgroeien tot een volwaardige struik. Het is dus geen goed idee om met een oud bosje bloemen te gaan stekken.

  1. Om te beginnen met het stekken, snijd je de stengels schuin af, net onderaan een oog. Een oog is een verdikking blaadjes uit groeien.
  2. Zorg ervoor dat de stengel nog minimaal 20 tot 25 centimeter lang is.
  3. Door onder een oog te knippen, verhoog je de kans dat de rozen wortel zullen schieten. Verder kun je de stengel aan de onderkant ook nog een keer insnijden, zo’n ongeveer 2,5 cm.
  4. Vervolgens haal je alle bladeren aan de onderkant van de roos af en knip je de bloem weg. Het kost namelijk heel veel energie om een bloem te laten groeien. Dit is energie die niet gestoken wordt in het groeien van wortels, terwijl je dit juist wil!
  5. Om het groeien van wortels nog verder te bevorderen kun je ook een deel van alle ogen aan de zijkant wegsnijden. Doe dit alleen bij de ogen die uiteindelijk onder de grond komen te staan, dit zal ongeveer de helft van de stengel zijn. Als het onderste oog dan geen wortel schiet, heb je nog andere kansen.
  6. Zet de stek van de roos zo snel mogelijk in de grond, om het beste resultaat te krijgen.

Rozen Stekken Uit Een Struik?

Heb je een mooie, gezonde rozenstruik die je graag wilt vermeerderen? Of wil je graag een stekje nemen van de struik van vrienden? Dit kan natuurlijk ook! Hieronder lees je hoe je het beste een stekje neemt. Hoe je deze vervolgens het beste verzorgt vind je in de rest van dit artikel.

rozen stekken
  1. Voor het stekken van een rozenstruik snijd je een tak van de rozenstruik af. Kies hier voor een tak aan de bovenkant of zijkant van de plant – deze schieten namelijk makkelijker wortel, dan stekjes genomen aan de onderkant of midden van de struik.

    Verder kies je altijd voor een zo mogelijke jonge tak, het liefst eentje van dit seizoen (die zijn nog mooi groen). Deze tak zit namelijk nog vol leven en heeft daardoor een grotere overlevingskans.
  2. Van één tak kun je verschillende stekjes maken. Je kunt de tak namelijk gewoon opdelen in delen van minimaal 15 à 25 centimeter. Zorg er daarnaast ook voor dat elk deel sowieso twee blaadjes heeft. Dit zorgt ervoor dat het stekje genoeg voedingsstoffen heeft.
  3. Snijd de stekjes altijd schuin af: hoe groter het oppervlak van de schuine snede, hoe meer ruimte de roos heeft om water op te nemen en worteltjes te laten groeien. Om deze reden kun je er ook nog voor kiezen om een inkeping te maken ter grote van 2,5 cm aan de onderkant van de stengel.
  4. Snijd daarnaast ook altijd een stukje van elk oog weg. Een oog is een verdikking in de steel waar vaak een blad uit groeit. Dit is het sterke punt van de plant en door hier af te snijden bevorder je de wortelgroei. Doe dit alleen bij het gedeelte van de stek die onder de grond komt, dus de onderste 10 centimeter ongeveer.
rozen stekken

Haal bij elk stekje de blaadjes aan de onderkant van de stengel af, maar laat wel twee blaadjes aan de bovenkant zitten. Soms wordt er geadviseerd om de onderste blaadjes niet af te knippen, maar in plaats daarvan op te rollen. Op deze manier verzwak je de plant niet, maar verdampt er ook niet te veel vocht. Hier zou je dus ook nog voor kunnen kiezen.

Wanneer je een stekje uit de tuin van iemand anders haalt, is het belangrijk deze als nog zo snel mogelijk in de grond te stoppen. Om het stekje vers te houden kun je deze rollen in wat nat toiletpapier. Zo overleeft het stekje de weg naar huis.

Als je een stekje hebt genomen kun je deze in de pot zetten. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Welke Pot En Potgrond Heb Je Nodig Voor Rozenstekjes?

Zet een stekje nooit meteen in de volle grond (in de tuin dus), maar eerst in een emmer met potgrond of pot. Dit verhoogt de kans op overleven, en geeft je de mogelijkheid om het stekje te verplaatsten wanneer het te warm of te koud wordt.

Gebruik voor elk stekje een nieuw potje. Sommigen mensen kiezen ervoor om meerdere stekjes per pot te plaatsen en hoewel dit kan, loop je wel het risico dat als er één stekje ziek wordt, ze elkaar aan gaan steken. Dat is natuurlijk zonde!

Om de stekjes te planten vul je het potje met 4/5 deel potgrond en 1/5 deel zand. Dit zorg voor een goede drainage en voor een wat meer luchtigere grond. Vervolgens kun je met behulp van een potlood of je vinger een gaatje maken in de grond.

Zorg ervoor dat minimaal de helft van het stekje in de grond staat. Zo geef je het plantje genoeg mogelijkheid om wortel te schieten én verlaag je het risico dat het plantje om knakt.

Na zo’n zes weken zullen de eerste wortels tevoorschijn komen. Dit kun je checken door naar het bovenste oog van het stekje te kijken bijvoorbeeld: Wanneer daar een blad uit gaat groeien, heeft het plantje wortels aangemaakt. Je kunt het ook rustig afwachten tot volgend jaar en de stek met rust laten.

Watergeven Aan Rozenstekjes?

Als je een stekje net hebt geplant is het belangrijk dat je het meteen water geeft. Het nieuwe stekje heeft namelijk geen wortels en heeft veel water nodig om alsnog genoeg op te nemen.

Dit betekent echter niet dat de rozen constant onder water moeten staan. Zorg er dus voor dat je de rozen niet verdrinkt, maar dat de grond ook niet is uitgedroogd. Eén keer uitdrogen en het stekje zal het hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Het advies is dan ook: houdt de grond van de rozenstekjes altijd vochtig.

De beste manier om na te gaan of het stekje water nodig heeft, is door een vinger een paar centimeter in de grond te steken. Als het wat droog aanvoelt, kun je water geven, als het nog vochtig is, kun je nog even wachten.

Welke Standplaats Voor De Net Gemaakte Stekjes?

Wanneer je net een stekje hebt genomen, zet je de pot op een plek met een klein beetje licht, maar zeker uit het directe zonlicht. Heb je moeite met een plekje vinden, zet het stekje dan liever volledig in de schaduw. Zorg ook dat de pot uit de wind staat.

Wanneer je voor de winter hebt gestekt, is het een goed idee om het stekje binnen te laten overwinteren. Doe dit dan liever wel op een koele plek en dus niet in de buurt van de verwarming. Een zolder, schuur of garage werkt hiervoor perfect.

Wanneer je de planten over gaat zetten naar buiten, is het belangrijk dat je voor een plek gaat met veel zon, en waar de afgelopen twee jaar nog geen rozen hebben gestaan. De eerdere planten hebben dan de voedingsstoffen voor deze nieuwe stekjes van de roos al uit de grond gehaald en rozen aaltjes achtergelaten. De nieuwe stek zal hierdoor niet groeien.

Als je de planten toch op een plek wil zetten die voormalig was ingenomen door andere rozen, graaf dan de bovenste 60 cm aan af en vul dit aan met verse grond.

Wanneer Zet Je De Rozenstekjes In De Volle Grond?

Wanneer het ongeveer maart/april is, en de vorst is voorbij, dan kun je de stekjes van de rozen in de tuin zetten. Zet de rozen niet met de vrieskou in de grond, dan kan je beter even wachten.
Vanaf dan, zal je nog minimaal een jaar moeten wachten voordat de stekjes een volwaardige plant worden.

Tips Bij Het Rozen Stekken

  • Neem altijd meerdere stekjes. Stekjes zijn nu eenmaal fragiel en hoe goed je ze ook verzorgd, ze kunnen soms alsnog doodgaan. Om ervoor te zorgen dat er in ieder geval één of meer overleven, kun je beter meerdere stekjes nemen.
  • Maak altijd gebruik van schoon en scherp gereedschap. Doe je dit niet, dan verhoog je de kans op ziektes bij het nieuwe stekje én de moederplant. Schoonmaken doe je met een beetje alcohol of door het mes even te verhitten boven een vlammetje. Ook kun je de messen een paar minuten in kokend water leggen.
  • Het beste moment om te stekken is wanneer het warm is, maar de plant niet in de volle zon staat. Daarnaast kies je een moment waarop de moederplant sterk groeit.
  • Om te voorkomen dat het stekje uitdroogt door verdamping, zorg je voor dat je maar één of twee blaadjes aan het stekje laat zitten, en houd je het stekje uit de volle zon en wind.


De smaak te pakken gekregen en wil je meer planten stekken? Kijk dan vooral even op deze blog die we al eerder schreven: “Welke Planten Makkelijk Stekken? (12 Kamerplanten)

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen