Is Rozenbottel Giftig? Tips & Alle Informatie!

Rozenbottel giftig

Rozen zijn niet alleen mooi tijdens de bloei. Hierna hebben ze namelijk nog een verrassing voor ons in petto: rozenbottels. Deze vruchtjes zijn, net als rozen, lekker kleurrijk en kunnen heerlijk ruiken. Maar zijn ze ook eetbaar, is Rozenbottel giftig?  

Rozenbottel is niet giftig. Het is zelfs heel erg gezond door alle vitamine C die er in zit en wordt vaak gebruikt om jam van te maken of limonadesiroop.

Meer weten over wat je met rozenbottel kunt doen en wat te doen wanneer een plant wel giftig is? Lees dan vooral verder!

Algemene Informatie

Hoewel Rozenbottel niet giftig is, is het handig om alleen rozenbottel te eten van een plant die je zelf hebt verzorgd. Wilde rozenbottel kan namelijk besproeid zijn met pesticiden die je misschien liever niet in je lichaam stopt. Het kan natuurlijk niet meteen kwaad, maar ikzelf kies er liever voor om te eten van een plant die gemaakt was om van te eten. Rozenbottel die geplant is als decoratie krijgt vaak een andere verzorging.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Wat Te Doen Met Rozenbottel?

Rozenbottel is dus lekker gezond en een echte aanrader in de keuken. Zorg voordat je ze eet je eerst de blaadjes, steeltjes en zaadjes verwijderd. Deze laatste smaken erg bitter, en kun je dus maar beter niet eten.

Wat je er dan mee kan doen? Ik heb een paar ideetjes voor je op een rijtje gezet:

  • Droog de vruchten en trek er thee van
  • Maak er een siroop van voor over pannenkoeken of ijs
  • Kook ze en doe ze door de yoghurt
  • Doe ze in een smoothie. Ik zou ze hiervoor wel even koken, rauw smaken ze namelijk heel zuur.
  • Maak er een jam van

Is Rozenbottel Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Niet alleen mensen eten graag van de rozenbottel. Ook huisdieren én wilde dieren kunnen prima van deze plant eten. Voor vogels is het zelfs een belangrijke voedselbron. Voor honden en katten wordt soms rozenbottel gebruikt in medicatie. Ook zij kunnen er dus prima van eten!

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Rozenbottel is dus prima voor huisdieren. Maar als je opzoekt of rozenbottel giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

rozenbottel giftig

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Rozenbottel Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien, en een Kamperfoelie die gewoon heel erg lekker ruikt. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Rozenbottel is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de rozenbottel wil eten – de vruchten zijn namelijk ontzettend zuur. Niet ideaal om lekker van te snoepen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen