Hoe Pioenrozen Verzorgen? In Tuin, In Vaas Of In …

pioenrozen verplanten

De pioenroos is een prachtige tuinplant die ook vaak als snijbloem gekweekt wordt. Ik vind dat de bloemknop op een gegeven moment op springen staat prachtig en een dag later heb je een prachtige bloem. Een snijbloem in een vaas of een mooie bloem in de tuin. Maar hoe kan je pioenrozen het beste verzorgen?

Pioenrozen verzorgen. Zet de plant in vocht doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Knip de bloemen na de bloei tot beven de grond af. Als de pioenroos niet bloeit of opengaat heeft dit meerdere oorzaken. Zie verder in deze blog.

Het snoeien van pioenrozen hoort natuurlijk ook bij de verzorging, maar omdat dit uitgebreid is hebben we hier een apart blog over geschreven, hoe pioenrozen snoeien? Hierin staat alle informatie over de juiste manier en wanneer je het beste de pioenroos kan snoeien.

Pioenroos Verzorgen

Pioenrozen verzorgen heeft niet alleen te maken met water geven en de standplaats. Vaak gebeurt er iets met de plant en je weet niet hoe je dit kan aanpakken, bladeren worden geel bijvoorbeeld of de bloemknop komt niet uit. Op vele vragen geven we in deze blog antwoord. En natuurlijk ook het watergeven.

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Pioenroos Bloeit Niet

Soms kan het voorkomen dat een pioenros niet tot bloei komt. Dit is best lastig, want het kan verschillende oorzaken hebben. En om uit te zoeken wat precies voor jouw de oorzaak is, tja! Bekijk onderstaande lijst en jouw oplossing zit er vast tussen. Pioenrozen Verzorgen houd je lekker bezig.

pioenrozen verzorgen
 • Te diep geplant
  Als de pioenroos te diep geplant, gaat deze niet bloeien. De pioenroos mag maar 15 centimeter onder de grond staan. Wanneer deze te diep geplant is zal de pioenroos zeker niet bloeien.
 • Arme grond
  Als de pioenroos geplant is op arme grond of droge grond ook dan zal de plant geen bloemen geven.
 • Zware grond
  In plaats van arme grond zal de pioenroos ook geen bloemen geven als deze geplant is in zware kleigrond. De wortels kunnen dan niet groeien en de plant dus niet bloeien.
 • Geen Voeding
  De pioenroos heeft veel voeding nodig. Geef de plant daarom twee keer per jaar planten voeding met een laag stikstof gehalte. De beste voeding is natuurlijk biologische planten voeding!
 • Geduld is een schone zaak
  Dit gaat zeker op voor de pioenroos. Het kan wel twee jaar duren voordat de pioenroos bloemen geeft. Dus heb een beetje geduld en neem bovenstaande tips in acht.
 • Ouderdom
  Een ouderen pioenroos welke steeds op dezelfde plaats staat zal minder of geen bloemen meer geven. Verplaats de plant naar een ander stuk van je tuin en deze zal weer tot bloei komen. Verplaats de plant in september of oktober en hou bovenstaande tips in acht.
 • Vorst schade
  De pioenroos is winterhard maar vorst is niet zijn beste vriend. Zeker als de knoppen gevormd worden en er is nachtvorst dan zal de plant waarschijnlijk dat jaar niet bloeien.

Pioenroos Uitgebloeid

Wanneer de pioenrozen zijn uitgebloeid hebben ze hun wonderschone taak verricht. De bloem verwelk en is geen mooi aangezicht in de tuin. Daarnaast kost het de plant heel veel energie, want de uitgebloeide bloem gaat zaden creëren en dat kost heel veel energie.

Heb je geen zaden nodig, verwijder dan de oude bloemknoppen. Deze knip je onderaan de stengels af. De plant kan nu alle energie geven aan de voorbereiding voor het volgende bloeiseizoen. Dit verzekerd je van een mooie nieuwe bloei in de volgende zomer.

Pioenroos Standplaats

De pioenroos heeft nogal wat eisen betreffende zijn standplaats. Ik heb jaren de pioenroos op een verkeerde plaats gehad en deze bleef klein en gaf geen bloemen. Nadat ik de plant verplaats had kreeg ik gelukkig volop bloem. De standplaats heeft echt veel invloed op de plant.

 • De pioenroos houdt niet van natten voeten en heeft een luchtige, humusrijke, vocht doorlatende grond nodig. Heb je kleigrond, vermeng dit dan met zand en humus, zo maak je jouw eigen pioenroos grond.
 • De plant vindt het niet erg om op een winderige plaats te staan, sterker nog, door de wind hebben schimmels geen vat op de plant.
 • De pioenrozen hebben veel zonlicht nodig. een plaats in de volle zon kan maar in de half schaduw zal de plant ook prima bloeien. Ongeveer 6 uur zon per dag is perfect.
  Staat de plant in de schaduw dan krijg de plant lange bladeren (ze willen naar het licht toe) en daardoor krijgt de plant geen bloemen.
 • Plaats de pioenroos niet op een plaats waar al een pioenroos heeft gestaan. Uit deze grond heeft de oude pioenroos al veel energie gehaald. Wanneer je toch een pioenroos wilt terug plaatsen, vervang dan de grond. Schep een ruim gat leeg en vul deze met verse grond, lucht en waterdoorlatend en humusrijk. Dan heb je kans van slagen dat de pioenroos goed aanslaat. Lees anders even onze blog over het verplanten van Pioenrozen met alle tips!
 • De pioenroos kan stevig uitbreiden, met andere woorden zorg ervoor dat de plant de ruimte heeft om te groeien. Reserveer voor elke pionroos ongeveer 1 m2 aan ruimte. Zeker als je meerder (kleuren) pioenrozen bij elkaar plaatst.

Pioenroos Stinkt

Pioenrozen bloeien mooi en zijn in verschillende kleuren te koop. Nu zijn er planten die bloeien en niet geuren maar de pioenroos is een plant die bloeit en geurt.

De mooie kleur en de geur trekken insecten aan en deze insecten zijn weer nodig voor de plant. Hij heeft ze onder ander nodig voor de voortplanting. De wee zoetige geur trek voornamelijk kevers aan.

Wij mensen ervaren de geur van de pioenroos vaak niet als prettig en vinden het stinken. Nu zal dat buiten niet zo een probleem zijn maar als je de pioenroos als snijbloem hebt en deze staat in je woonkamer dan kan het onprettig zijn.

Tja, het is een eigenschap van plant waar weinig aan te doen. is.

Pioenroos Bemesten

Voor een goede bloei en stevige plant is het noodzakelijk de pioenrozen twee keer per jaar te bemesten met de juiste mest soort. De pioenroos bemesten doe je twee keer per jaar, namelijk vlak voor de bloei in april of mei en gelijk na de bloeiperiode.

Koeienmest is perfect voor de pioenrozen maar in het tuincentrum niet vaak meer te verkrijgen. Arme grond heeft regelmatig compost nodig om de arme grond aan te vullen.

Verder kan je meststof gebruiken voor bloeiende tuinplanten. Meststof met een hoog kalium en fosfor gehalte. Deze stoffen zijn belangrijk voor de bloei van de plant.

Pioenroos Afsnijden

De bloemen van de pioenroos kan je ook afsnijden en gebruiken als snijbloem. Snijd de bloemen van de pioenroos dan zo ver als mogelijk boven de grond af.

Pioenrozen Verzorgen

Knip hierna de stengels op de juiste lengte voor jouw vaas. Plaats ze in een vaas en je zult er veel plezier van hebben als je onderstaande verzorgingstips ter harte neemt.

Bekijk onderstaande video waarin Lodewijk meer tips geeft over de pioenroos.

Pioenroos Verzorgen Vaas

De pioenroos verzorgen in een vaas is ook best wel belangrijk, anders zullen de knoppen niet opengaan en geen bloemen geven. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de pioenroos te verzorgen in een vaas.

 • Kies de juiste vaas voor de grootte van de stengels. De stengels mogen niet te hoof boven de vaas uitsteken.
 • Zorg voor een schone vaas waar geen (opgedroogde) resten van de vorige bewoners in zitten. Deze resten kunnen bacteriën veroorzaken die de pioenroos geen goed doen.
 • Snijd de pioenrozen schuin af voordat je ze in het water zet.
 • Sommige pioenrozen hebben op de knop een kleverige substantie zitten. Probeer dit voorzichtig te verwijderen met lauw/warm water. In de tuin zal dit geen probleem zijn maar in de vaas moet dit ervan af anders gaat de knop niet open en krijg je geen bloemen.
 • Vul de vaas met handwarm water en voeg een beetje plantenvoeding toe aan het water.
 • Zet de vaas niet in de buurt van fruit want de gassen die vrijkomen van het fruit zorgen ervoor dat de bloemen snel verwelken.

Pioenroos Hangt Slap

Pioenrozen in een vaas hebben soms de neiging om slap te gaan hangen. De pioenroos heeft dan een extra boost nodig om weer rechtop te komen en weer te gaan bloeien.

Doe een schepje suiker in het water en los dit op. Een scheuten bleek heeft hetzelfde effect. Ik heb zelfs gehoord dat je ook bruisend mineraal water kan gebruiken, ikzelf heb dit nog niet geprobeerd.

Zo zullen de bloemen van de pioenroos uitkomen en mooi bloeien. Dit ia alles wat je moet weten over pioenrozen verzorgen

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen