Pioenroos Verplanten En Scheuren – Hoe en wanneer doe je dat?

pioenrozen verplanten

De naam Pioen is afgeleid van Paieon, de god van de genezing in het oude Griekenland. Het is een prachtige plant met hele stevige bloemknoppen en bloemen. De Pioenroos is in vele kleuren verkrijgbaar en wordt ook gekweekt als snijbloem. Maar kan je een Pioenroos ook verplanten in je tuin?

Pioenroos Verplanten. Graaf, in het najaar de kluit voorzichtig uit. Schud wat aarde van de kluit. Maak een nieuw gat in humusrijke, vocht doorlatende grond. Verplaats de kluit die niet dieper dan 2,5 cm. onder de grond mag staan. Vul het gat op en geef water.

Verplanten gebeurt met een rede; De pioenroos staat niet op de juiste plaats of niet in de juiste grond of de Pioenroos bloeit niet meer mooi. Te groot kan ook een rede zijn. Als dat zo is kan je misschien eerst iets doen met snoeien, hoe je dat doet kan je lezen in onze blog over het snoeien van Pioenrozen.

Wanneer Pioenrozen Verplanten?

Elke plant heeft zo zijn voorkeur wanneer hij gesnoeid en verplaatst wil worden en dat is ook zo voor de Pioenroos. En dan zijn er nog twee periodes die van belangzijn wanneer het gebeurt, in het najaar of in het voorjaar.

Als je de Pioenroos verplant hebt naar de nieuwe locatie en je hebt alles goed gedaan kan het tot wel twee jaar duren voordat de roos nieuwe bloemen geeft. Geduld is dus een schone zaak.

Ben jij op zoek naar een pioenroos? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Pioenroos Verplaatsen Najaar

Na de bloei, in het najaar verliest de Pioenroos zijn blad en de stengels sterven af tot aan de grond. De Pioenroos gaat in ruste voor de winterperiode. De sapstromen komen tot stilstand en de plant slaapt als het ware.

Dit is de beste periode om de Pioenroos te verplanten. De weinige energie die de roos nu nog heeft is perfect om de roos uit de grond te halen, eventueel te scheuren en weer terug te planten. De energie kan nu gaan naar het herstellen en settelen van de Pioenroos zodat deze in de zomer volop kan bloeien.

Pioenroos Verplanten Voorjaar

Aan het einde van de winter en in het begin van het voorjaar komt de Pioenroos weer langzaam tot leven. Sapstromen komen opgang en de eerste stengels komen weer boven de grond. Alle energie die de plant heeft moet nu gegeven worden aan de groei en bloei.

Als nu de Pioenroos verplaats wordt heeft het grote gevolgen. De bladeren zullen zwakker worden en mogelijk afsterven omdat de Pioenroos de energie moeten verdelen tussen de aanmaak van wortels en de groei van de bladeren.

Als je er over nadenkt om de Pioenroos in het voorjaar wilt verplaatsen doe dit dan zo vroeg mogelijk in het voorjaar, dit is dan nog de meest beste periode.

Hoe Pioenroos Verplanten

Dan na nu het verplaatsen van de Pioenroos zelf. Hoe ga je te werk om de Pioenroos zo goed mogelijk te verplaatsen zodat deze snel weer bloemen geef? Dit ga je doen:

Pioenrozen verplanten
Nieuwe groeiende Pioenrozen
  1. Knip al het loof af tot net boven de grond. Doe dit alleen als al het loof bruin is geworden, want de wortels hebben het sap van het loof hard nodig in de winter. Als er nog groen loof aanzit kan je beter nog even een week wachten.
  2. Graaf de wortelstengels uit de grond. Maak de grond rondom de roos los en steek vervolgens diep onder de kluit om de Pioenroos los te maken van de aarde waarin hij staat.
  3. Schud nu een deel van de aarde los van de kluit. Niet alle aarde aan de kluit moet mee naar de nieuwe locatie.
  4. Graaf op de nieuwe locatie een nieuw gat. Maak het gat zo diep dat de bovenkant van de kluit 2,5 centimeter onder de grond komt te staan. Als de roos te diep wordt geplaats, zal deze eerst heel veel wortels aanmaken en minder loof.
  5. De pioenroos houdt niet van natten voeten en heeft een luchtige, humusrijke, vocht doorlatende grond nodig. Heb je kleigrond, vermeng dit dan met zand en humus, zo maak je jouw eigen pioenroos grond. De pioenrozen hebben veel zonlicht nodig. Een plaats in de volle zon kan maar in de half schaduw zal de plant ook prima bloeien. Ongeveer 6 uur zon per dag is perfect.
  6. Plaats de kluit nu in het nieuwe gat en druk de grond voorzichtig aan en geef water.
  7. Dek de grond af met mulch, dit is een organische bodembedekker en beschermd de wortelstokken tegen vorst. In februari kan je dit weer verwijderen.

Dit zijn de te nemen stappen om een Pioenroos te verplanten.
Je kunt overwegen om de Pioenroos eerst nog te scheuren om bloei te bevorderen.

Pioenroos Scheuren

Als de Pioenroos niet goed meer bloeit kan scheuren een oplossing zijn. Dit zet de Pioenroos in de overlevingsstand en de plant gaat hard aan het werk om te overleven en zal zeker nieuwe nieuw loof en aanmaken. Wat ga je doen om de Pioenroos te scheuren?

Nadat je de kluit hebt uitgegraven zoals bovenstaand is omschreven, worden de wortelstengels los gesneden van elkaar.

Gebruik een scherp mesje en snijd de wortels los van elkaar. Maak gebruik een schoon mesje zodat de wortels geen schadelijke bacteriën kunnen oplopen.

Je kunt een cluster van wortels nemen of je kunt alle wortels van elkaar snijden. Zorg er in ieder geval voor dat de wortels ongeveer 4 knopen hebben, zodat daar in het voorjaar weer stengels uit kunnen groeien.

Verder kan je bovenstaande handleiding volgen de wortelstengels terug te plaatsen.

Veel succes met het verplaatsen van de Pioenroos!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!