Hoe Pioenroos Snoeien, Ook Op Stam!

pioenroos

De pioenroos is een mooie plant die helaas, maar kort bloeit, in een vaas. Dat is jammer, want het zijn hele mooie bloemen. De pioenroos wordt vaak gesnoeid wanneer de knoppen op springen, en of dat een goed idee is, zal je terug lezen in de blog. Je kan de pioenroos op 2 of 3 momenten snoeien in het jaar. Niet helemaal natuurlijk, maar delen van de plant.

Hoe en wanneer je een pioenroos snoeit?

De uitgebloeide pioenrozen snoei je na de bloei. De uitgebloeide bloemknoppen worden op dat moment alleen verwijderd. De bladeren van de pioenroos snoei je in het vroege voorjaar, voordat er weer nieuwe uitlopers zijn. Let op bij vrieskou, dan wacht je even met snoeien. De boompioen snoeien we in de herfst als de bladeren verwelken.

Zoals je ziet, is er niet veel verzorging nodig voor de pioenroos. Slechts twee keer snoeien en het is niet veel werk. Voor een boompioen gelden andere regels. Deze worden ook in deze blog behandeld.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Pioenrozen Snoeien

Pioenrozen zijn er in duizenden kleuren, groottes, vormen en allemaal even mooi, maar wel met unieke karakteristieke eigenschappen. Ook zijn er pioenrozen op stam te koop is de tuincentra.

pioenroos snoeien

Ook al zijn er vele soorten en vele maten, en vele kleuren, het snoeien van de pioenroos is gelijk. Het maakt dus niet uit welke soort pioenroos je hebt. Wat wij hier schrijven geldt voor alle pioenrozen behalve voor de boompioen, die heeft een andere behandeling nodig. Ook deze snoei wordt besproken in deze blog.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Wanneer Pioenrozen Snoeien?

De eerste vraag is natuurlijk, wanneer kan ik mijn pioenroos snoeien? De pioenroos is gevoelig voor snoeien. Als dat niet juist gebeurt, dan heeft dit gevolgen voor het volgende bloeiseizoen. Zo ook is de snoeiperiode belangrijk, wanneer je besluit te snoeien. In principe hoeft het niet, maar het mag.

De Pioenroos Snoeien In Het Vroege Voorjaar?

Een pioenroos kan je snoeien in het vroege voorjaar. En dan zeg ik vroege voorjaar omdat anders er alweer nieuwe scheuten en bloemen aankomen die je weer snoeit, en dat is niet de bedoeling. De bladeren snoei je wanneer deze zijn bruin geworden in de winter. Het is tijd om deze tot ongeveer 20 centimeter van de grond af te snoeien. Doe dit in, zeg, maart en probeer dit niet te doen wanneer het volop vriest. Dat is ook geen goed idee.

Pioenrozen Snoeien Na De Bloei

Snoeien van de uitgebloeide pioenrozen kan je na de bloei doen. De bloemknoppen zijn uitgebloeid en beginnen te verdorren. Dan kan je de pioenroos snoeien.

Soms hebben we de neiging om eerder te snoeien, want dat staat natuurlijk mooier in de tuin. Uitgebloeide bloemknoppen zijn nu eenmaal niet mooi. Doe dit echter niet, want de plant heeft de voedingsstoffen nodig die in de stengels zitten. Dus laat de rozen echt helemaal uitbloeien en uitvallen.

Snoei na de bloei dan alleen de bloemstengels af. Doe dit met een scherpe snoeischaar. Laat de rest van de plant zitten zoals het is.

Pioenroos Snoeien Najaar

In het najaar mag je de rest van de plant snoeien. Het hoeft niet. Als je plant te groot of uit model is, kan je natuurlijk wel snoeien. Je kan dan de bladeren verwijderen die in de weg zitten of te hoog worden. Ook kan je oude dikke stengels verwijderen die je plant uit model halen. Dus alleen de oude, zieke, te lange in de weg zittende of slappe stengels kan je verwijderen.

Hoe Moet Je De Pioenroos Verzorgen Na Het Snoeien?

De pioenroos krijgt altijd even een tik te verwerken wanneer deze gesnoeid is. We kunnen de pioenroos ondersteunen door extra mest te geven. Deze voedingsstoffen ondersteunen de plant na de snoei en zorgen ervoor dat deze weer aan kan sterken. Dit kan je dus in de herfst doen en in het vroege voorjaar.

Het kan kunstmest of compost zijn, beide zijn goed optie. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de hoeveelheid die je moet geven.

Pioenroos Snoeien En Neerzetten In De Vaas?

Pioenroos staat ook heel erg mooi in een vaas. Je kunt ze bij de bloemist zeker kopen. Als je jouw eigen pioenroos wilt snoeien voor de bloemen in de vaas, is er wel iets wat je moet weten.

pioenroos snoeien

Wanneer je takken afknipt voor in de vaas, dan moet de bloemknop voor een deel al open zijn. Als je in de bloemknop zachtjes knijp dan voelt dit aan als een kussentje. Deze kan je snoeien, je zit dat de buitenkant al open is gegaan. Deze tak met bloem, kan je dan schuin afknippen en in de vaas plaatsen.

Als je takken knipt met knoppen, die dicht zijn, dan zal de knop niet uitkomen in de vaas. De tak kan te weinig energie geven aan de bloemknop om zichzelf te openen, wat natuurlijk jammer zou zijn.

Wil Je De Boompioen Snoeien, Hoeft Niet Maar Mag Wel!

De boompioen hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Vaak worden alleen de bloemknoppen na de bloei verwijderd, maar verdere snoei is niet noodzakelijk. Als je de bloemknoppen verwijdert, doe dit dan net boven de nieuwe groei.

Echter, soms raak de boompioen uit model en zijn er zware takken die gaan overhangen. Dit is lastig als de plant in een border staat en de takken over het pad heen hangen. Soms is het ook geen mooi gezicht. Dan snoeien we de boompioen natuurlijk wel. Het kan dan wel zijn dat er aan deze overgebleven stukken van deze takken, geen bloem meer komen omdat je de knoppen eraf hebt gesnoeid. Maar dat is logisch natuurlijk.

pioenroos snoeien

Hoe Kan Je Dat Het Beste Een Boompioen Snoeien?

Snoei deze boompioen dan, als de bladeren beginnen te vallen en doe dit niet als er vorst heerst. Snoei kruisende takken weg. Halveer de lange takken en dun de takkenbos uit door ze weg te knippen. Verwijder de naar binnen groeiende twijgen. Als de takken te dik zijn gebruik dan een scherpe takkenzaag. Probeer de takken zo min mogelijk te beschadigen.

Wanneer je hele takken snoeit, doe dit dan vanaf de grond. Doe het rustig aan en kijk af en toe hoe de vorm van de boompioen nu is. Je mag in het wilde weg snoeien, maar dan wordt de vorm van de plant niet echt geweldig. Vaak snoei je dan de verkeerde takken. Dus neem afstand en kijk naar de boompioen en zie wat er gebeuren moet, wanneer je besluit toch de boompioen te snoeien!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen