Hoe Pioenroos Planten – Praktische Tips En Informatie!

pioenroos planten

De pioenroos is een fantastische plant die hele mooie volle bloemen geeft. Er is een veelvoud aan kleuren te koop die in elke tuin prachtig tot hun recht komen. De vaste plant bloeit behoorlijk lang maar de bloemen kan je ook afknippen en in een vaas plaatsen, dan bloeien ze wel korter. Maar hoe moet je een pioenroos planten?

Pioenroos Planten. Belangrijk is dat je de Pioenroos niet te diep plant. Graaf een gat op een zonnige plaats van 15 centimeter diep en plaats hierin de Pioenroos. Heb je zandgrond, verrijk de grond dan met potgrond, humus of andere tuinaarde. Druk de grond aan en geef gelijk water.

Ben jij op zoek naar een olijfboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Pioenroos Planten?

Elke plant heeft een beste tijd wanneer ze geplant kunnen worden en dat is ook zo bij de Pioensoos. Deze kan je het beste planten in de september en oktober.

Aan het eind van de zomer (september en oktober) is de grond nog relatief warm en dat is gunstig voor de Pioenroos. De plant kan dan goed wennen aan de grond in de tuin en zal het komende voorjaar stevig groeien en bloeien.

In de maanden februari en maart kan je de Pioenroos ook nog planten maar de plant zal dan minder bloemen geven omdat de plant eerst nog moet wennen aan de nieuwe plaats. Het jaar daarop komt het allemaal wel goed en zal de plant in vol ornaat weelderig bloeien.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap. Kijk eens rond op Bol.com! Misschien zit er iets voor je bij. Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Pioenroos Planten In Tuin

Over het algemeen worden Pioenrozen geplant in de tuin in de volle grond. Er zijn een paar voorbereidingen nodig zodat de plant zich fijn voelt in de nieuwe grond. Hoe kan je de Pioenroos planten in de tuin?

Eenmaal goed aangeplant zullen de planten gaan groeien en bij een juiste verzorging ook nog eens gaan bloeien. Alles over de verzorging van de pioenrozen kan je lezen in onze ander blog. Daarin staan alle ’tips en tricks’ over de verzorging van de pioenroos in vaas, tuin of pot.

De Grond voorkeur

De Pioenroos groeit eigenlijk wel op elke grond als deze maar goed onderhouden wordt.

Stevige grond met een pH-waarde rond de 6,5-7,5 die humusrijk is heeft echter de voorkeur.
De grond mag best vochtig zijn maar zeker niet uitdrogen. Natte voeten zijn slecht voor de Pioenroos omdat dan wortelrot kan optreden waardoor de plant afsterft.

De plaats is ook belangrijk voor een goede bloei, dus nu de standplaats.

De Standplaats

De plant heeft ongeveer 5 uur zon per dag nodig maar kan ook goed in de volle zon staan. Heeft de Pioenroos alleen maar schaduw dan zal de plant minder bloemen geven. Dus zoek een plaats in de halfschaduw of volle zon voordat je de Pioenroos ergens gaat planten in je tuin.

pioenroos planten

Nu we dit weten kunnen we overgaan tot het echte planten.

Hoe Pioenroos Planten

Wat moeten we doen als we Pioenroos gaan planten in de tuin?

  • Maak een gat van 10 tot 15 centimeter diep. De breedte van het gat moet twee keer de pot maat zijn waar de plant in zit.
  • Heb je alleen zandgrond, maak dan een gat van ongeveer 0,5 meter diep en 3 keer zo groot als de pot maat. Vul het gat eerst op met potgrond, klei en zand en meng dit goed met elkaar. Je kunt ook andere grondsoorten gebruiken, want het gaat erom dat de plant niet alleen in zand staat.
  • Plant nu de Pioenroos in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de plant niet te diep zit. De bovenkant van de wortels mogen maar 5 centimeter onder de grond zitten. Loopt de plant al uit dan kan je de bovenkant maar 1 cm onder de grond plaatsen. En natuurlijk is dit afhankelijk van hoe ver de plant al is uitgelopen.
  • Vul het gat nu met de rest van de potgrond en druk de grond zachtjes aan.
  • Geef de pant gelijk voldoende water zodat de grond kan inklinken en de plant voeding heeft.

Een van de belangrijkst zaken is dat je de Pioenroos niet te diep plant, want anders zal de plant niet goed bloeien.

Bekijk onderstaande video met tips over het planten en hoe je grote bloemen kunt krijgen!

Pioenroos Planten In Pot

Voor het planten in een pot geldt eigenlijk hetzelfde als hierboven beschreven; zorg voor goede grond, geef voldoende water en plant de pioenroos niet te diep anders zal deze moeilijk tot bloei komen.

Lees bovenstaande instructie en dan komt het vast goed!

Hoeveel Pioenrozen Per m2?

De pioenroos bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter en kan behoorlijk breed worden. Dus als je meerdere pioenrozen naast of bij elkaar wilt planten zal je hier rekening mee moeten houden.

Plaats 3 tot 5 pioenrozen per m2 tuin/border. Dit is voldoende om een goedgevulde tuin te krijgen. Plaats je er meer dan staan ze op een gegeven moment in de verdrukking en zal je ze moeten verplanten.

Pioenroos Zaaien

De Pioenroos kan je ook zaaien alleen is dit een lang proces. De zaden kunnen er jaren overdoen voordat ze ontkiemen en een pioenroos worden. Maar het kan wel en misschien wel leuk om eens een keer te proberen.

Pak een pot en plaats twee zaadjes per pot, 1 zaadje als het een kleine pot is. Geef het water en plaats er een plasticzakje overheen om een kweekkas te maken.

Je kunt de Pioenroos ook vermeerderen door deze te scheuren. Graaf in het najaar de Pioenroos een stuk uit en scheur een deel los van de moederplant.

Zet de moederplant weer terug en plaats de nieuwe scheut terug in de aarde. Hou hierbij rekening met bovenstaande informatie en instructie.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen