21 Ouderwetse Kamerplanten, Hele Leuke!

Planten staan al lang in onze huiskamers, maar er zijn er een aantal die wij beschouwen als ouderwetse kamerplanten. Deze kunnen nu juist ook weer ‘in’ zijn. Er bestaat ook zoiets als ‘planten in de mode’ zeg maar, waardoor ouderwets bestempelde planten weer veel worden gekocht. Hieronder een aantal ouderwetse planten die bijzonder leuk kunnen staan in jouw huis(kamer).

1. Kaapse viool

De Kaapse viool is één van de ouderwetse kamerplanten en stond vroeger wel heel vaak in iedere huiskamer. Het is niet een moeilijk plantje om te verzorgen en is makkelijk te stekken. Gewoon een blad in de grond zetten en water geven, nu en dan. Ze krijgen liefelijke bloemetjes in diverse kleuren. Roze, wit en paars. De blaadjes zijn zacht door de kleine ‘haartjes’ die erop zitten. Een geweldig leuk plantje waar je lang van kunt genieten. Water geven doe je één keer per week.

ouderwetse kamerplanten viool

2. Orchidee

De Orchidee, wie kent deze plant niet? Met zijn prachtige bloemen in allerlei kleuren, variaties en maten, zijn zij een sieraad voor het oog. Ouderwets, ja, gewild tegenwoordig, ja! Er zijn zoveel variaties bij gekomen dat veel mensen zich er niets van aan trekken dan ze een ouderwetse stempel hebben. Ik denk dat het wel weer een hype is tegenwoordig. Ze zijn dan ook overal weer te koop in het groot en in het klein!

Orchidee ouderwetse kamerplanten

3. Zamioculcas

De Zamioculcas is een van de makkelijkste planten die er bestaat. Hij hoeft maar weinig water en staat echt decoratief in de huiskamer. Deze plant heeft rechte stelen met over de gehele lengte bladeren. Het is een succulent (vetplant). Vocht wordt in zijn bladeren en stam vast gehouden, waardoor deze plant lang zonder water kan. Hij is nu weer veel in huiskamers te zien omdat we allemaal tijd nodig hebben voor veel andere dingen, en water geven er wel eens bij in schiet.

ouderwetse kamerplanten zamiaculcas

De volgende in de serie van ouderwetse kamerplanten is de Kalanchoe.

4. Kalanchoe

De Kalanchoe is ook een succulent. Dit kleine vetplantje kan langdurig bloeien. Er zijn diverse soorten Kalanchoe te koop met verschillende kleuren bloemetjes. Ook de panda plant is een Kalanchoe en heeft harige aaibare bladeren en die niet als ouderwets wordt gezien. Deze bloeit niet maar dat is geen rede om deze prachtige plant in huis te halen. Zij bladeren zijn grijs/groen met een bruin randje. Een cadeautje in jouw huiskamer.

5. Sanseveria

Wie kent deze plant niet? Een echte oude rot in de huiskamer en nu weer helemaal terug van weg geweest! De Sanseveria! Ook deze plant heeft weinig water nodig of beter gezegd, moet weinig water anders gaan de wortels echt rotten. Eén keer in de 4 tot 6 weken een scheut water is voldoende. Er zijn ook verschillende soorten sanseveria, wat zich uit in de kleuren van de rechtopstaande bladeren. Met een gele rand, groen of groen gemêleerd.

sanseveria

6. Graslelie

De Grasleliesoort zijn natuurlijk ook een planten die iedereen kent en ook een beetje wordt bestempeld als ouderwetse kamerplanten. Misschien ken je deze niet van naam, maar van uiterlijk zal iedereen deze plant herkennen. Zij krijgt lange sprieten waar weer stekje aan groeien die je ‘gewoon’ afknipt en in water zet. Zo krijg je snel een nieuwe plant. Ook de graslelie heeft verschillende soorten wat zich uit in blad kleur. Ga vooral op zoek naar deze leuke ‘spring in het veld’, met al zijn variëteiten!

ouderwetse kamerplanten

7. Monstera

De Monstera is natuurlijk ook een bekende ouderwetse plant. Zij wordt ook wel ‘Gatenplant’ genoemd. Met zijn langwerpige inhammen in het blad, die erg groot en glanzend kunnen worden, neemt hij nogal een ruimte in, in de huiskamer. Graag gesteund door een mos stok, klimt hij langzaam omhoog. Er is ook nog een andere variant van de Monstera, de Monkey Mask, maar dat noemen wij geen ouderwetse plant (maar is wel erg leuk!) Hoe de Monkey Mask eruit ziet zie je hier bij bol.com.

8. Bromelia

Natuurlijk! De Bromelia, met zijn gekleurde bladeren in het hart van de plant. Ook één van de ouderwetse kamerplanten soorten, die helemaal terug is van weg geweest. Er zijn een aantal soorten Bromelia. De bladeren kleuren ongeveer een paar maanden en dan vormen er zich stekjes die uit de aarde verschijnen. De stekjes kun je stekken wanneer zij zo half zo groot zijn als de moederplant. Daarna sterft de moederplant af, helaas.

ouderwetse kamerplanten

Denk je dat dit jouw plant gaat worden dan kun je onze blog lezen, hoe je een Bromelia het beste kan verzorgen en kom je niet voor verrassingen te staan.

9. Chinees Lantaarnplantje

Het zo liefelijke lantaarnplantje, heeft wel eens in iedere huiskamer gehangen. De bloemetjes lijken op Chinese lantaarntjes. Veel water hoeft dit plantje niet, liever niet zelfs. Het is een hangplantje die lange slierten maakt en die makkelijk te stekken zijn om de plant wat voller te maken door ze weer in dezelfde pot te zetten. Je kunt natuurlijk ook een hele rij stekjes maken allemaal in een nieuwe pot. Wil je weten hoe je een Chinees lantaarnplantje moet stekken? Kijk dan even naar onze blog!

ouderwetse kamerplanten

10. Erwtenplantje

Het erwtenplantje is ook een hangplantje die iedereen wel kent. Ook dit plantje krijgt lange strengen met allemaal ‘erwtjes’ eraan. Niet eetbaar maar wel ontzettend leuk om te zien. Stekken is ook een makkie wanneer je niet geneigd bent om de haverklap water te geven, want daar houdt deze plant helemaal niet van. Ook een erwtenplantje kun je makkelijk stekken. Lees onze blog hierover.

ouderwetse kamerplanten

11. Lepelplant

De Lepelplant is wel bekend bij iedere leeftijdsgroep. Tegenwoordig staat deze plant in iedere huiskamer, en past hij in elke interieur. Van modern tot klassiek! Het is een plant met veel groen blad die een mooie pot makkelijk kan vullen. En wie houdt er niet van groen? Er komen witte bladeren aan de stelen in de vorm van een lepel, met daarin de bloem in de vorm van een kolfje. Dit in mooi contrast met het groene blad!

Lepelplant verzorgen

12. Begonia

Ook nu zijn er begonia’s te koop. Vroeger waren het één van de veel verkochte planten. Nu weer, maar er zijn ook vele soorten bijgekomen. Er zijn Begonia’s te koop met zulke mooie bladeren die variëren van licht groen tot groter blad met witte stippen. Ook blad met tekeningen zijn in vele variaties te koop. Schroom niet om naar een Begonia te zoeken, ze zien er fantastisch uit!

ouderwetse kamerplant begonia

13. Cyclaam

Ik ben weg van de alom bekende en ouderwetse Cyclaam. De zachtroze en hardroze kleuren van de bloemen staan prachtig in een (grijze :-)) mooie pot. Ook witte cyclamen zijn te koop. Ze hebben geregeld water nodig dan kunnen ze echt een tijd staan. Het is echt genieten met deze leuke omhoog staande bladeren op steeltjes. 14.

cyclaam

14. Anthurium

Ook ik heb weer moeten wennen aan een Anthurium in huis. Maar hij staat prachtig. Met zijn zachtroze schutblad hoop ik dat hij nog lang in bloei is. Anthuriums zijn er in verschillende kleuren en de schutbladeren kunnen er ook verschillend uit zien. Van stoer rood of roodbruin met nerven tot liefelijk wit/zachtroze en hardroze. Ook groene schutbladeren, wit en gemêleerde schutbladeren zijn allemaal te verkrijgen. En echt, ze zijn ouderwets maar tegenwoordig weer overal verkrijgbaar. Wil je weten welke soorten anthuriums verkrijgbaar zijn, lees dan onze blog hierover!

Anthurium

15. Hertshoorn

Een hertshoorn, die grote bladeren kan krijgen in de vorm van een gewei en echt de huiskamer in groeien zijn prachtig. Deze hangplant hoef je maar één keer per week te dompelen in water en zich vol laten zuigen. De rest van de week heeft deze mooie plant daar genoeg aan.

hertshoorn ouderwetse kamerplant

16. Ficus

De Ficus kent ook iedereen. Van vroeger en nu. Er zijn verschillende soorten ficussen waarvan de rubberboom de meest bekende is, denk ik. Vele hebben grote bladeren en ‘staan’ ook echt in de huiskamer. Is de ficus giftig? Dat is een goede vraag wanneer je huisdieren hebt of kinderen. Je leest er alles over in onze blog.

Ficus ouderwetse kamerplant

17. Cactussen

Cactussen, zijn zeer bekende kamerplanten. Ook een tijdje weg geweest maar nu ook weer volop in de belangstelling. Zij zijn makkelijk te verzorgen, beetje water om de paar weken, en zij groeien.

cactus ouderwetse kamerplant

18. Melkboom

Je zou zeggen: een melkboom is ook een cactus, maar nee, dat is hij niet. Alhoewel hij bijna wel dezelfde vraag naar water heeft, hoort hij bij de wolfsmelk familie. Deze plant, die recht omhoog groeit, kan ‘zijtakken’ krijgen. De stammen kunnen blaadjes laten groeien die zij in de winter weer verliezen. Op kamertemperatuur kan deze melkboom prima groeien in half schaduw en op een lichte plek.

Euphorbia trigona

19. Pannenkoekplant

De Pannenkoekplant is weer helemaal terug van weg geweest! Ik denk dat en heel veel stekjes uitgedeeld zijn aan buren, familie en vrienden. Zo ben ik er ook aan gekomen. Ze groeien goed in het licht en hebben 2 keer per week wat water nodig. Draai regelmatig de pot waar de pannenkoekplant in staat anders kan hij scheef gaan groeien, Stekjes kun je eruit halen maar ook lekker laten staan. Dan krijg je echt een volle pot met ouderwetse pannenkoekplanten. En dat is genieten! Heb je interesse in het verzorgen van deze pannenkoekplant, dan krijg je hier alle informatie van ons!

Pannenkoekplant ouderwetse kamerplant

20. Parapluplant

De Parapluplant, ook een ouderwetse plant, die je afknipt en onderste boven in een pot water zet om te stekken. Ze zijn gewild momenteel. Lekker met de voeten in de aarde met flink veel water. Gegarandeerd een succes. Zet een gieter in de buurt van deze plant. Het water verdampt snel en deze plant mag echt niet droog staan. Bij bol.com kun je leuke gieters vinden, zelf één in de vorm van een olifant, flamingo of teckel.

ouderwetse kamerplant parapluplant

21. Stefanotis

De Stefanotis is een plantje die heerlijk ruikt door de fijne kleine bloemetjes die in een kluitje, rondom groeien. Vroeger stond de Stefanotis vaak in menig raamkozijn. Dit plantje houdt van een vaste standplaats. Wanneer zij eenmaal bloemen heeft moet je de plant niet meer draaien, want dan kunnen de bloemen eraf vallen. Wil je de complete gids lezen wat betreft de verzorging van de Stefanotis dan kun je hier terecht bij ons.

stefanotis

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen