Hoe Stefanotis Verzorgen? Complete Gids! (Stephanotis)

stefanotis verzorging

Van de Stefanotis zijn niet veel soorten, ongeveer 15 maar. De kelkvormige bloemen, die opengaan als een ster zijn een sieraad om naar te kijken. De Stefanotis wordt ook wel de bruidsbloem genoemd en komt oorspronkelijk uit Madagaskar. In deze blog bespreken we ‘Hoe Stefanotis verzorgen?

De Stefanotis kent een bloeiperiode en een rustperiode. In de bloeiperiode moet de grond vochtig zijn en is de standplaats een warme plek met indirect licht. In de winter mag de grond droog zijn en verplaats je de plant naar een koelere plaats, 15 graden.

De naam Stefanotis is afgeleid van het Grieks en betekent ‘Kroon’. De Stefanotis wordt vandaag de dag geschreven met een ‘f’ maar Stephanotis met ‘ph’ kom je ook nog vaak tegen. Het is een van de meest geurende bloemen van de wereld en wordt ook wel naast de bruidsbloem ‘fleur parfum’ genoemd.

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Stefanotis Plant Verzorging

De Stefanotis heeft wel aandacht nodig om elk jaar weer weelderig te bloeien. En daar gaat het bij deze plant om, zo verzorgen zodat de plant elk jaar weer bloemen geeft. De plant heeft een bloeiperiode en een rustperiode. In beide periodes is de verzorging anders, als je dit weet krijg je altijd een bloeiende Stefanotis.

Stefanotis Bloem

Kenmerkend voor de Stefanotis zijn de kelkvormige bloemen die zich openen als een ster. De bloemen zijn wit en een beetje wasachtig. De bloemen bloeien in trosjes en geuren heerlijk.

Stephanotis

Zijn de bloemen uitgebloeid verwijder ze dan. Zo kan de plant energie geven aan de andere bloemen.

Dit bloeien van de plant gebeurt in de zomerperiodes en de verzorging bestaat dan uit voldoende water geven, niet verdraaien en op een plaats zetten met voldoende licht. Verderop in deze blog bespreken we dit allemaal.

Bloemen Vallen Af

In de winterperiode laat de plant de bloemen vallen. Ze hebben hun dienst bewezen en vallen af. De bloeiperiode heeft de plant heel veel energie gekost en de plant is toe aan rust. Geef je de plant de rust niet dan zal de Stefanotis waarschijnlijk het volgende jaar niet bloeien. Geef weinig water en zet de plant op een plaats waar het ongeveer 15 graden is. De plant kan hier aansterken. Verderop in deze blog gaan we hier op in.

De bloemen van de Stefanotis vallen ook af als je tijdens de bloeiperiode de plant hebt verplaats of verdraait. Dat vindt de plant niet leuk en van boosheid laat hij zijn bloemen vallen. Eenmaal in bloei de Stefanotis niet meer verplaatsen of verdraaien.

Stefanotis Water Geven

Als we spreken over hoe Stefanotis verzorgen is water geven een belangrijk thema. In de bloeiperiode heeft de plant voldoende water nodig maar niet zoveel dat er water in de pot blijft staan. De grond moet licht vochtig zijn. Geef je te veel water dan kan wortelrot optreden. Lees hiervoor onze blog ‘Wortelrot; Wat Is Het En Hoe Te Behandelen‘ en je hebt er nooit meer last van.

Geef tijdens de bloei ook 1 keer in de 4 weken plantvoeding voor bloeiende planten. Zo geef je de plant extra energie en blijven de bloemen mooi en lang bloeien.

Als de plant nog niet bloeit kan je de plant ook regelmatig sproeien. De bladeren blijven hierdoor diep groen. Bloeit de plant dan stop je met sproeien.

In de winterperiode gaat de plant in rust en is de behoefte aan water minder. De grond mag zelfs droog zijn, omdat de plant weinig tot geen water opneemt.

Stefanotis Standplaats

De Stefanotis heeft graag veel licht, gefilterd licht, wel te verstaan. Dus niet in direct zonlicht. Hier gaan de bloemen van hangen. De plant houdt van een lichte en warme plaats waar geen tocht is. Boven de verwarming is echter geen goede plaats, daar is de lucht vaak droger en dit vindt de Stefanotis niet fijn.

stefanotis verzorgen

Als je jezelf aan richtlijnen houdt, dan zal de plant geruime tijd bloeien. Let wel op, de plant niet verplaatsen of draaien als de Stefanotis in bloei staat. Als je dit toch doet zal de plant van schik zijn bloemen laten vallen.

In de winterperiode als de plant in rust is, is de beste plaats een locatie met veel indirect licht en waar de temperatuur ongeveer 15 graden is. Door de lagere temperatuur zal de plant niet verder groeien en deze kan dan aansterken. Doe je dit niet dan groeit de plant door en is deze lang niet meer zo mooi. Ook krijg je waarschijnlijk geen bloemen meer.

Stephanotis Wanneer Snoeien

Snoeien van de Stefanotis mag, maar als je het verkeert doet krijg je geen bloemen. De uitlopers heeft de plant weer nodig om nieuwe bloemen te kweken. Waar al bloemen hebben gezeten zullen geen nieuwe bloemen meer groeien.

Het beste is om 1 tot 3 uitlopers door te laten groeien en leidt deze weer om je boog of stam. Verwijder dan de uitlopers waar al bloemen aan hebben gegroeid.

Door het snoeien kan de plant al zijn energie geven aan de nieuwe uitlopers en deze zullen dan ook weer volop bloemen gaan geven.

Stephanotis Bloeit Niet

Het komt vaak voor dat een Stefanotis niet bloeit. Echter als je bovenstaand hebt gelezen weet je waarschijnlijk al waar het aan ligt. De plant heeft twee periodes, een bloeiperiode en een rustperiode.

In beide periodes heeft de Stefanotis een andere verzorging nodig. Volg je bovenstaande richtlijnen niet op dan krijg je ook geen bloemen.

stephanotis bloemen

Heb je alles toch goed gedaan en de plant bloeit niet dan kan het een paar dingen zijn die dit veroorzaken:

  • De Stefanotis krijgt te veel water.
  • De plant staat op de tocht.
  • De plant krijgt te weinig warmte.
  • De plant wordt regelmatig verplaatst.

Dit zijn een paar oorzaken waardoor de plant toch niet groeit en/of bloeit. Volg nu de richtlijnen op en de plant zal volgende jaar weelderig bloeien.

Stephanotis Stekken

Als we over hoe Stefanotis verzorgen spreken is stekken ook een item. De Stefanotis kan je ook goed stekken. Het is raadzaam om meerdere stekken te maken, want het kan wel eens voorkomen dat sommige stekken niet aanslaan en geen wortels geven.

Knip van de moederplan een paar bladparen af met ongeveer 4 centimeter stengel. Zet deze stengels in potgrond en geef ze water.

Ik adviseer je om stekpoeder te gebruiken, zo geef je de stek meer kans om aan te slaan.

Doe een plastic zak over de pot heen met een paar kleine gaatjes. Je creëert nu een soort kas. In deze kunstmatige kas blijft het vochtig en er is geen tocht. Hierdoor help je de stekken om aan te slaan en wortels te geven. Houd de potgrond licht vochtig.

Zet de stekken op een licht en warme plaats. Je hebt er nu alles aan gedaan om nieuwe Stefanotis planten te kweken.

Stephanotis Binnen Of Buiten

In ons klimaat is het aan te bevelen om de Stefanotis binnen te plaatsen. De scheuten worden dan wel minder kort maar ons klimaat is niet echt geschikt voor een Stefanotis .

In het wild, bijvoorbeeld in China, Japan en Cuba kunnen de lianen wel 5 meter lang worden en slingeren dan overal omheen. In de huiskamer gebeurt dit echter niet vaak, wij leiden de plant vaak om een boog of stam heen.

Stephanotis Vrucht

Het komt wel eens voor dat de Stefanotis een groene vrucht geeft. Het is echter niet gebruikelijk voor een Stefanotis in ons klimaat. Meestal duidt het erop dat de plant dood gaat en deze zichzelf nog wil vermeerderen.

stephanotis vrucht

Dit vermeerderen doet de plant via vruchten. De groene vruchten zitten vol met zaden. Deze zaden kan je weer gebruiken om de plant te vermeerderen.

Je kunt de zaden gebruiken als de groene vrucht geel/bruinig begint te worden en de vrucht verschrompelt. Dit is een teken dat de zaden rijp zijn en kunnen ze geoogst worden. Maak de vrucht open en verwijder de zaden. De vrucht valt vanzelf van de plant af.

Als je wacht totdat de vrucht openbarst zijn de zaden al te ver heen en zijn ze in rust. Haal de zaden uit de vrucht maar laat de vrucht zelf aan de plant zitten. Deze valt er vanzelf vanaf. Het beste kan je de zaden nu laten overwinteren op een koele droge en donkere plaats.

Deze zaden kunnen we gebruiken om de Stefanotis te vermeerderen.

Stephanotis Vermeerderen

Het vermeerderen van de Stefanotis met zaad is eenvoudig. Maak een bedje van aarde en doe hier de zaadjes in. Gebruik meerdere zaden, want ze zullen niet allemaal uitkomen. Doe er dan een laagje compost overheen en besprenkel ze met water.

Ook nu kan je er een stuk plastic overheen doen om een soort kas te maken en zet de zaailingen op een warmte lichte plek in de woonkamer. Succes met je experiment.

Stephanotis Giftig

De Stefanotis staat niet bekent als giftig. Als je huisdier of kind van de plant gegeten heeft is het raadzaam om deze goed in de gaten te houden om te kijken of ze ziek worden. Bij twijfel of voor de zekerheid, zeker de dokter bellen. Neem geen risico.

Nu weet je precies hoe je een Stefanotis moet verzorgen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen