16 Laagblijvende Struiken, Mooie Soorten En Kleuren!

laagblijvende stuiken

Er zijn veel laagblijvende struiken waaruit je kunt kiezen. Laagblijvende struiken met bloemen of laagblijvende struiken die winterhard zijn, maar ook laagblijvende struiken die daarbij groen blijven in de winter. Genoeg keuze dus. Ik zal een varieert aantal struiken in de rij ‘laagblijvende struiken’ neerzetten in onderstaande blog, want ik weet natuurlijk niet wat jij in ‘laagblijvende struiken’ zoekt. De één vindt 30 centimeter hoog genoeg en de ander is met 1,50 meter tevreden.

Ik zal bij namen van laagblijvende struiken een foto zetten, dus je kunt ze goed bekijken en kiezen welke bij jou en jouw tuin past. Daarbij schrijf ik iets over de verzorging en de grond waarin deze laagblijvende struiken graag staan. Zo kun je gericht kiezen. Veel leesplezier.

1. Skimmia

laagblijvende struiken

De Skimmia is een prachtige laagblijvende plant en zal prachtig in de border staan. Er zijn verschillende soorten Skimmia, er is keus genoeg. Hij wordt ongeveer 1 meter hoog, soms iets hoger. De knoppen zijn rood en de bloemetjes worden prachtig wit.

Houdt de grond altijd vochtig. Uitdrogen vindt de plant echt niet fijn. Bij echt warme dagen moet je dus wel sproeien. Deze Skimmia kan op een lichte plek, niet in de volle zon rond het middaguur, en liefst halfschaduw. Dan doet deze plant zijn uiterste best om mooi te bloeien.

Hij groeit niet snel dus snoeien is helemaal niet nodig. De Skimmia Japonica, ook een prachtige soort, is goed winterhard in onze winters.

Wil je meer lezen over de skimmia, lees dan onze blog: Hoe Een Skimmia Verplanten En Wanneer Doe Je Dat?

2. Laurierkers ‘Titan’

laagblijvende struiken

Deze laurierkers wordt ongeveer 1,25 centimeter en staat prachtig in de border. De nieuwe takken worden roodbruin van kleur. Hij bloeit niet maar zijn bladeren en roodbruine takken zijn ook een lust voor het oog. Zet deze laurierkers in de zon of halfschaduw.

Hij heeft weinig onderhoud nodig en in de winter behoudt hij zijn blad. Dus bladeren harken hoeft ook niet. De Laurierkers is winterhard tot 22 graden onder nul. Zet deze plant in een grond die goed water doorlatend is, geen kleigrond dus.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

3. Heksenstruik ‘Fire Dance’

laagblijvende struiken

De heksenstruik vind ik een bijzondere struik. De paarse bloemen in deze laagblijvende struik zijn opvallen en prachtig. Hij wordt ongeveer één tot anderhalve meter hoog en kan in de zon en in de schaduw staan, dat maakt niet zo uit.

Hij is winterhard tot min tien graden. Wanneer de bodem goed water doorlaatbaar is zullen de wortels niet bevriezen of rotten, want staan de wortels te lang in het water dan kan dit wel het geval zijn.

Ben jij op zoek naar een laagblijvende struik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod laagblijvende struiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

4. Tijm

laagblijvende struiken

Tijm is ook een struikje dat laagblijvend is. Het is een aromatische plant die je ook nog kunt eten. Je kunt de blaadjes heerlijk gebruiken bij worteltjes of champignons bijvoorbeeld. Dit struikje blijft ongeveer 30 centimeter. Hij bloeit in mei en juni en krijgt witte kleine bloementjes. De standplaats van tijm is het beste in de zon of op een zonnige plek. Een beetje schaduw kan geen probleem zijn.

Het is een winterharde plant wanneer de grond onder zijn voeten goed vocht af kan voeren. Dus de wortels in kleigrond is wel een probleem. De grond hoeft niet echt voedselrijk te zijn. Een arme grond vindt deze plant prima.

Wil je meer lezen over tijm, lees dan onze blog: Is Tijm Winterhard? Alles Wat Je Moet Weten

5. Rozemarijn

laagblijvende struiken

Nog een kruid, die in de vorm van een laagblijvend struikje groeit, is de Rozemarijn. Hij kan onze winters prima overwinteren, maar er zijn wel aandachtspunten. Zet de Rozemarijn vooral in grond die goed water doorlatend is, dan bevriezen de wortels minder snel en kan het overtollige water goed weg lopen. Is dat niet zo dan kun je de plant beter binnen zetten, in een pot of vooraf aan de winter de grond verbeteren door er zand of kleine kiezels doorheen te mengen.

De kruipende soort Rozemarijn wordt ongeveer 30 centimeter, de niet kruipende soort ongeveer één meter hoog. Beide zijn vrij laagblijvend struiken dus. In maart tot en met juni krijgt de Rozemarijn die zacht paars tot wit zijn. Rozemarijn smaakt heerlijk bij veel groenten!

Meer lezen over Rozemarijn: Lees dan onze blog Is Rozemarijn Winterhard & Hoe Te Overwinteren?

6. Buxus

laagblijvende struiken

De buxus, natuurlijk, kan je zo groot laten groeien als je zelf wilt. Snoei de buxus drie keer per jaar (lees onze blog hierover) en dat kan je dat ook in een vormsnoei doen. De buxus houdt ook van een luchtige bodem, die goed water doorlatend is en er mogen van de buxus best wel voedingsstoffen in de kalkrijke grond zitten. Daar wordt hij sterk van.

De buxus houdt van een lichte of schaduwrijke standplaats, niet in de volle zon. De bladeren kunnen dan verbranden.

7. Japanse Azalea’Japonica’

laagblijvende struiken

De Japanse Azalea Japonica is één van de laagblijvende struiken. Hij wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Deze plant is niet alleen groenblijvend en winterhard. In de maand juni/juli produceert de plant ook bloemen, die in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Hij staat graag op een lichte standplaats, maar niet vol in de zon rond het middaguur. Dan kunnen de bladeren verbranden, dus tussen wat hogere stuiken in zou ideaal kunnen zijn. Deze plant houdt van humusrijke grond, die wat zurig is. Je hebt speciale grond voor azalea en wanneer je het plantengat vult met deze grond, kun je er op aan dat hij zal bloeien als de beste.

8. Dwerg Hulst

Laagblijvende struiken

De dwerghulst is ideaal geschikt als je op zoek bent naar een laagblijvende haag. Dat komt doordat deze groenblijvende, winterharde plant namelijk maar 50 centimeter hoog wordt. Dwerg hulst kan solitair staan in een pot, maar ook mooi staan in de vorm van een haag. Wanneer deze hulst in een goed doorlaatbare grond staat, die licht vochtig blijft, zal hij het naar zijn zin hebben. Een plek in de tuin waar ook schaduw en zon is, zou ideaal zijn.

9. Kruipende Amerikaanse sering

laagblijvende struiken

Deze kruipende sering wordt ongeveer 70 centimeter hoog. Zijn prachtige paarse bloementjes zullen opvallend zijn in een tuin met veel groen. Het is een bodembedekker die snel groeit en best wat horizontale ruimte in beslag kan nemen.

De grond waarin deze kruipende sering graag staat is een goed doorlatende en humusrijke grond. Het mag ook wat zanderig zijn of kleigrond die goed is bewerkt zodat wortels goed hun weg kunnen vinden.

Daarbij moet het water ook goed weg kunnen lopen want wanneer de wortels in de herfst of winter veel in het water staan, gaat deze plant het niet redden.

10. Kardinaalsmuts

De Japanse Kardinaalsmuts is een plant die ongeveer 50 centimeter hoog wordt. De bladeren zijn prachtig gekleurd in een combinatie van groengeel of groen-wit. Hij valt dus echt wel op met deze kleurencombinatie. Plaats deze plant op een plekje in de halfschaduw en in een goed water doorlaatbare grond.

Een humusrijke grond die rondom de neutrale zuurtegraad zit is helemaal prima. Wanneer je deze laagblijvende struiken gaat plaatsen in de tuin, houdt dan wel ongeveer 50 centimeter afstand. Anders zitten ze elkaar direct al in de weg. Deze plant is echt winterhard tot wel min 30 graden!

11. Kruipende Jeneverbes (Juniperus horizontalis)

winterharde struiken

De naam van deze kruipende Kardinaalsmus en dus laagblijvende struiken zegt het al. De takken kleuren groenblauw. Echt een opvallende verschijning, ondanks dat deze struik maar 10 tot 20 centimeter wordt.

Deze kruipende Jeneverbes heeft het uiterlijk van coniferen of naaldbomen. Niet zo gek wanneer je daarvan afstamt. Het is een winterharde plant die groen blijft in de winter. Hij staat graag in normale tot droge tuingrond.

12. Salie (Salvia nemorosa JS ‘A Little Bit’)

laagblijvende struiken

Nog een kruid in de lijst van laagblijvende stuiken. Salie! Hij wordt maximaal 30 centimeter hoog. Het is een leuke en laagblijvende plant, voor in jouw tuin. In het voorjaar komen er leuke blauwe bloemen aan de plant die jouw tuin prachtig opfleuren van mei tot oktober.

Deze Salie staat graag in een kalkhoudende grond die wat droog is. Hij staat dan ook graag in de zon. Wanneer je er een paar bij elkaar zet zal deze plant een mooi plekje creëren in de tuin. Wanneer je er één neerzet kan hij wat wegvallen in het begin.

Er is één soort Salie die je kunt eten en dat is de Salvia officinalis. Andere soorten zijn hier niet geschikt voor.

Lees ook: Is Salie Winterhard & Hoe Te Overwinteren? (Salvia)

13. Hemelse bamboe (Nandina domestica)

laagblijvende struiken

Deze bamboe wordt ongeveer 1,25 cm hoog. De bladeren van deze Hemelse bamboe worden eerst rood en verkleuren daarna na groen. In het herfst en in de winter kleuren de bladeren weer rood. Het is een plaatje om te zien dus, in alle seizoenen.

In de zomer krijgt deze bamboe witte pluimvormige bloemen. In de herfst maken de bloemen de verandering door tot rode besjes. Je ziet, deze bamboe zorgt in elk seizoen voor verandering.

Zet deze Nandina wel beschut in de zon of half in de schaduw. Een oostenwind mag de bamboe niet raken, dan raakt hij van de leg, en bij een stevige vrieskou kunnen delen van de plant bevriezen. Snoei deze aangetaste delen in het voorjaar, dan kan hij er weer tegen. De grond waarin deze hemelse bamboe graag staat is humusrijk, dus goed water doorlaatbaar. Voor de rest maakt de grond hem niet zoveel uit.

14. Heide

laagblijvende stuiken

Natuurlijk staat heide in deze rij van laagblijvende struiken. Wie kent ze niet. Er is zomer en winterheide, wat er op duidt dat de plant in deze periode bloeit. Heide wordt natuurlijk niet zo hoog. Het ligt aan het soort, maar varieert tussen de 20 en 50 centimeter. De grondsoort waar ze graag in staan is humusrijk, een zure grond dus. Laat heide niet helemaal in droge grond staan, geef regelmatig water. Natuurlijk is heide winterhard.

Lees ook: Hoe Heide Planten? – In de zomer of winter?

15. Lavendel

vaste plant met bloem

Een favoriet van mij is Lavendel. Deze laagblijvende stuik wordt ongeveer 40 tot 50 centimeter, zonder bloem. Met bloem kan het wel tussen de 40 en 70 centimeter worden. Het ligt aan het soort Lavendel dat je in de tuin hebt of wilt hebben.

Lavendel ruikt geweldig lekker, ga er met je handen eens langs, en je ruikt het direct. Lavendel is in principe winterhard. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten over lavendel, wil de hem mooi houden en laten overwinteren. Je kan hier alle informatie over lavendel vinden.

16. Dwergmispel

laagblijvende struiken

De dwergmispel is een echte bodembedekker en blijft dus laag bij de grond. Snoeien is dan ook niet nodig. Hij wordt ongeveer 20 à 40 centimeter hoog. Het is een winterharde plant die zijn bladeren verliest in de herfst, maar deze komen in het voorjaar gewoon weer aan.

De bloemen zijn wit van kleur en worden in het najaar prachtig rode bessen die er lang aan blijven zitten. Dus in de winter heb je van deze laagblijvende struik nog kleur in jouw tuin. De plant is licht giftig, dus pas op met rondkruipende kinderen en huisdieren in de tuin.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen