Is Tijm Winterhard En Hoe Help Je Overwinteren!

oersterke borderplanten

Tijm wordt niet alleen graag gebruikt in de keuken, maar is ook een mooie plant om te gebruiken als bodembedekker. Deze plant is in principe meerjarig, waardoor je er een lange tijd van kunt genieten. Dit vraagt echter wel om wat verzorging, helemaal bij het overwinteren. Alles wat je moet weten over de winterhardheid en het overwinteren van tijm vind je in deze blog. In het kort:

Tijm is relatief winterhard, al heeft deze plant er wel baat bij als je extra maatregelen neemt bij temperaturen onder -5 graden Celsius. Ook is tijm over het algemeen wintergroen. Haal de plant bij strenge vorst het liefst naar binnen, of pak de plant in.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de tijm, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

Ben jij op zoek naar tijm? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tijm tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

tijm winterhard

Is Tijm Winterhard?

De tijm is relatief winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, waar het over het algemeen een stukje warmer is. Toch kan deze plant echt wel tegen een stootje, en is de kou niet meteen een reden tijm afsterft.  Toch is het waarschijnlijk een goed idee om wat extra maatregelen om deze plant goed de winter door te krijgen.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de tijm. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de plant af. Gebruik het liefst takjes die er nog groen en gezond uitzien, en die ook een beetje ‘verhout’ zijn. Zet deze in een vaasje met water en ververs dit water ongeveer elke twee dagen.
Na ongeveer een week kun je uitlopers verwachten. Als dit zo is, kun je ze overplaatsten in aarde en in de vensterbank zetten. Hier zal ze het prima doen tot het weer lente is en je de plant naar buiten kunt verplaatsen. Geef af en toe water, maar tijm houd over het algemeen van een droge grond.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Tijm Overwinteren?

Is tijm wintrhard

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je tijm zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Tijm naar binnen
  Staat de Tijm in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de tijm in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de plant. Behandel haar dan ook gewoon als huiskamerplant. Zet haar op de vensterbank met veel licht en geef niet te veel water. Tijm heeft liever een te drogen grond dan een te natte. Een goede drainage kan hier ook bij helpen. Zorg er dus voor dat een pot gaten aan de onderkant heeft om water door te laten. Tijm mag weer naar buiten als het minimaal 15 graden is.

Wanneer je de tijm niet naar binnen kunt halen is de kans groter dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen.

 • Water niet te veel
  De tijm heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Als dit kan, verplaats de tijm naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest. Als het wel vriest geef je liever geen water. Er bestaat dan namelijk een kans dat het water de wortels bevriest, waardoor de tijm de winter niet door zal komen. De plant kan dan immers geen voedingsstoffen meer opnemen.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de tijm in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Tijm af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Tijm houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Tijm buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
 • Snoei goed
  Om ervoor te zorgen dat de plant goed door kan groeien en de meeste kans op overleven heeft. Er gaan dan immers geen voedingsstoffen naar onnodige takken. Snoei net voor de bloeiperiode in het voorjaar, of midden in de zomer. Dit geeft de plant nog genoeg tijd om nieuwe takken en bladeren te groeien voor de winter komt. Als je in de herfst snoeit laat dit verse snoeiwonden achter die de plant kwetsbaarder maken in de winter.
  Alles tot het oud hout kan weggesnoeid worden, maar let op dat er nog wat groene knoppen aan blijven zitten.  Alles wat je snoeit, kun je natuurlijk ook gebruiken tijdens het koken.

Het beste is om de tijm naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen