Is Rozemarijn Winterhard En Kan Hij Overwinteren?

planten tegen vliegen en katten

Rozemarijn is een populair plantje, dat zowel lekker is om te eten of mee te kruiden. Ook als plant in de tuin is de rozemarijn populair. Om ervoor te zorgen dat je niet alleen dit jaar, maar ook na de winter gebruik kunt maken van dit plantje, is het goed om te weten hoe winterhard ze is.

Rozemarijn is winterhard én wintergroen, maar kan bij extreme vorst of veel regenval wel wat hulp gebruiken. Zet deze plant bij hevige regen of sneeuw, liever binnen. Pak anders de rozemarijn lekker in met een plantenhoes, en strooi wat mulch op de grond rond de wortels, ter bescherming. Zo bevriezen de wortels niet.

Meer weten over hoe winterhard deze plant is, en wat je kunt doen om zo goed mogelijk voor haar te zorgen deze winter? Lees dan verder!

rozemarijn winterhard

Ben jij op zoek naar een rozemarijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rozemarijnplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is Rozemarijn Winterhard?

De rozemarijn is een relatief makkelijke plant die van oorsprong uit het Mediterraan gebied komt. Best verrassend is het dus, dat dit plantje ook prima de Nederlandse en Belgisch winter prima kan overleven. Waar je dan wel op moet letten is dat er geen extreme vorst is én dat het niet te veel regent. Beide kunnen namelijk funest zijn voor deze plant.

De beste optie is daarom dan ook, indien mogelijk, om rozemarijn binnen te zetten. Hier is de temperatuur een stuk aangenamer en staat ze beschut tegen regen.

Kan dit niet, dan zijn er ook een aantal andere oplossingen en maatregelen die je kunt nemen om jouw rozemarijn te helpen.  

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Kan Rozemarijn Het Beste Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Rozemarijn zo goed mogelijk de winter door te helpen, ook al is de Rozemarijn winterhard?

  • Haal de Rozemarijn naar binnen
    Staat de rozemarijn in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de rozemarijn in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Rozemarijn en behandel de plant als huiskamerplant. Zet de plant op de vensterbank in het licht.
  • Laat niet uitdrogen
    Als de planten binnen staan, vernevel dan de aarde en takken regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn. De rozemarijn is wintergroen, wat betekent dat dit plantje ook tijdens de winter water verdampt via de bladeren. Het is dus belangrijk dat ze alsnog genoeg water krijgt.  
  • Inpakken
    Heb je binnen geen plaats om de rozemarijn te laten overwinteren, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie. Leg dan op de grond een stuk piepschuim neer, waar je de pot met ingepakte rozemarijn opzet.
    Je kunt ook plantenhoezen aanschaffen, in plaats van noppenfolie. Deze schuif je over de rozemarijn (of andere planten) heen. Bol.com heeft een hele collectie!
    Verplaats de Rozemarijn altijd naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water, wanneer het niet vriest.
  • Goede drainage
    Als je de rozemarijn buiten laat staan kun je er het beste voor kiezen om gebruik te maken van hydrokorrels of om wat grind door de grond heen te mengen. Zo kan overvloedig water goed wegvloeien en verklein je dus de kans dat de kluit bevriest. Let dus wel op, dat je niet te veel water geeft. Dit kan in de pot gaan bevriezen, tezamen met de wortels.
  • Dek de aarde af met mulch
    Als de rozemarijn in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de rozemarijn af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.

Bekijk onderstaande video met tips over het beschermen van planten in de winter.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Rozemarijn. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Rozemarijn af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Wil je er zeker van zijn dat jouw Rozemarijn de winter overleefd, dan kun je deze altijd naar binnen halen en behandelen als kamerplant. Dan zal de plant ook goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten, tezamen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen