Is Rozemarijn Winterhard & Hoe Te Overwinteren? (Rosmarinus Officinalis)


Rozemarijn winterhard
Deel deze blog via:

Rozemarijn is een populair plantje, zowel om eten lekker mee te kruiden, maar ook als plant in de tuin. Om ervoor te zorgen dat je niet alleen dit jaar, maar ook na de winter gebruik kunt maken van dit plantje is het goed om te weten hoe winterhard ze is.

Rozemarijn is winterhard én wintergroen, maar kan bij extreme vorst of veel regenval wel wat hulp gebruiken. Zet deze plant in de winter het liefste binnen. Er zijn ook andere oplossingen en maatregelen om ervoor te zorgen dat jouw rozemarijn de winter overleefd.

Meer weten over hoe winterhard deze plant is, en wat je kunt doen om zo goed mogelijk voor haar te zorgen deze winter? Lees dan verder!

rozemarijn winterhard

Rozemarijn Winterhard

De rozemarijn is een relatief makkelijke plant die van oorsprong uit het Mediterraan gebied komt. Best verassend is het dus, dat dit plantje ook prima de Nederlandse en Belgisch winter prima kan overleven. Waar je dan wel op moet letten is dat er geen extreme vorst is én dat het niet te veel regent. Beide kunnen namen funest zijn voor deze plant.

De beste optie is daarom dan ook, indien mogelijk, om rozemarijn binnen te zetten. Hier is de temperatuur een stuk aangenamer en staat ze beschut tegen regen.

Kan dit niet, dan zijn er ook een aantal andere oplossingen en maatregelen die je kunt nemen om jouw rozemarijn te helpen.  

Hoe Rozemarijn Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Rozemarijn zo goed mogelijk de winter door te helpen, ook al is de Rozemarijn winterhard? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Rozemarijn naar binnen
  Staat de rozemarijn in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de rozemarijn in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Rozemarijn en behandel de plant als huiskamerplant. Zet de plant op de vensterbank in het licht.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn. De rozemarijn is wintergroen, wat betekent dat dit plantje ook tijdens de winter water verdampt via de bladeren. Het is dus belangrijk dat ze alsnog genoeg water krijgt.  
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Rozemarijn naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Goede drainage
  Als je de rozemarijn buiten laat staan kun je er het beste voor kiezen om gebruik te maken van hydrokorrels of om wat grind door de grond heen te mengen. Zo kan overvloedig water goed wegvloeien en verklein je dus de kans dat de kloot bevriest. Let dus wel ook op dat je niet teveel water geeft.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de rozemarijn in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de rozemarijn af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf.

Bekijk onderstaande video met tips over het beschermen van planten in de winter.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Rozemarijn. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Rozemarijn af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in de potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Wil je er zeker van zijn dat jou Rozemarijn de winter overleefd, dan kun je deze altijd naar binnen halen en behandelen als kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen