Is Salie (Salvia) Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

salie winterhard

Velen van ons kennen Salie als kruid voor in de thee of het eten, maar deze plant is ook mooi voor in de tuin. Om te zorgen dat je zo lang mogelijk van dit plantje kunt genieten, is het goed om te weten of Salie winterhard is.

Is salie winterhard? De meeste soorten salie kunnen winterhard zijn, helemaal met een beetje hulp. Bij een extreem koude winter kan het zijn dat de salie verloren gaat. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om salie te helpen.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de Salie, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen. Als je wilt weten hoe je Salie moet planten is de grond of in een pot, lees dan onze blog over Salie planten, vol praktische informatie.

Salie winterhard

Ben jij op zoek naar salie? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod salieplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Salie Winterhard

De Salie is enigszins winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters.

Kan je dan maatregelen nemen om de Salie de winter door te helpen? Jazeker! De Salie kan echt wel een stootje hebben, maar bij strenge vorst kun je dit plantje beter wat helpen.  

Afhankelijk van het soort Salie dat je hebt, is deze meer/minder winterhard. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende soorten:

SoortWinterhard?
Salvia officinalis (Echte Salie)Goed, met hulp
Salvia nemorosa (Paarse Salie)  Goed
Salvia microphylla ‘Hot Lips’.Goed
Salvia patens (Blauwe Salie)Mogelijk, met hulp
Salvia uliginosa (Moerassalie)Mogelijk, met hulp
Salvia farinacea (Meelsalie)Nee, (eenjarige plant)
Salvia coccinea (Scharlaken salie)Nee, (eenjarige plant)
Salvia Splendens (Heesterachtige vuursalie)Nee, (eenjarige plant)

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Salie. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Salie af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Salie Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Salie zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Salie naar binnen
  Staat de Salie in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de Salie in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Salie en behandel de plant als huiskamerplant. Zet haar op de vensterbank met veel licht. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 15 graden is.
salie winterhard
Salie in de winter

Wanneer je de Salie niet naar binnen kunt halen is de kans groter dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen.

 • Water niet te veel
  De Salie heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Salie naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Salie in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Salie af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Salie houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Salie buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Het beste is om de Salie naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen