Het is altijd leuk om hoge planten buiten in de tuin te staan. Het creëert diepte in de tuin of kan doorkijkjes afsluiten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het gewoon leuk vindt om hoge planten in de tuin te zetten. De vraag voor mij is natuurlijk, hoe hoog je de planten wil. Ik zal dus een gevarieerd aantal planten benoemen in deze blog van verschillende hoogte. Hopelijk zijn deze planten en/of lage bomen hoog genoeg voor jou.
Ben jij op zoek naar een vlinderstruik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hoge planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
1. Amerikaanse Sering
De Amerikaanse sering geeft kleinere bloemen dan de ‘gewone’ sering. Hij staat graag in de zon en beschut. Op deze manier is deze sering goed bestand tegen de winter tot min 17 graden onder nul. Zet je deze sering in op het oosten in de felle koude wind, dan heb je kans dat hij de winter niet haalt. De hoogte die deze sering bij mij heeft gehaald is 2 meter, tegen de muur opgroeiend. Hij is fantastisch in zijn bloemengift, elk jaar weer.
2. Pampasgras
Pampasgras is er in verschillende soorten, grote en minder grote die ook nog een anderhalve meter hoog zijn. De pluimen kunnen wit of rozig zijn. Je moet ze snoeien in het voorjaar, voor er weer nieuwe scheuten aan komen.
Wanneer ze erg groot worden kun je ze splitsen en een helft verplaatsen of aan de buren weggeven. Een leuke hoge plant, al zeg ik dat zelf. Het geritsel geeft in de zomer een gezellige feel. De pluimen kun je in huis in een hoge vaas zetten. Staat erg creatief en gezellig in elk interieur.
3. Goudenregen
De goudenregen zegt het al. De gele bloementjes die aan deze ‘lage boom’ hangen, in trossen, zorgen voor een zonnig geheel. Na de bloei regent het inderdaad gele blaadjes, maar het is de moeite waard, kan ik je vertellen. De Alpen-goudenregen geurt heerlijk. De andere soorten geven geen geur af, maar zijn net zo mooi. Hij wordt om en nabij de 4 meter hoog.
4. Blauweregen (Wisteria)
De blauweregen is een klimplant. Die, wanneer hij een paar jaar is, prachtige blauwe bloemen geeft die heerlijk geuren. Er is wel een pergola of muur vereist om het tegen aan te laten klimmen. De blauwe regen moet je regelmatig snoeien om de plant veel te laten bloeien (een paar keer per seizoen). Zeker ook om de klimplant in toom te houden, mocht je dat willen. De uitlopers kunnen erg lang worden en in elkaar draaien. Daar wordt de Wisteria niet mooier van, dus enige sturing van de uitlopers is wel vereist.
5. Vuurdoorn
De vuurdoorn groeit niet zo heel snel, maar kan wel een drie meter worden wanneer hij tegen de muur aan groeit. Je kunt de vuurdoorn natuurlijk snoeien wanneer je hem te groot vindt worden. In het voorjaar geeft de vuurdoorn leuke witte bloemetjes die in het najaar leuke oranje of rode besjes worden. Dat ligt natuurlijk aan het soort. Let op: er zitten stekeltjes aan deze plant!
6. Bamboe
Bamboe is er in verschillende soorten en je moet weten hoe je deze bamboe moet planten. Je hebt grofweg snelgroeiende bamboe, langzaam groeiende bamboe. De snelgroeiende bamboe moet worden beperkt tot een gebied waar deze groeien mag, anders neemt deze soort elk jaar wat meer van de tuin weg. Dat mag je natuurlijk willen, maar echt plek voor wat anders wordt op den duur wat moeilijk.
Langzaam groeiende bamboe zegt natuurlijk al dat deze soort rustig in de tuin kunt zetten en dat je hem met snoeien, hier en daar en heel af en toe, goed in de perken kunt houden.
Er zijn daarbij ook hoge en wat lager soorten, die met het gemak de anderhalve meter wel halen. Dus hier is ook een hoge plant voor buiten.
7. Echinacea
Deze plant, met veel bloemen, kan met gemak de 75 centimeter worden, tot aan een meter. Ze komen in het voorjaar op en in de herfst verdwijnen ze weer. Met een beetje hulp kunnen ze goed de winter overleven. Leg wat mulch of bladeren op het gebied waar de wortels overwinteren. Zet deze plant goed in de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen! Je kunt ze verkrijgen in diverse kleuren.
8. Taxus
De taxus is een conifeer die langzaam groeit. Ze kunnen erg hoog worden (20 meter), maar dat duurt jaren! Je kunt de taxus ook gerust snoeien, anders kunnen zij wel vijf meter breed worden. Maar zoals gezegd, dit duurt erg lang, voor het zover is.
De Taxus is giftig, net zoals de rode besjes die aan de takken verschijnen. Dus let op met kinderen en huisdieren.
9. Magnolia
De Magnolia is een heester die van drie meter hoog tot aan twintig meter kan bereiken, maar dit duurt wel een tiental jaren. Heel snel groeit deze Magnolia niet. Snoeien is niet gewenst dan alleen dode en kruisende takken weg te nemen. Neem dus wel wat ruimte in de tuin voor deze heester.
Bloemen van de Magnolia zijn groot en kleuren wit-roze. Deze bloemen komen al aan de bomen voor de bladeren verschijnen. Het is een opvallende mooie verschijning.
10. Hoge siergrassen
Er zijn verschillende hoge siergrassen soorten die makkelijk te verzorgen zijn in de tuin. Zo is er Lampenpoetsergras die wel 80 centimeter kan worden. Deze soort is er ook in een paarse variant, waarbij de pluimen, je raadt het al, paars worden in plaat van crème. Er is reuzen vedergras (2 meter hoog), roodpluimig prachtriet (80 centimeter tot 2 meter), en vingergras, dat wel anderhalve tot twee meter hoog kan worden. En zo zijn er meerdere soorten hoge siergrassen.
11. Japanse Esdoorn ‘Acer Palmatum’
De esdoorn is een boom, die zeer langzaam groeit, maar met zijn rode bladeren prachtig in de tuin staat. Hij kan ongeveer drie en een halve meter worden. Er zijn bomen met groene en rode bladeren. Hij staat graag in de zon of in licht schaduw. De grond moet licht zuur zijn. De boom groeit niet zo goed vlak bij kustgebieden en staat graag in de luwte.
12. Laurierboom
De Laurierboom is een struik die wel vijf tot acht meter hoog kan worden. Vaak worden zij als heg of afscheiding gebruikt. Je kunt de Laurier gerust snoeien, dan houd je hem in toom. Snoei in maart of april en in augustus. Dus twee keer per jaar.
Wil je rigoureus snoeien, dan kun je dat het best in het voorjaar doen. De boom kan dan alle energie geven aan het helen van de wonden van de boom en groeien. In het najaar snoei je dode takken, die het niet hebben gered of zijn geknakt.
13. Sedum ‘Spectabile Autumn’
Deze plant is een vetplant, en een leuke mag ik wel zeggen. In het voorjaar, wanneer hij opkomt, verschijnen er onderaan de stelen van het jaar ervoor, allemaal kleine blaadjes. Tijd om de grote bloemstelen, boven de jonge aanwas, te snoeien.
Deze stelen kunnen tijdens de groei wel een steuntje in de rug gebruiken, want ze kunnen omvallen en dat zou jammer zijn. Zet bijvoorbeeld groen gaas eromheen of kippengaas rondom. De bloemen worden roodpaars en vallen prachtig op. Zet ze dan ook op een plek waar je ze vaak kunt bewonderen.
14. Spirea ‘Goldflame’
Er zijn verschillende soorten spirea die ook verschillende hoogte hebben. De Spirea ‘Goldflame’ wordt niet hoger dan één meter. Zijn bladeren verkleuren in herfstkleuren van goudgeel naar oranje en meer. De Spirea Kamtschatica, wordt zeg maar, twee meter hoog. Deze krijgt witte kleine bloemetjes in juni tot en met augustus.
15. Glansmispel ‘Red Robin’
Deze winterharde struik, die wel twee tot drie meter hoog kan worden, doet zijn werk als heg prima. Ook wanneer je deze struik in zijn eentje in de tuin staat, is er volop van te genieten. Deze plant geeft namelijk in het voorjaar rode nieuwe bladeren. Een cadeautje om te zien!
Waar de Glansmispel wordt neergezet maakt hem eigenlijk niet zo uit. In de volle zon of (half) in de schaduw, groeien doet deze struik toch wel.
16. Viburnum Tinus
De Viburnum Tinus kan wel twee à drie meter hoog worden. En het is drie meter aan pracht. De witte bloemen bloeien lang vanaf januari tot mei. Het is een sterke plant. Het enige wat deze plant vraagt, is om het niet in de volle wind te zetten. Voor de rest maakt schaduw, halfschaduw of zon hem niet zo uit. Plaats de Tinus dus in de luwte en de winter kan hij dan prima verdragen. Hij blijft wintergroen, dat betekent dan jij in de tuin lekker uitkijkt op een mooie groene struik, het hele jaar door!
17. Varens
Struisvarens zijn winterharde planten die om en nabij de één meter hoog worden. Na een aantal jaar krijgen de varens uitlopers, maar deze kunnen makkelijk worden weggesneden, wanneer je dit wilt. Ze groeien in trechtervorm en staan leuk in de border. Ik vind het erg bijzonder planten. De nieuwe bladeren komen uit een krullende positie, wat ik prachtig vindt om te zien.
Ze staan graag onder bomen of tussen struiken. Daar is het altijd wat vochtiger dan in een open tuin. Je mag de varen dan ook bij een vijvertje of aan de rand van een sloot zetten, wanneer je langs een sloot woont natuurlijk…
18. Pieris Forest Flame
Deze struik wordt om en nabij de één meter. Ook deze struik krijgt rode bladeren. De witte bloemetjes steken dan ook mooi af wanneer zij bloeien in april en mei. De Pieris staat graag in humusrijke grond en een beetje in de schaduw. De grond moet wat vochtig zijn en blijven, dan groeit hij goed. Zet de Pieris Forest Flame niet vol op de wind, maar lekker in de luwte. Dan groeit er een prachtige mooie plant bij jou in de tijd, voor lange tijd!