Hibiscus (Chinese Roos) Verzorgen, Het Hele Jaar Door!

De prachtige Hibiscus of de Chinese roos, kun je als struik en op stam verkrijgen. Haar bloemen zijn prachtig roze, wit, blauw of paars. En ze zijn groot! Er is wel het een en ander wat je moet weten bij de verzorging van de Hibiscus, omdat deze plant minder kan worden in bloei of gaat hangen. In deze blog krijg je hier alle informatie over. Hoe en wat moet je doen om de Hibiscus goed te verzorgen?

Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

In onderstaande tabel kun je in het kort terug vinden hoe je de hibiscus kunt verzorgen.

StandplaatsZonnige standplaats, geen zon van het middaguur.
GrondsoortGoede, water doorlaatbare grond, voedsel,- en humusrijk.
Water gevenDe Hibiscus houdt van een, altijd, vochtige grond. Geen natte grond. Bij erg warm weer extra water geven.
BemestenKaliumrijke mest die vanaf het voorjaar wordt gegeven, elke 2 weken.
SnoeienSnoeien hoeft niet, maar dode takken moeten wel gesnoeid worden.
VerplaatsenHet voorjaar is de beste tijd om een Hibiscus te verplaatsen, zeker niet in het najaar.
VatbaarheidLuizen en daarna kan schimmel optreden.
WinterhardHibiscus Moscheutus en de Hibiscus Siriacus zijn winterharde soorten. Andere soorten kunnen met hulp overwinteren.
GroenblijvendNee

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw Hibiscus goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Standplaats

De hibiscus staat graag in het ochtendzonnetje. Wanneer de hibiscus de hele dag in de zon staat kunnen de bladeren en bloemen verbranden. Hoe meer voorjaarszon de hibiscus krijgt, hoe meer bloemknoppen deze plant kan maken.

Zet de hibiscus niet in de volle wind, dat kan de plant niet waarderen. Een beschutte plek is het ideaal.

Bodemsoort

De hibiscus wil graag met zijn wortels in vochtige grond staan. Dus een grond die vocht opneemt en niet constant drijfnat blijft. Dan kom je al snel uit bij een grond die humusrijk is of grond die goed verrijkt is met humus. Deze grond neemt vocht op en geeft dit langzaam weer af aan de wortels. Kleigrond is voor de hibiscus geen ideale grond, tenzij deze sterk is bewerkt.

Watergeven

Wanneer de hibiscus bloeit (van april tot oktober) is regelmatig water geven zeer belangrijk! Een goede vochtige grond zorgt ervoor dat de bloemen langer kunnen bloeien. Water geven is altijd voor de hibiscus altijd belangrijk. Het is een plant die van veel water en voeding houdt. Houdt de grond vochtig, niet nat, en check dit regelmatig. Bloemen en bladeren gaan hangen wanneer er te weinig water in de grond zit. Geef dan extra water op de grond.

Bij hevige regenval kan het zijn dat de bloemknoppen afvallen. Dat is een gevalletje pech en volgend jaar beter. Staat de hibiscus in pot en regent het veel, dan kun je de pot wegzetten op een plaats waar het droog is. Let er wel op dat de hibiscus wel water nodig heeft en dat je de hibiscus dus wel moet water geven.

Bemesten

De hibiscus houdt van een grond die voeding bevat. Dus bemesten vanaf het voorjaar en gedurende de groei en bloeiperiode (elke 2 weken), voor jonge net aangeplante hibiscussen. Geef een mest die bestemd is voor de hibiscus (met stikstof, fosfor en kalium), dan kunnen de bloemknoppen zich goed ontwikkelen en de struik of hibiscus op stam sterk worden en blijven.

Je kunt meststoffen door het water doen of korrels strooien rondom de struik of stam. Geef voor en na het bemesten dan wel water, zodat deze meststoffen in de grond kunnen trekken.

Wil je meer weten over het bemesten van de Hibiscus? Lees dan: Hibiscus Bemesten Doe Je Wanneer En Waarmee?

Snoeien

Snoeien is bij een hibiscus niet zozeer nodig. De struik groeit van nature in een mooie vorm. Het kan voorkomen dat er takken tegen ramen groeien en geluid maken of dat er dode takken zijn. Deze kun je natuurlijk altijd snoeien. Het kan voorkomen dat bij een strenge winter takken zijn doodgevroren. Deze snoei je altijd.

Ook takken die dwars door de kruin groeien en een tak die tegen andere takken aan schuren, kun je het beste snoeien. Het kan zijn dat deze tak wonden veroorzaakt en de hibiscus ziek maakt.

Moet je snoeien of ga je snoeien, lees dan: Hoe Hibiscus Snoeien, En Moet Je Dat Doen?

Verplaatsen

Hibiscus verzorgen

Voor je een hibiscus gaat verplaatsen, snoei je de hibiscus terug naar ongeveer 50 centimeter van de stam af. Dit doe je in het voorjaar. Je graaft de struik of hibiscus op stam ruim uit en zet deze terug in het nieuw gegraven gat. Geef de hibiscus voeding en water om de wortels en de plant aan te laten sterken en sterk te houden.

Zorg ervoor dat de hibiscus in het voorjaarszonnetje staat en niet in de hete middagzon en dat de hibiscus niet te veel wind kan vangen, dan heb je een goede plek te pakken.

Wil je de hibiscus verplaatsen, lees hier dan alles over: Hibiscus Verplaatsen? – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Vatbaar Voor …

Helaas kan de hibiscus luizen krijgen. Bekijk in het voorjaar dan ook regelmatig of er luizen zitten in de boom of struik. Zie je een begin van een luizenkolonie, dan kun je met een harde waterstraal deze luizen verwijderen. Kijk regelmatig of er luizen zijn, zo kun je een opgevreten hibiscus voorkomen.

Lukt het je niet om de luizen te verwijderen, was je te laat of is het te hardnekkig, dan kun je natuurlijk het goedje van groene zeep en spiritus, gemengd met water proberen. Je kan ook chemische spullen halen tegen luizen, bij het tuincentrum.

Wanneer je zwarte bladeren ziet verschijnen, dan ben je rijkelijk laat met het bestrijden van luizen. Luizen zuigen namelijk vocht uit bladeren en zetten daarbij een honingachtig goedje af op de bladeren. In deze zoete en plakkerige afzetting kunnen schimmels nestelen die zwart uitslaan. Dan is pech voor jou en de hibiscus. Deze bladeren komen niet meer goed.

Bestrijdt luizen met bovengenoemde methode en voorkom nog meer dode en zwarte bladeren.

Winterhard/Wintergroen

Er zijn winterharde en niet winterharde soorten hibiscus.  Hibiscus Moscheutus en de Hibiscus Siriacus zijn winterharde soorten, die ook wel wat hulp kunnen gebruiken door wortels te beschermen met stro of mulch of ander plantaardig materiaal. Je kan ook een rieten mat neerleggen op de grond, op de wortels, bijvoorbeeld.

Je moet wel weten dan de hibiscus Moscheutus helemaal afsterft boven de grond en in het voorjaar weer opkomt, wanneer je de wortels hebt beschermd.

Staat de hibiscus, winterhard of niet, in een pot? Dan zet je deze in de winter lekker binnen in een lichte garage, schuur, of koude kamer, waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Geef wel regelmatig water anders gaat deze plant het alsnog niet overleven. Kan dat niet dan kun je een vlies plantenhoes over de struik heen plaatsen, zodat deze niet of minder snel kan bevriezen.

Lees ook: Is Een Hibiscus Giftig Of Zelfs Eetbaar?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen