Hibiscus Bemesten Doe Je Wanneer En Waarmee?

hibiscus bemesten

Elke plant heeft wel een beetje voeding nodig. De ene meer dan de andere. Een hibiscus moet je ook bemesten om mooi te kunnen groeien en bloeien. Daarom zijn er bemestingsmiddelen op de markt die je kant-en-klaar kan kopen, maar ook compost kunnen voor de hibiscus een optie zijn.

Wat je precies voor een bemesting kunt gebruiken en wanneer en hoe vaak je de hibiscus moet bemesten, lees je in onderstaande blog.

Hibiscus bemesten: Geef net aangeplante hibiscusplanten elke dag vloeibare mest met het water mee. Goed gewortelde planten kun je twee keer per jaar bemesten in het voorjaar en zomer. Hibiscus heeft een uitgebalanceerde stikstof, kalium en fosfor nodig, voor goede groei. De hibiscus staat graag in een humusrijke grond.

De uitleg van de ‘waarmee’ en de ‘waarom’, kun je verderop lezen. Want waarom moet de hibiscus voeding en is een keer per jaar voldoende? En waarom moeten jonge hibiscusplanten meer voeding en in welke vorm? Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

Ben jij op zoek naar een hibiscus of andere tuinplanten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Moet Een Hibiscus Bemest Worden?

Het antwoord hierop je ‘Ja’. Een hibiscus die je goed bemest bloeit en groeit beter. Er komen meer bloemen aan de struik en de hele struik wordt gezonder. De takken worden steviger en de hibiscusplanten kunnen zich beter weren tegen ziekte en plagen. Wat dat betreft zijn het net mensen.

In het begin van het voorjaar heeft de hibiscus een groeispurt, zoals elke plant, over het algemeen. Wortels groeien, bladeren komen aan de bomen en bloemknoppen worden ontwikkeld of gaan uit komen. Er is in het voorjaar dus veel aan de hand voor vele planten en dan is een steuntje in de rug een prima idee. Bemesten dus!

Later in het jaar geef je ook nog eens mest. De bloemen bloeien en de hibiscus doet zijn uiterste best om te bloeien en te groeien. Bemesten is dan hier op zijn plaats, wil je een gezonde en mooie hibiscus behouden. De hibiscus voelt zich echt gesterkt, wanneer er ondersteuning in de vorm van mest wordt gegeven.

Net aangeplante hibiscussen hebben regelmatig voeding nodig. Wanneer en waarmee je moet bemesten, lees je in het hoofdstuk ‘Wanneer moet je een hibiscus bemesten’, onderaan de blog.

Wil je weten hoe je hibiscus in zijn geheel moet verzorgen? Lees dan ook: Hibiscus (Chinese Roos) Verzorgen, Het Hele Jaar Door!

Waarmee Moet Je Een Hibiscus Bemesten?

Hibiscus bemesten

Er zijn verschillende mestmethode die jij kunt toepassen om een hibiscus te bemesten. Je kunt zelf kiezen welke methode jij het fijnst of makkelijkst vindt. Wanneer je de juiste mest hebt (voor de hibiscus), maakt het verder niet zo uit in welke vorm je de mest koopt.

 • Mestkorrels voor de hibiscus (lees de verpakking, voor je deze koopt).
 • Vloeibare mest.
 • Compost en tuingrond bij aanplanten.
 1. In elk tuincentrum is wel een pak met mestkorrels te koop die goed is voor de hibiscus. Lees goed welke mestkorrels je gaat kopen. Er zijn namelijk verschillende soorten. Sommige soorten, de kalkrijke bijvoorbeeld, zijn niet de juist meststoffen. De hibiscus staat graag in een wat zure grond, al kan de plant het ook in andere grondsoorten doen, met hulp van compost en mest toevoegingen.
 2. Vloeibare mest is ook een mogelijkheid om aan de hibiscus te geven. Je gooit een hoeveelheid in een gieter en doet er water bij. Lees de verpakking over de hoeveelheid vloeibare mest je kan gebruiken in de gieter. Bij een kleine gieter voeg je minder mest toe dan bij een grote gieter.
 3. Compost bevat veel voedingsstoffen. Wanneer je de hibiscus aanplant vul je het plantengat met compost en tuinaarde. Dit meng je goed en daarin zet je de hibiscus. De plant heeft een goede start en zijn wortels kunnen nu prima groeien in een goed doorlaatbare grond, die voedingsrijk is.

  Geef de hibiscus dan lekker water. De wortels kunnen dan goed alle voedingsstoffen opnemen, wat hij nodig heeft om goed te kunnen settelen en te kunnen groeien.

Lees ook: Hoe Hibiscus Snoeien, En Moet Je Dat Doen?

Wanneer Moet Je Een Hibiscus Bemesten?

 • Vroeg in het voorjaar (maart/april)
 • In de vroege zomer (juni)
 • Of wekelijks bemesten voor net aangeplante hibiscussen.
 1. In het voorjaar kun je rondom de hibiscus bemesting geven. Vanaf 15 centimeter vanaf de stam, daar waar wortels voeding op kunnen nemen. Geef je vloeibare bemesting, dan doe je dat in het water in een gieter en giet je dit rondom de plant.
  Geef je bemestingskorrels voor de hibiscus (lees de verpakking), dan strooi je dit rondom de plant en geef je rijkelijk water. De korrels kunnen nu oplossen en met het water mee de grond in sijpelen. De bodem is nu weer voorzien van de nodige voedingsstoffen voor de hibiscus.
 2. Herhaal deze handeling in de vroege zomer, ongeveer 3 maanden na de eerste bemesting. Zo heeft de plant de hele groeiperiode voordeel van de bemesting. Na de bemesting in juni geef je geen meststoffen meer. Je begint daarmee weer in het vroege voorjaar.
 3. Heb je net een hibiscus geplant of verplant, dan kun je wekelijks vloeibare, snelwerkend voeding mee geven met het bewateren. Dit zorgt ervoor dat de hibiscus snel kan aansterken en de wortels snel kunnen herstellen. Je stopt hiermee wanneer de bloei afloopt en je begint weer met bemesten in het volgende voorjaar.

Lees ook: Is Hibiscus Winterhard en Hoe Te Overwinteren?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen