Een prachtige Hibiscus is een plant die iedereen wel in de tuin wil hebben. De prachtige bloemen zijn opvallend groot met mooie kleuren. Deze van oorsprong tropische plant, kan overwinteren in ons klimaat. Sommige soorten hebben hulp nodig om te overwinteren, andere zijn gekweekt om te kunnen overleven in onze tuin en zijn dus winterhard. Wat kun je allemaal doen om deze Hibiscus te laten overwinteren?
Hibiscus overwinteren? Sommige hibiscus zijn winterhard. Plaats de hibiscus in een goed water doorlaatbare grond. Zet de Hibiscus beschut, niet op de volle wind en op een warme en zonnige plek in de tuin. Zo kan een hibiscus goed overwinteren. Staat de hibiscus in de wind? Plaats een plantenhoes!
Wat moet je doen om Hibiscus te laten overwinteren wanneer ze winterhard of niet helemaal winterhard zijn. Hoe kan je de Hibiscus het best laten overwinteren?
Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen scherpe prijzen. Alle planten komen vers van de kweker.
Inhoudsopgave
Welke Hibiscus Is Winterhard?
Wil je een Hibiscus in de tuin zetten, in de grond, dan is het handig om een Hibiscus uit te zoeken die winterhard is. Deze Hibiscus is winterhard gekweekt. De Hibiscus is oorspronkelijk een tropische plant.
De Hibiscus Moscheutus en de Hibiscus Siriacus zijn winterharde soorten. Deze soorten hebben verschillende variëteiten, dus er is keus genoeg. Deze soorten kun je dus in de tuin in de grond zetten en zijn winterhard. Let wel op de standplaats van deze winterharde soorten.
De Moscheutus en de Siracus kunnen het best in de ochtendzon staan, net als elke hibiscus, eigenlijk. Het is een echte ochtendzon liefhebber. Hoe meer zon, hoe meer bloemen en hoe sterker de plant wordt. Ook in de winter profiteert de hibiscus van de zon waardoor overleven iets makkelijker wordt. De felle middagzon is wel te sterk voor de Hibiscus.
De Hibiscus Moscheutus is een verhaal apart. Deze soort sterft boven de grond af wanneer het winter wordt. Snoei deze plant in de herfst helemaal tot de grond en bescherm de wortels met mulch, bladeren en ander plantaardig materiaal. In het voorjaar loopt de plant weer mooi uit.
Lees ook: Winterharde Planten En Hoe Te Overwinteren
Jonge Hibiscus Tegen De Winter Beschermen?
Jonge planten, die je dit jaar hebt aangeplant, kunnen wel hulp gebruiken tegen de kou. De wortels zijn nog lang niet sterk genoeg om een goede koude winter te overleven. Wat je allemaal kunt doen om jonge aanplant van de Hibiscus te beschermen:
- Zet de jonge plant altijd op een zonnige plek in de grond van de tuin. Ook in de winter heeft de Hibiscus daar profijt van. Daar komt bij dat wanneer de Hibiscus in de ochtendzon staat hij sneller sterk wordt. Dat is een voordeel in de winter zoals jij je wel kan voorstellen (hoe meer vitamine, hoe sterker hij wordt, zeg maar).
- Zorg voor een grond die goed water doorlatend is. Dat betekent dus geen pure kleigrond. De wortels kunnen gaan rotten bij een langdurige vochtige omgeving. De grond mag ook niet uitdrogen, daar kan de plant ook niet tegen. Zorg dus voor een vochtige grond.
- Bedek de grond met bladeren of mulch (Bol.com.) Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. En dat is wel wat je wilt natuurlijk!
- De Hibiscus staat graag ook wat beschut. Dus niet in de volle koude wind. Het is wel een ding om bij aanplanten van de jonge Hibiscus, rekening mee te houden. Bij flinke vrieskoude en ijzige wind kan jonge winterharde Hibiscus het alsnog niet redden.
Er zijn eventueel plantenhoezen in de handel wanneer je niet zeker weet of de standplaats goed genoeg is. Deze beschermen tegen de ergste kou. De hoezen zijn luchtdoorlatend, dus prima om over de takken van de Hibiscus heen te leggen.
Hoe Kan Een Hibiscus Op Stam Overwinteren?
De Hibiscus op stam kun je net zo behandelen als een Hibiscus als struik. Ook moeten deze wortels beschermd worden met mulch of ander plantaardig materiaal, voor de vrieskou zich aandient.
De plant staat graag op een zonnige plaatst in de tuin en wat beschut, zodat de koude noordenwind niet over zijn kruin heen blaast. De grond dient waterdoorlatend en voedselrijk te zijn zodat de wortels niet in de altijd eeuwige natte grond staat. Dan gaan naar alle waarschijnlijkheid de wortels rotten.
Er zijn plantenhoezen te koop die over de takken en stam heen getrokken kunnen worden. Deze beschermen de hibiscus op stam tegen de kou. Zorg er in ieder geval voor dat het luchtdoorlatend materiaal is anders kan de plant gaan rotten.
Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om jouw planten te beschermen in de winter.
Wil je de Hibiscus snoeien? Dan kun je hier lezen waarom je dat wel of beter niet kan doen!
Hoe Kun Je Een Hibiscus Fiori Grande Overwinteren?
De Hibiscus kan in de zomer prachtig op het balkon of tuin staan, maar kan natuurlijk ook in de huiskamer zijn prachtige bloemen laten zien. Wanneer het koudere dan 10 graden gaat worden, is het tijd om deze plant binnen te laten overwinteren.
Zet de Fiori grande op een lichte plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Vergeet deze plant geen water te geven. Deze moet in vochtige aarde blijven staan. Niet nat, want dan gaan de wortels rotten. Zorg voor een goede voedselrijke grond die het water goed laat doorlopen.
In januari kan je de plant goed terug snoeien, maar het hoeft niet. In het voorjaar loopt deze weer prachtig uit en geeft zij weer mooie, kleurrijke bloemen.
Bekijk of de pot nog groot genoeg is voor de wortels. Misschien moet je de plant verpotten.
Hoe Kan Je Een Hibiscus Overwinteren In Pot?
Heb je een niet winterharde Hibiscus of een winterharde Hibiscus in pot in de tuin staan dan is het zaak om deze plant binnen te zetten op een plek waar het in de winter niet kouder wordt dan 10 graden. Wortels van de Hibiscus kunnen niet zo goed tegen vrieskou. Dat is dus ook een winterharde Hibiscus in pot moet naar binnen.
Laat het wel licht zijn op de plek waar je de hibiscus neerzet om te overwinteren. De plant heeft licht nodig om zijn ritme te blijven houden. Een plant leeft met het ritme van het licht en de zon.
Blijf de plant water geven. Voel met je vinger of de grond vochtig genoeg is, anders geef je water.