Is Een Hibiscus Giftig Of Zelfs Eetbaar?

De grote vraag of een Hibiscus giftig is, is een relevante en goede vraag. Er staan vele planten in de tuin die giftig zouden kunnen zijn. Sierplanten zijn niet gemaakt om te eten om of om op te kauwen. De sierplanten die in de tuin of in huis staan, hebben over het algemeen stoffen in zich om zichzelf te beschermen tegen insecten, schimmels en/of andere parasieten, zodat zij niet ziek kunnen worden. Deze kunnen giftig zijn.

Weet dus zeker van elke plant die je in de tuin of in de huiskamer plaatst, of deze giftig is. Zeker wanneer je jonge kinderen of huisdieren in huis hebt lopen.

Is de hibiscus giftig? Nee, de hibiscus is niet giftig, maar het is niet de bedoeling dat er van de plant gegeten wordt, bij de meeste soorten. Vermoed je een vergiftiging, neem dan, voor Nederland, contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Uw (dieren)arts kan u advies geven. Of bel, voor België, het Antigifcentrum via telefoonnummer 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen (medisch) advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de (dieren)arts te raadplegen wanneer (wordt vermoed) dat er van een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Lees ook: Hibiscus (Chinese Roos) Verzorgen, Het Hele Jaar Door!

In Hoeverre Is De Hibiscus Giftig?

hibiscus giftig

De Hibiscus is niet giftig! De wortels, bladeren, takken en knoppen van de hibiscus zijn niet giftig. Dat dus niet wil zeggen dat de plant gegeten kan worden. Zoals al kort is beschreven, planten kunnen zich verweren tegen ongedierte, door middel van stoffen, geuren en kleuren. Deze stoffen zijn dan wel niet giftig van de hibiscus, maar gezond hoeven zij dan ook weer niet te zijn.

Er is één soort hibiscus waarvan je de bladeren en bloemen kan gebruiken voor thee en in een salade. Dit zijn de cultivars van de Hibiscus Syriacus. Ik kan alleen niet zeggen hoe zij smaken…

Wil je nu een hibiscus aanschaffen omdat een hibiscus niet giftig is voor kinderen of dieren? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Voorkom Het Eten Van (Sier)planten

Niet alleen giftigheid van planten kan voor problemen zorgen wanneer er wordt gegeten van sierplanten. Kleine kinderen, kunnen gewend zijn om van planten te plukken en te eten. Bessen, aardbeien en frambozen bijvoorbeeld. Het kan dus zijn dan kleine kinderen ook besjes bijvoorbeeld gaan eten van sierplanten.

Het is dus handig om altijd bij een klein kind te zijn, wanneer er giftige planten in de tuin staan. De besjes van de taxus bijvoorbeeld zijn erg giftig en je wilt absoluut niet dat deze worden gegeten door jouw kind!

Er zijn nog meer redenen waarom je niet wilt dat er door kleine kinderen en jonge honden en katten van planten worden gegeten:

  1. Verstikkingsgevaar.
    Natuurlijk kan een stokje in de mond, een groot stuk blad of andere delen van de plant, vast komen te zitten in de keel van een kind of dier.
  2. De meeste sierplanten zijn niet gezond om te eten (al dan niet giftig) en zijn er naar alle waarschijnlijkheid niet voor gekweekt.
  3. Insecten die op bloemen zitten kunnen steken (maar dat terzijde).

Zoals je kunt lezen is niet alleen de giftigheid van plant gevaarlijk is, maar wel een belangrijke. Daarbij is het wel goed om daar bij elke sierplant in huis of tuin, over na te denken. Zeker met kleine of jonge kinderen en dieren in huis.

Heb je een vermoeden dat er een vergiftiging van kind of dier heeft plaatsgevonden, dan nogmaals: Bel direct de huisarts of dierenarts (Nederland) of het antigifcentrum (voor België) 070 245 245.

Lees ook: Welke Planten Zijn Giftig Voor Mens En Dier?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen