Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Camelia standplaats

Wanneer je deze prachtige Camelia in de tuin hebt staan of je gaat er één plaatsen, is het handig om te weten hoe je deze Camelia moet verzorgen. Want zorg heeft deze plant wel nodig. Niet in het extreme, maar je moet even weten wat de plant nodig heeft om hem in het vervolg zijn gang te laten gaan. Plant de Camelia in goede grond, op de juiste plaats en geef de juiste voeding en mest. Dat is alles.

In deze blog word je uitgelegd waarom je dit moet doen en hoe je dit het beste kunt doen. Veel leesplezier!

StandplaatsHalf in de schaduw, half in de zon (maar niet rond het middaguur in de
zon).
GrondsoortEen licht zure, humusrijke en vochtige, maar waterdoorlatende grond.
Water gevenIn pot: de grond van de Camelia moet vochtig blijven, maar niet nat
In volle grond: de Camelia heeft alleen in droge periodes extra water nodig.
BemestenIn pot: in het voorjaar, najaar en in de herfst bemesten met meststof die
bestemd is voor de Rhododendron, let op de hoeveelheid.
In volle grond: idem
SnoeienOude kruisende takken snoeien of een rigoureuze snoei eens in de
zoveel tijd, tot 50 centimeter boven de grond, na de bloei.
VerplaatsenOktober of april, maar alleen als het echt moet!
VatbaarheidLuizen en daarop volgend roetdauw.
WinterhardJa, de Camelia is winterhard, maar heeft hulp nodig bij strenge vorst.
GroenblijvendJa.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw Camelia goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items verder toegelicht, dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een Camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van planten voor in de tuin, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Standplaats

De Camelia staat graag in halfschaduw. Dat wil zeggen dat zij in het middaguur niet in de volle zon moet komen te staan. De zon kan zo fel schijnen dat de bladeren kunnen verbranden. Deze worden lelijk en bruin. Daarbij staat de Camelia graag wat beschut. Deze mooie plant houdt er niet van wanneer haar kruin bij harde wind, flink door elkaar wordt geschut. Dus in de luwte, tegen een schutting of naast een schuurtje is helemaal goed. Zet de plant dus niet in een tochtgat en ook niet in een mooi open veldje volop in de zon.

Lees ook: Camelia Standplaats, Waar Bloeit De Plant Het Beste?

Bodemsoort

De bodemsoort voor de Camelia is licht zure grond. Humusgrond is licht zuur en is hier prima geschikt voor. Humus bestaat uit plantaardige materialen, die helemaal vergaan zijn. Je ziet niet eens meer dat het resten zijn van bladeren, mos, takjes of groenteresten, bijvoorbeeld.

Bosgronden, bijvoorbeeld, zijn heel humusrijk. Onder alle afgevallen bladeren en takken, ligt grond die als donkere laag, totaal vergaan, naar verse grond ruikt. Dat is humus. Wanneer je een zak met grond wilt kopen voor de Camelia die je in pot wilt zetten, koop dan Rhododendron grond. Dit is perfect voor de Camelia! Dit heeft de juiste zuurgraad.

Lees ook: 8 Prachtige Camelia Soorten, Dubbele En Enkele Bloemen.

Watergeven

De Camelia houdt er niet van droog te staan. Het is van belang om deze plant regelmatig van water te voorzien, zeker wanneer het erg droog is of zonnig. Geef dan water op de grond, niet op de bladeren of bloemen. Daar kunnen ze lelijk van worden en zelfs in de zon verbranden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Zo kan de Camelia bloemknoppen aanmaken. Bij droogte gaat dat minder goed lukken.

Zorg er wel voor, dat wanneer de Camelia in pot staat, dat de wortels ook niet in een natte grond staan. Dan kunnen ze gaan rotten. Zorg dus voor een goede afvoer van water.

Een gat in de pot is zeker belangrijk, daarbij je kunt ook hydrokorrels onder in de pot of kuip leggen die overtollig water opnemen en weer afgeven wanneer de grond te droog wordt. Daar kunnen de wortels hun water dan vandaan halen zonder dat zij in nattigheid staan.

Hydrokorrels

Te veel of te weinig water hebben invloed op de groei en de bloei, je leest hier meer over in onze blog De Camelia Bloeit Niet, Wat is er aan te doen?

Bemesten

Wanneer je de Camelia gaat bemesten is het zaak om goed in de gaten te houden dat je te weinig, maar ook te veel kan bemesten. Bemest eind maart en halverwege juni. Dat is voldoende. Kijk op de verpakking, elk merk is anders, hoeveel mest je moet geven.

Je kunt Rhododendron mest kopen voor jouw Camelia, die hebben ook een lichtzure grond nodig.

Geef je meer, dan kan de Camelia heel veel blad gaan aanmaken en te weinig bloemen, en dat is toch wat je juist wilt zien. Geef je geen of te weinig mest dan kan het zijn dat jouw Camelia gele bladeren krijgt en wat zielig eruit gaat zien en daarbij ook weinig bloemen aanmaakt.

Lees ook: Waarmee en Wanneer de Camelia Bemesten?

Snoeien

Je hoeft de Camelia in principe niet te snoeien, maar ik kan mij voorstellen dat het wel eens nodig is. Het kan zijn dat de plant uit de kluiten groeit of dat er veel oude of dode takken zijn. Ook kruisende, schurende takken kunnen een rede zijn om te snoeien.

Ik leg je uit wanneer en waarom je het best kunt snoeien:

  • Oude en dode takken moet je snoeien om het geheel mooi te houden. Ook kunnen afvallende takken, die dood zijn, nieuwe takken beschadigen. Dus deze snoei je altijd weg, dat kan in het (vroege) voorjaar, voordat de plant gaat bloeien. Pas op dat je de knoppen van de Camelia niet beschadigd. Ook in het najaar kan je deze takken snoeien.
  • Te groot wordende Camelia, die in de weg zit of tegen ramen aantikken, moet je gewoon snoeien. Daar heb je last van. Snoei na de bloei wanneer dit mogelijk is.
  • Kruisende takken zijn takken die dwars door de kruin heen lopen en tegen andere takken aan schuren. Die moet je snoeien! Deze takken kunnen elkaar verwonden en ziek maken. Zorg dat de kruin licht en luchtig blijft.
  • Wil je een keer een rigoureuze snoei doen van de Camelia Japonica, de voorjaarsbloeiers, om wat voor een reden dan ook, dan kan je dat eind mei tot juni doen (na de bloei). Je hebt het eerste jaar, na de snoei, dan geen tot weinig bloemen.

Lees ook: Hoe Camelia Snoeien, Pas op, het is niet altijd nodig!

Verplaatsen

Een Camelia heeft oppervlakkige wortels, om maar met de deur in huis te vallen. Daarom is het altijd een goed idee om de Camelia altijd direct op een goede plaats te zetten en deze, wanneer mogelijk, daar te laten staan tot einde der tijden. De wortels zullen en kunnen heel snel beschadigen wanneer je deze plant uit gaat steken en verplaatst. Garantie of dit goed komt is niet te geven, maar bij nood altijd te proberen.

Je kunt dit dan het beste doen wanneer de sapstroom van de Camelia stil staat (zeg maar in winterslaap is), en dat is van oktober tot april. Zorg er dan wel voor dat de grond niet bevroren is, anders wordt het wel heel erg moeilijk gemaakt voor deze plant om te overleven. Zie de tips bovenstaand over standplaats en bodem. Dan kun je de Camelia gelijk en voor altijd op de juist plaats zetten.

Lees ook: Camelia Verplanten, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Vatbaar Voor Ziekte

De Camelia is vatbaar voor luis. En wanneer er luis zit in de Camelia, kan het zijn dat roetdauw op de loer ligt. Die twee gaan als één plus één. Luizen maken namelijk gaatjes in bladeren om plantenvocht te eten. Terwijl zij dit doen scheiden zij een zoete stof af die kleverig is. En daar kan roetdauw zich lekker nestelen en de bladeren een zwarte kleur geven.

Deze roetdauw is bijna niet te verwijderen dus is het noodzaak om luizen zo snel mogelijk te verwijderen. Een flinke douche kan in het begin goed helpen om de luizen te laten vertrekken. Dit moet je dat wel in de gaten houden en regelmatig doen of de alom bekende water met groene zeep en wat spiritus combinatie, die je op de aangetaste delen spuit. Daar gaan luizen van weg.

Winterhard/Wintergroen

De Camelia is winterhard, maar wordt wel graag geholpen bij strenge vorst en zeker wanneer deze plant in een pot staat. Wintergroen is deze plant zeker.

Wil je uitgebreid weten hoe je een camelia moet laten overwinteren, lees dan ook: Is Camelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Camelia in een pot:

Wanneer de Camelia in een pot staat en het vriest, dan kan het zijn dat de wortels, die aan de oppervlakte zitten van de pot, gaan bevriezen. Het is van belang dat de Camelia in pot op een vorstvrije plek wordt gezet, die wel koud is. Een koude, vorstvrije schuur, garage of kas. Er moet licht zijn en de camelia moet regelmatig water krijgen. Voel aan de aarde hoe droog deze is.

Camelia in de volle grond:

Een Camelia in de volle grond mag ook wat verzorging krijgen wanneer het gaat vriezen. Pak de plant in met vliesdoeken en/of plantenhoezen, zodat deze minder tot geen schade krijgt aan de bladeren en aanstaande bloemen. Leg daarbij wat mulch, en doe dit altijd aan het begin van de winter, op de grond, rondom de Camelia. Dit ter bescherming van de oppervlakkige wortels. De kans op bevriezing van de wortels wordt zo aanzienlijk verminderd, zo niet tegengehouden.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen