Waarmee en Wanneer de Camelia Bemesten?

camelia bemesten

De camelia is een prachtige plant met mooie volle bloemen, waarvan de bloemknoppen het jaar voor de bloei al ontwikkeld worden. De camelia is wel een lastige plant, want als de juiste verzorging ontbreek, zal de camelia minder of helemaal geen bloemen geven. Hoe zit het dan met de camelia bemesten?

Wanneer bemesten: in een cyclus van drie keer per jaar, te beginnen in het vroege voorjaar.
Waarmee: Gebruik een organische meststof die licht zurig is. Voeg zeker geen kalk toe!

Dit is in het kort wat je kunt doen om de camelia extra voeding te geven, zodat de knoppen goot worden en later sterke en volle bloemen kunnen produceren. Maar let op, te veel bemesten is ook weer niet goed, want daar wordt de plant lui van. Lees snel verder als je jouw camelia wilt bemesten.

Ben jij op zoek naar een Camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van planten voor in de tuin, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Wanneer Camelia Bemesten?

De camelia heeft 2-3 keer per jaar voeding nodig, dit is een beetje afhankelijk van welke voeding je gebruikt. De cyclus van voeding geven begint in het vroege voorjaar, daarna aan halverwege het voorjaar en als laatste keer in de zomer. Dit geldt voor camelia’s in pot als in de volle grond.

Als de bloemknoppen voor het volgende jaar gevormd zijn hoef je geen mest meer te geven. Als je dit wel doet, bestaat de kans dat er heel veel energie gaat naar de groei van takken en bladeren waardoor de knoppen in het gedrang komen.

En als je dus de bloemknoppen wilt zien, moet je de camelia weer snoeien. Ook dit vindt de camelia niet fijn.

Lees ook: Hoe Camelia Snoeien, Pas op, het is niet altijd nodig!

Welke Camelia Voeding is Geschikt?

De camelia doet het goed, en heeft een voorkeur voor licht zure grond. Licht zure grond wordt verkregen door organische voedingsstoffen en niet door kalk. Kalk maakt de tuingrond juist basisch.

Een kant-en-klare voedingsstof die je kunt gebruiken is rhododendron voeding, welke ook verkrijgbaar is bij bol.com. Dit is organische voeding die voor meerdere bloeiende planten geschikt is, zo ook voor de camelia.

Dit is een licht zure voeding die de camelia ondersteund in de kwetsbaarste fase van de groei; tijdens bloeien en het aanmaken van bloemknoppen voor het volgende jaar.

Als je vergeten bent de camelia mest te geven heb je kans dat de bloemknoppen klein blijven en dat de camelia de volgende zomer niet bloeit.

Lees ook: De Camelia Bloeit Niet, Wat is er aan te doen?

Hoe de Camelia Bemesten?

camelia bemesten

Als je mest van korrels hebt dan strooi je over het algemeen een handje van deze korrels rondom de wortels van de camelia. Door vocht zullen de korrels oplossen en hun voeding afstaan aan de grond.

Maak je gebruik van organisch materiaal zoals compost, meng dan de grond rondom de camelia met deze meststof. Zo wordt het makkelijker opgenomen door de camelia.

Als je een product in het tuincentrum hebt gekocht, kan je de instructies op de verpakking lezen hoe de meststof toe te dienen aan de camelia.

Let wel op! Geef niet te veel mest, liever te weinig dan te veel. Als de camelia te veel meststof krijgt dan hebben de wortels de neiging om niet te groeien. Hierdoor blijft het wortelgestel aan de oppervlakte en hierdoor wortelt de plant niet goed.

Samenvattend: Geef organische meststoffen aan de camelia. Doe dit 3 keer per jaar, beginnend in het vroege voorjaar. Geef niet te veel, en hou je aan de richtlijnen op de verpakking.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen