Camelia Standplaats, Waar Bloeit De Plant Het Beste?

Camelia standplaats

De Japanse roos, dit is de andere naam voor de Camelia, is een prachtige groenblijvende kleine boom of struik. De Camelia geeft tijdens de bloei hele volle mooie bloemen, van roze tot rood. De plant heeft een tropisch uiterlijk en daarom wordt vaak de vraag gesteld, wat is de standplaats van de camelia?

Standplaats: In de halfschaduw en zeker niet in de volle zon. De avond zon is een fijne afsluiter van de dag voor de camelia.
Grondsoort: De bodemsoort voor de Camelia is licht zure grond. Humusgrond is licht zuur en is hier prima geschikt voor. 

Dit is in het kort besproken waar de camelia zich op haar best voelt en dus het best bloeit. Verder op in deze blog nog meer over de standplaats besproken, bijvoorbeeld kan de camelia in de wind staan of juist beschut. Dus lees snel verder.

Ben jij op zoek naar een Camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van planten voor in de tuin, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Moet de Camelia In De Zon Of Schaduw Staan?

Ook al is de camelia een tropische plant, de volle zon kan de camelia niet goed verdragen. De grote bladeren verdampen dan te veel vocht en de bladeren worden bruin. Een avondzon is geen probleem, dit is zelfs zeer goed voor de camelia. De ochtendzon daarentegen is niet fijn voor de camelia, de plant warmt dan te snel op en dit kan de bloemknoppen beschadigen.

De volle zon is voor de camelia niet goed, omdat de bloemknoppen koel moeten zijn om zichzelf te openen. Met alleen maar zon is dit niet mogelijk.

Een schaduwrijke plek op het zuiden is ook een mogelijkheid, als de plant, maar schaduw krijgt op een dag zal deze volop bloeien.

Helemaal in de schaduw is ook weer geen goed idee, het kan wel, de plant zal groeien, maar door de schaduw en dus het gebrek aan zon zal de camelia klein blijven en ook kleine bloemen geven en dit is jammer van zo een mooie tuinplant.

Als de camelia niet bloeit dan kan dit ook te maken hebben met de standplaats van de camelia.

Lees ook: De Camelia Bloeit Niet, Wat is er aan te doen?

In Of Juist Uit De Wind?

De camelia is een tropische plant en bij het woord “tropen” denk ik aan een zwoele avond zon met weinig wind. En dat is precies wat de camelia fijn vindt, weinig wind. De camelia is namelijk een bosplant en bosplanten staan altijd beschut en worden beschermd tegen wind door andere planten.

Plaats de camelia dan ook op een beschutte plaats waar de wind weinig invloed heeft. Tegen een schutting is prima, een windstil hoekje van de tuin kan ook.

De camelia is trouwens matig winterhard, dus een beschermde plaats tegen de wind zal de plant ook in de winter tegoeden komen.

Lees ook: Is Camelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Wanneer Kan Je De Camelia Planten?

Ik ga ervan uit dat je de camelia in pot hebt gekocht en deze in de grond wilt plaatsen. Daar doet de camelia niet zo moeilijk over.

Je kunt de camelia het hele jaar planten in de tuin, in de volle grond. Echter, wanneer het vriest, er een vorstperiode aankomt of als de grond bevroren is dan kan je de camelia niet planten.

De beste periodes zijn trouwens in het najaar (september/oktober) en in het vroege voor (maart/april). Neemt niet weg dat je het hele jaar de camelia kan planten, maar niet als er vorst in de lucht zit.

Lees ook: Camelia Verplanten, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Welke Grond is Goed Voor De Camelia?

De camelia groeit het beste als de grond licht zurig is, een humusrijke grond dus. Humusgrond is licht zuur en is hier prima geschikt voor. Humus bestaat uit plantaardige materialen, die helemaal vergaan zijn. Je ziet niet eens meer dat het resten zijn van bladeren, mos, takjes of groenteresten, bijvoorbeeld. Daarnaast moet de grond het water goed kunnen afvoeren.

Heb je geen humusrijke grond, dan zal je de grond geschikt moeten maken om straks mooie bloemen te krijgen.

mulch

Humusrijke grond maak je door met regelmaat je tuingrond te mengen met potgrond, takjes, compost, mulch, kokosgrond en ander organisch materiaal zoals bladresten van de herfst.

Een ander aandachtspunt is dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn. De grond van de camelia mag/moet vochtig zijn, maar de wortels van de camelia mogen niet in het water staan. Als dit gebeurt kan wortelrot optreden en dit beschadigd de plant, deze kan zelfs afsterven.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen