Er zijn natuurlijk heel veel planten met gele bloemen. Maar welke zijn nu de mooiste of welke plant heeft veel gele, of grote bloemen? We gaan een aantal mooie planten met gele bloemen benoemen, en vertellen over de standplaats, het water geven en grondsoort waar deze plant het best in groeit. Zo weet jij of deze plant een juiste plek kan vinden in jouw tuin of terras.
1. Roos ‘Diamonds forever’
Deze prachtige plant geeft dubbel gevulde gele rozen en geuren heerlijk. Zij zijn een pracht om te zien in de tuin. Zijn bladeren zijn mooi glanzend donkergroen. Wanneer je deze plant in de zon plaatst zullen er vele bloemen aan komen. De plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog. Geef voldoende water wanneer de plant net in de grond is gezet. Zo kan de plant goed wortelen.
Deze mooie gele roos is winterhard, maar verliest wel zijn blad in de winter.
Ben jij op zoek naar een plant met gele bloem? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten met gele bloemen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
2. Zonnehoed
Deze prachtige plant geeft vele bloemen. De Zonnehoed is er in verschillende kleuren te krijgen. Gele, paarse en roze zijn veel gezien. Ook deze plant staat graag in de zon. Hoe meer zon, hoe meer en langer de plant bloeit. Wanneer de plant op een zonnige plaats staat, kunnen de wortels ook beter de winter doorkomen.
Het is geen wintergroene plant, maar ze komen in het voorjaar absoluut weer op. Ze worden ongeveer 1 meter hoog. Dus zet ze wat beschut, anders kunnen ze bij een goede windvlaag zomaar omvallen.
Wil je lezen hoe de Zonnehoed de winter overleeft? Lees dan ook: Echinacea (Zonnehoed) Winterhard, Met En Zonder Hulp!
3. Anjers (Dianthus)
Ook Anjers kunnen in verschillende kleuren voorkomen. Geel, zeker, maar ook roze, paars en oranje bijvoorbeeld. Ze staan ook erg leuk in de tuin, ook al is deze plant een beetje uit de mode geweest. De Anjer geurt heerlijk. Het is een vaste plant met bloemen die op een dunne steel staan. Het blad kleurt groen of grijzig.
De grond waarin de Anjer graag staat is een niet te rijke voedselbodem en goed water doorlaatbaar. Bij een te nat blijvende grond kunnen de wortels gaan rotten. Haal uitgebloeide bloemen weg en je stimuleert nieuwe bloemen.
Na de bloei snoei je de plant en haal je één derde van de bovenkant af. Zo blijft de Anjer lekker compact en mooi in vorm.
De volgende in de rij ‘planten met gele bloemen’ zijn de gele stokrozen.
4. Gele stokrozen
Gele stokrozen! Deze zijn (vind ik) echt prachtige bloemen. Je hebt ook de stokroos in roze, rood en donker paars, maar zacht geel is ook een prettige! Stokrozen worden ongeveer één tot anderhalve meter hoog. Een steuntje in de rug zou ideaal zijn. Een plantenrek, paal of schutting om de hoge bloemen aan vast te binden.
Je kunt de stokroos zaaien of als klein plantje kopen en deze in de grond zetten in het voorjaar. Zet de plant in ieder geval in grond die goed water door laat. Anders kunnen de wortels gaan rotten. En zet de plantjes in de volle zon, mag ook een beetje schaduw zijn.
Lees ook: Stokroos Planten Of Zaaien, Wat Is Het Beste?
5. Vrouwenmantel
De vrouwenmantel geeft kleine groen-gele bloementjes aan lange takjes, die bij een regenbui altijd op de grond komen te liggen. Ze komen na het drogen vanzelf weer omhoog. Het is een laagblijvende plant van ongeveer 20 à 30 centimeter hoog.
De plant bloeit van mei tot en met juni. Na de bloei kun je de oude lange takjes met bloemen wegknippen, zo stimuleer je nog een kleine nabloei. Deze plant kan wel in elke grond staan. Het is een makkelijke plant die bijna geen omkijken heeft.
Het is een winterharde plant maar niet wintergroen, hij komt dus gewoon weer op in het voorjaar.
6. Helianthus Lemon Queen (Zonnebloem)
Deze plant, in struikvorm, heeft een alkalische of neutrale grond nodig om goed te kunnen groeien. De grond moet daarbij goed doorlaatbaar zijn, humusrijk.
Wanneer de zomer goed warm is zal de plant extra zijn best doen om te bloeien. Dus hoe warmer het is, hoe meer gele bloemen hij geeft. De bloemen worden niet zo groot als de zonnebloem die wij voor ogen hebben. Zij worden ongeveer een centimeter of 4. Het blad is ongeveer de 8 centimeter.
De struik is niet wintergroen, dus heeft geen bladeren in de winter, maar hij is wel winterhard. Deze struik kan wel tegen een flinke vriesperiode en min 30 vindt deze plant over het algemeen geen probleem.
De volgende, de Iris, is ook een plant in de serie ‘planten met gele bloemen’.
7. Iris (Pseudacorus)
Deze Iris is een inheemse soort. Je ziet ze wel eens aan de oever langs meren en andere wateren staan. Ze staan graag in vochtige grond of zelf in het water tot maximaal 20 centimeter diep. Leuk wanneer je een vijver in de tuin hebt staan.
De plant wordt ongeveer één meter hoog en verdwijnt in het najaar. Het jaar erop komt deze ‘gewoon’ weer op. Hij is dus wel winterhard, maar niet wintergroen.
8. Chinees klokje (Forsythia)
De Forsythia, of Chinees klokje, is een struik die volop gele bloemetjes geeft in het voorjaar. Vlinders en bijen zijn gek op deze plant omdat hij veel stuifmeel aanmaakt. Wanneer je een Forsythia bloeiend wil houden kun je het beste elk jaar één derde deel tot aan de grond weg snoeien.
Het jaar daarna doe je een ander deel en het jaar erop het laatste deel. Nu is de hele plant in 3 jaar vernieuwt en zal deze volop bloeien. Snoei altijd wel direct na de bloei. Doe je dit wat maanden later dan zal de struik veel minder of niet meer bloeien.
De plant staat graag in de zon, mag ook licht schaduw zijn. Zoals je hebt kunnen lezen overleeft hij goed de winter, maar zijn bladeren zullen wel vallen aan het eind van het seizoen.
9. Dahlia
De Dahlia is een plant die uit een knol groeit. Deze knol moet je elk najaar opgraven, droog bewaren en het jaar erna weer planten. Dat doe je in april waarna je ongeveer in juli bloemen krijgt die tot en met oktober kunnen bloeien. Je kunt dus lang van de bloemen genieten.
Plant de knol op een zonnige plek en geef ze tijdens de bloei een steuntje. Ze kunnen namelijk 140 centimeter hoog worden. Nu zijn er wel verschillende soorten Dahlia’s, die ook weer verschillende kleuren bloemen hebben. Dus zoek je de gele soort, kijk dan op de verpakking.
10. Viooltjes
Viooltjes zijn misschien wel een van de bekendste plantjes. Natuurlijk hoort ook zij thuis in de rij ‘planten met gele bloemen’. Ze zijn laag bij de grond, maar kunnen de tuin met hun gele, of andere kleuren, enorm opfleuren. Er zijn verschillende gele viooltjes: zoals de gele met een zacht lila randjes of geel met een donker hart. Er zijn ook winterviolen verkrijgbaar, deze kunnen herfst- en winterweer overleven.
Zet de viooltjes lekker in de zon. Haal de oude verwelkte bloempjes eruit zodat je de plant stimuleert weer meer bloemen aan te maken.
Zet je ze in een bak of pot in de tuin, dan kun je het beste goede potgrond gebruiken. Zet je ze in de tuin, dan meng je voedzame grond door de aarde voor je ze plant. Zorg dat de grond normaal vochtig is. Dus niet echt laten uitdrogen, want dan zijn jouw violen niet lang mooi.
11. Guldenroede (Salidago)
Er zijn echt heel veel soorten Guldenroede. Er zijn dwergsoorten die niet hoger worden dan 50 centimeter, maar ook hogere die ongeveer 90 centimeter worden.
Je ziet de verschillen terug in de vorm van de bloemen, maar ze zijn over het algemeen geel. Dus genoeg keuze uit Guldenroede soorten. Over het algemeen staat Guldenroede het liefst in de zon, maar half in de schaduw is ook prima. De grond mag wat droog vallen, maar niet te lang. Een droge tot normale grond is prima.
De Guldenroede is niet wintergroen, dus alle delen boven de grond zullen afsterven in de winter. In het voorjaar komt deze plant weer mooi op, want winterhard is de plant zeker!
12. Narcis
De Narcis is ook zo een bekende plant, en deze kun je natuurlijk ook gewoon in jouw tuin poten. Het zijn bolletjes waar langwerpige bladeren uitkomen en daarna gele bloemen met een leuke trompetvorm in het midden. Er zijn ook witte narcissen of narcissen die gemengd van kleur zijn, dus kijk goed welke je gaat aanschaffen.
Poot de bollen in het najaar. Deze kun je altijd laten staan op één en dezelfde plek. Zorg er wel voor dat de grond waar je de bol in zet, goed gedraineerd is. Dus het water moet goed door de grond heen kunnen zakken. Staan de bollen in langdurig water omdat de grond veel water vasthoudt, dan kunnen de bollen gaan rotten.
13. Duizendblad (Achillea filipendulina)
Als Duizendblad geen planten zijn met gele bloemen, dan weet ik het ook niet meer. Duizendblad heeft platte bloemschermen met fel gele bloemen. Je ziet ze direct staan in de tuin, wanneer zij in bloei staan.
Ze staan graag in voedzame grond, die ook humusrijk is. De grond moet goed water doorlaatbaar zijn, dus de wortels mogen zeker niet in natte grond staan. Zet Duizendblad vol in de zon. Ook hier geldt: hoe meer zon, hoe beter de groei en bloemen er komen.
Je kunt Duizendblad in het najaar snoeien, wanneer ze zijn uitgebloeid, maar je kunt ze ook eerder snoeien en drogen. Ze worden vaak gebruikt in droogboeketten gebruikt. Bovengrond zullen de delen van de plant het niet redden in de winter, maar in het voorjaar krijg je weer prachtige gele bloemen op het menu.
14. Gele muurpeper (Sedum Acre)
Gele muurpeper is een klein plantje dan opvalt wanneer zijn gele bloemetjes uitkomen. Het plantje wordt niet hoger dan 5 centimeter, maar je zult deze niet over het hoofd zien in bloei. Een prachtig geel kluitje bloemen staan mooi ergens in een hoekje of aan de rand van een border. Hij verveelt nooit, deze gele muurpeper.
Het plantje blijft de hele winter groen en winterhard is hij zeker tot min 20 graden onder nul. Hij staat graag in de zon, lekker warm, en in een grond die niet al te arm is. Dan groeit hij het beste. Bloeien doet dit plantje in juli en augustus.
Ik moet wel zeggen dat ik gele muurpeper in een tuin heb gehad die zeer zanderig was en waar deze het ook prima deed. Wanneer je het plantje wilt verplaatsen, doe dit dan voorzichtig. Hij valt met alle gemak uit elkaar, maar daar waar een stukje gele muurpeper neervalt, groeit hij gerust weer verder. Een aanwinst in de tuin, zeker ook in een rotstuin, kan dit plantje goed staan.
15. Meisjesogen (Coreopsis)
Dit leuke plantje, ook één van de planten met gele bloemen, met zijn gele blaadjes (sommige soorten met een bruin hart), wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Het is een sterke plant die een goede winter (tot min 20 graden) prima kan doorstaan.
De grond waarin deze plant graag staat kan het beste goed waterdoorlatend zijn en een voedselrijke bodem hebben. Zet deze Meisjesogen lekker in het zonnetje en zij zal bloeien als de beste.
Het is een winterhard plantje, die boven de grond afsterft in de winter, maar in het voorjaar weet mooi boven de grond uitloopt.
16. Gouden regen (Laburnum anagyroides)
De gouden regen is een smalle boom die na 15 jaar 6 meter kan worden. Hij is toch ook voor kleine tuinen een goed idee omdat hij niet breeduit groeit, meer omhoog. Deze treurboom krijgt mooie hangende gele bloemen.
Plaats deze boom in het zonlicht of half in schaduw, dan heeft de Gouden regen het prima naar zijn zin. De bodem moet vruchtbaar zijn en goed water doorlaatbaar. Niet bemesten is het advies.
Meer weten over de gouden regen? Is De Goudenregen Giftig, Voor Mens En Dier?
17. Hopplant (Humulus Lupulus)
De hopplant (verdere informatie te krijgen bij bol.com), vind ik een hele decoratieve klimplant. Met haar grote, lichtgele bellen, hangend aan de lange ranken, kan zij een flinke pergola prima opvullen. Ook schuurtjes of schuttingen kunnen gevuld worden door één plant. Pas op, de plant wil de buren ook wel eens verrassen, en ik weet niet of zij daar van gediend zijn.
Alleen de vrouwelijke hopplanten krijgen deze bellen aan de plant. Ze zijn geschubd en voelen wat plakkerig aan. Ze kunnen tussen de 1 en 4 centimeter worden. Ze bloeien van juni tot en met september.
Ze vallen sowieso flink op, en dat is het leuke aan deze plant. De plant groeit erg hard, snoei hem dan ook regelmatig wanneer het echt te gek gaat worden, Daar heeft de plant niets van. In de winter verdwijnt de gehele plant boven de grond. Maar geen paniek…. volgend jaar komt zij gewoon weer uit de grond zetten.
18. Winterroos (Helleborus)
De Helleborus is een plant die bloeit in tijden dan de tuin er een beetje triest bij staat. Daarom heet deze plant dan ook een winterroos. Er zijn veel soorten van deze Helleborus en de meeste bloeien in januari tot aan april. Er zijn soorten die in November al kunnen bloeien. De Helleborus houdt van een kalkrijke grond, wat je eventueel kunt strooien langs de plant wanneer de bodem niet kalkrijk is.
De plant wordt om en nabij 25 centimeter hoog en de bloemen tussen de 4 en 8 centimeter. Zet deze Helleborus lekker een beetjes beschut, niet vol in de zon. De grond mag niet uitdrogen.
Wil je meer te weten komen over de Helleborus? Lees dan onze blog: Helleborus (Winterroos) Verzorging. Hoe Dan?
19. Teunisbloem (Oenothera)
De Teunisbloem is een plant die graag in de zon vertoeft. Zijn wortels mogen niet in de natte bodem te staan omdat dan de wortels kunnen gaan rotten. Dus staat de Teunisbloem graag in een grond die goed water doorlaatbaar is. Een goede grond is bijvoorbeeld een zandige grond.
Je kunt Teunisbloem in de volle grond zetten, dus in de tuin, of in potten, waar zij ook prachtig zullen bloeien en hun mooie gele bloemen laten zien. In de herfst gaat de plant langzaam afsterven, maar deze komt in het voorjaar weer prachtig op.
20. Dipladenia
De Dipladenia is een tropische plant die mooi in de tuin staat in een pot. Zet je de plant in de volle grond dan zal hij waarschijnlijk de winter niet overleven. De Dipladenia kan minimaal 10 graden verdragen. Bij kouder weer zal zij afsterven.
Het beste wat je dus kunt doen is de plant in een pot zetten op een terras of balkon en deze in de winter lekker warm binnen zetten en als huiskamerplant behandelen. Zet de plant in de vensterbank bijvoorbeeld, waar volop licht is. Daar heeft de plant het namelijk naar zijn zin.
Het kan zijn dat de plant zijn bladeren verliest in, maar dat komt in het voorjaar, naar alle waarschijnlijkheid, weer terug.
Wil je meer weten over deze plant? Lees dan: Is Dipladenia Winterhard & Hoe Te Overwinteren?
Dit was de laatste in de rij van 20 planten met gele bloemen. Hopelijk kun je uit één of een aantal planten kiezen waar jij blij van wordt.