Is De Goudenregen Giftig, Voor Mens En Dier?

Hoge bomen buiten

De prachtige gouden regen is een hoge boom of stuik, die prachtig gele bloemen geeft in het voorjaar. Het is een plant die langdurig bloeit en later leuke decoratieve peulen laat groeien. Deze peulen vallen er in het najaar af. Omdat de peulen decoratief zijn kun je ze verzamelen en leuk neerleggen op een schaal of zelf op de herfsttafel in de klas bij jonge kinderen. De vraag is wel: Is het wel handig om de Goudenregen peulen of bloemen in huis te halen? En dan met name wanneer er kinderen in huis lopen, want de goudenregen kan wel eens giftig zijn!

De Goudenregen is zeer giftig voor mensen, katten en honden, zeker bij veel inname. Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren wat je moet doen. Zie symptomenlijst verderop!

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Wil je weten hoe je de goudenregen moet snoeien en waar je op moet letten? Lees dan ons artikel bij Fleur en Flower!

Algemene Informatie

De Goudenregen is een boom of struik waarvan alle delen van de plant goed giftig is. De stof cytisine (en andere ingewikkelde stoffen) kunnen zorgen voor hevige symptomen, wanneer een deel van deze goudenregen is opgegeten.

Bloemen, bladeren, zaden en bast geven allemaal vergiftigingsverschijnselen, maar de zaden van deze plant zijn het giftigst. Wat niet wil zeggen dat andere delen voor lief kunnen worden genomen. Wees alert!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten. Deze lijst wordt uitgebreid.

Gouden regen giftig
Goudenregen

Symptomen Door Vergiftiging Van De Goudenregen:

De eerste tekenen van Goudenregenvergiftiging zullen de onderstaande symptomen zijn. Wanneer kinderen (of dieren) deze tekenen geven en er is een Gouden regen in de buurt, dan kun je beter alert zijn!

 • Overgeven
 • Overmatig speeksel
 • Zweten
 • Buikpijn
 • Hartslag vertraagt
 • Lage bloeddruk

  Bij veel inname van de Goudenregen (bladeren, bloemen, bast of zaden van de peulen) kunnen deze symptomen worden gezien:
 • Rillingen
 • Verwardheid en
 • Stuiptrekkingen

Het is altijd raadzaam om zo snel mogelijk de arts of huisartsenpost in Nederland, of, in België, het Antigifcentrum: 070-245 245 te bellen. Zij kunnen jou snel informatie geven wat je moet doen en hoe je moet handelen.

Raak niet in paniek. Vertel wat je hebt gezien (eten van delen van de Goudenregen of vermoeden ervan) en neem eventueel een blad, zaad, peul of bloem mee zodat de arts weet welke plant het is.

Wanneer bladeren of een aantal peulen door kinderen (of huisdieren) worden gegeten, maar ook bloemen of bast, gaat het kind, volwassenen of huisdier, als eerste hevig overgeven.

Overvloedig gaan overgeven is één van de eerste verschijnselen. En dat is alleen maar goed. Braken voorkomt dat het gif lang in de maag blijft zitten en er direct, met braken, zo veel mogelijk wordt uitgegooid. Dit voorkomt dat gif in de bloedbaan wordt opgenomen.

Goudenregen Giftig Voor Mensen

Het is altijd goed om na te gaan wat in jouw eigen tuin staan van planten die giftig zijn. Niet alle planten zijn zo liefelijk als zij eruit zien. Zoek de namen op van de planten die er staan en bekijk op internet of deze giftig zijn of niet.

Het is een goede tip om altijd de kaartjes te lezen bij de planten, wanneer je ze aankoopt, of vraag het tuincentrum of de plant giftig is en in hoeverre de ernst ervan. Sommige planten zijn licht giftig, andere erg giftig en dat moet je niet willen.

Waarom zou je giftige planten kopen voor mens, kind en dier, terwijl er genoeg andere planten zijn die net zo mooi en vrolijk zijn als de giftige. Wees hierop alert, het kan je een hoop ellende besparen.

Er zijn tenslotte vele planten die niet giftig zijn voor mensen(kinderen) en net zo mooi zijn. Staat er al een Goudenregen in de tuin van het huis waar je woont dan is het ‘gewoon’ opletten of jouw kind(eren) niet spelen met de bladeren, bloemen of peulen. Zelf gedroogde peulen zijn nog giftig!

Het zijn meestal kinderen die eten van blaadjes, bloemetjes en/of de peulen van de goudenregen. Ik zie volwassenen dit nog niet doen. Bij het eten van een aantal zaden, kunnen bij een kind al vergiftigingsverschijnselen naar voren komen.

Bel wel altijd de huisarts/huisartsenpost of het antigifcentrum om te overleggen wat je moet doen en wat je niet moet doen. Deze zijn altijd te bereiken, ook op niet kantooruren!

Goudenregen Giftig Voor Honden

De Goudenregen is ook giftig voor honden en zeker ook voor de ongeboren pups. Ook voor paarden en andere dieren kan de Goudenregen giftig! Maar daarover later.

Een hond die een Goudenregen vergiftiging heeft, kan deze symptomen krijgen:

 • Prikkelbaarheid
 • Speekselvloed
 • Braken
 • Onzeker op de poten staan (struikelen)
 • Veel en vaak plassen
 • Diarree
 • buikpijn
 • Verlamming (kan voorkomen)

  Een zwanger teefje die een Goudenregenvergiftiging heeft doorgemaakt, kan door deze vergiftiging pups baren die, bijvoorbeeld, een ledematen afwijking hebben of pups krijgen met een open gehemelte.

  Bel ALTIJD de dierenarts wanneer honden deze symptomen laten zien na het eten (of een vermoeden van) van een deel van de goudenregen.

Goudenregenvergiftiging Bij Paarden

Paarden kunnen echt goed ziek worden na het eten van Goudenregen. Alle delen van de Goudenregen zijn giftig, maar de peulen nog het meest. Daar zit de meeste gif in. Houdt paarden echt weg bij de Goudenregen!

Dieren die wel of beter tegen de gifstoffen van de Goudenregen kunnen zijn herkauwers. Dit zijn koeien, herten, schapen, geiten en runderen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen