Is Een Dipladenia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Dipladenia winterhard

De Dipladenia is een prachtig tropische plant die een treurige tuin met gemak opfleurt. Houd er wel rekening dat de Nederlandse en Belgische winter niet het ideale klimaat is voor deze plant. Is de Dipladenia winterhard?

Dipladenia is niet winterhard en heeft minimaal 10 graden nodig om te overleven. Echter kan je de plant in de winter wel als kamerplant houden en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Er zijn ook andere oplossing en die genomen kunnen worden om de Dipladenia te overwinteren.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de Dipladenia, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

1dipladenia winterhard

Ben jij op zoek naar een Dipladenia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Dipladenia Winterhard

De Dipladenia is niet winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters.

Kan je dan maatregelen nemen om de Dipladenia de winter door te helpen? Jazeker! De Dipladenia is dan wel niet winterhard, maar je kan de plant wel overwinteren. Met de juiste aanpak kan de plant de winter door komen.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Dipladenia. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Dipladenia af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Dipladenia Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Dipladenia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Dipladenia naar binnen
  Staat de Dipladenia in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 10. Beter is om de Dipladenia in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Dipladenia en behandel de plant als huiskamerplant. Zet haar op de vensterbank met veel licht. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 10 graden is.

Wanneer je de Dipladenia niet naar binnen kunt halen is de kans groot dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen. Houd er wel rekening mee dat vriezen voor deze plant écht te veel is.

 • Water niet te veel
  De Dipladenia heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Dipladenia naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Dipladenia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Dipladenia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Dipladenia houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Dipladenia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
Dipladenia winterhard
Dipladenia Citrin

Er is geen garantie te geven dat de Dipladenia buiten zal overleven als het koud is of als er vorst op komst is. Je kunt bovenstaande voorzorgsmaatregelen nemen en alleen maar hopen dat het lukt.

Het beste is om de Dipladenia naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

De Mandevilla en Dipladenia lijken veel op elkaar, maar zijn toch andere planten. Ze stammen wel af van dezelfde familie. Ook de Mandevilla is niet winterhard.

Wil je meer weten over de winterhardheid van de Mandevilla, lees dan onze blog over het overwinteren van de Mandevilla.

Als laatste kan je onderstaande video bekijken met tips over hoe je planten kunt beschermen om ze te helpen de winter door te komen.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen