Is Een Mandevilla Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

De Mandevilla is een prachtig tropische plant die een treurige tuin met gemak opfleurt. Het is een tropische plant die goed tegen de warmte kan en ook in ons Nederlandse en Belgische klimaat goed kan groeien en bloeien. Maar is de winter, moet de plant dan beschermd worden tegen de kou? Is de Mandevilla winterhard?

De Mandevilla is niet winterhard en heeft minimaal 10 graden nodig om te overleven. Wel kan je de plant in de winter als kamerplant houden en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Je kunt ook proberen de plant zo in te pakken, dat het een niet strenge winter buiten overleeft. Bij een echt strenge winter haal je deze plant naar binnen.

Dit is in het kort de informatie over de winterhardheid van de Mandevilla en wat je kunt doen om de plant te overwinteren. Er zijn echter meerdere mogelijkheden om de plant in de winter te beschermen. Lees hieronder meer over de winterhardheid van de Mandevilla, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

Ben jij op zoek naar een tuinplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Een Mandevilla Is Niet Winterhard!

De Mandevilla is niet winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters. Als je de plant buiten laat staan zal deze zeker afsterven of je kunt de plant binnenhalen en als kamerplant behandelen zodat deze in het voorjaar weer naar buiten kan.

De Mandevilla en Dipladenia worden vaak als een plant gezien, maar er zit verschil tussen deze planten. Ze stammen wel van dezelfde familie af, maar er zijn verschillen, namelijk:

 • Dipladenia, groeit naar beneden en hangt. Het blad in fijn en puntig, diepgroen en glanzend. Hij heeft kleine bloempjes in vele kleuren.
 • Mandevilla, klimt naar boven naar het licht. Het blad is groter en breder. Heeft trompetvormige bloemen meestal in de kleur rood.

De Mandevilla is dan wel niet winterhard, maar je kunt wel verschillende dingen doen om de Mandevilla de winter door te helpen.

Het eerst wat je kunt doen is stekjes maken en die binnen opkweken. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Mandevilla af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Kan Je Een Mandevilla Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Mandevilla zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Mandevilla naar binnen
  Staat de Mandevilla in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 10. Beter is om de Mandevilla in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Mandevilla en behandel de plant als huiskamerplant. Zet haar op de vensterbank met veel licht. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 10 graden is.
Mandevilla winterhard

Wanneer je de Mandevilla niet naar binnen kunt halen is de kans groot dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen. Houd er wel rekening mee dat vriezen voor deze plant écht te veel is.

 • Water niet te veel
  De Mandevilla heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en over water zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Mandevilla naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Mandevilla in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Mandevilla af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Mandevilla houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Mandevilla buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Alle tips over de manier van planten laten overwinteren, kan je zien in de video.

Er is geen garantie te geven dat de Mandevilla buiten zal overleven als het koud is of als er vorst op komst is. Je kunt bovenstaande voorzorgsmaatregelen nemen en alleen maar hopen dat het lukt.

Het beste is om de Mandevilla naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen