12 × Fleurige Zomerbloeiers Als Vaste Plant!

Zomerbloeiers vaste plant

De zomer is een prachtige tijd voor de planten in jouw tuin, terras of balkon. Ze groeien volop en vele planten staan in bloei. Niet alle planten bloeien in de zomer, er zijn ook herfstbloeiers en winterbloeiers. Welke vaste planten bloeien in de zomer?

Ik heb een lijst samengesteld van de vaste planten die in de zomer volop bloeien. Ze fleuren je tuin, balkon of terras echt op. Als je deze vaste zomerbloeiers als kuipplant hebt, houd er dan rekening mee dat je ze tijdens warme dagen extra water geeft.

Ben jij op zoek naar een zomerbloeier? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod zomerbloeiers tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Hosta

Zomerbloeiers vaste plant

Dit is een echte zomerbloeier. De hosta is in verschillende soorten verkrijgbaar, van klein tot groot blad en van groen tot grijs/blauw blad. De hosta kan uitgroeien tot een hele brede plant die veel ruimte in beslag neemt.

De hosta staat graag in de zon/halfschaduw en heeft redelijk veel water nodig, zeker als het een kuipplant is. De bloemstengels bloeien in de zomer en deze kan je na de bloei snoeien, zodat alle voeding naar de plant gaat.

De hosta is ook nog een winterhard; de bladeren sterven af, maar de kluit kan prima tegen de vorst.

Lees ook: Hosta Snoeien Of Scheuren – Is Het Nodig En Wat Doe Je Dan?

2. Lavendel

Zomerbloeiers vaste plant

Ook de lavendel is een echte zomerbloeier en een vaste plant. Als de lavendel goed gesnoeid is zal deze volop bloeien en geurige paarse bloemen geven. Er zijn vandaag de dag vele soorten lavendel, allemaal ontwikkeld door kwekers. Ik geef zelf de voorkeur aan de echte lavendel, zoals deze bloeien op de Franse velden.

De lavendel staat graag in de volle zon. Als deze op een schaduwrijke plaats staat zal de lavendel minder bloemen geven. Ook al staat de lavendel in de volle zon, veel water heeft deze plant niet nodig.

3. Sering

Zomerbloeiers vaste plant

De sering wordt meestal gekocht als een kleine plant, maar de sering kan uitgroeien tot een hele grote boom/struik. Hier moet je wel rekening mee houden als je de sering in je tuin plaatst.

De sering kan prima tegen de volle zon en hierdoor zal de plant heel veel grote bloemtrossen aanmaken. De meeste mensen vinden deze trossen prachtig, maar wist je dat ze ook nog eens heerlijk ruiken. Hierdoor worden vele insecten aangetrokken en dat is ook nog eens goed voor je tuin.

4. Dropplant

Zomerbloeiers vaste plant

De dropplant wordt ook wel eens een kruid genoemd in plaats van een vaste plant. Het maakt eigenlijk niet uit wat het is, want het ene sluit het andere niet uit. Het is zeker een vaste plant en ook nog eens een zomerbloeier met mooie paarse bloemen.

Dele van de dropplant zijn eetbaar. Zo smaakt het blad van de dropplant naar anijs en de bloemetjes zijn lekker in een natuur salade. Door de smaak en de geur die deze plant afgeeft trek de dropplant ook vele insecten aan, en dat is alleen maar goed voor de tuin.

5. Zonnehoedje

Zomerbloeiers vaste plant

Dit is toch wel een van mijn favoriete vaste bloeiende zomerbloeiers. Het zonnehoedje oftewel Echinacea is in vele soorten verkrijgbaar. Het leuke van deze plant is dat deze zichzelf vermeerderd via de wortels. Zo zal je elke jaar op andere plaatsen het zonnehoedje zien opkomen.

In de winter sterft de plant boven de grond af, maar de wortels kunnen prima strenge vorst verdragen. Zet de plant in de volle zon of halfschaduw en je hebt in de zomer een prachtig veld met zonnehoedjes in bloei.

6. Hibiscus

Zomerbloeiers vaste plant

De hibiscus is de volgende plant in de lijst van zomerbloeiers. De hibiscus in een plant die langzaam groeit en bloeien geeft in verschillende kleuren, afhankelijk van het soort die je in de tuin hebt staan.

De bloemen van de hibiscus zijn heel mooi en decoratief en hebben een korte bloeitijd wat best jammer is. De bloemen verschrompelen en vallen dan van de plant af. De hibiscus kan tegen de volle zon, maar ook in de halfschaduw zal de plant in volle glorie bloeien.

7. Vrouwenmantel

Zomerbloeiers vaste plant

De vrouwenmantel geeft gele bloemen die een mooi contrast geven tegen de achtergrond van de helder groen bladeren. De vrouwenmantel wordt ongeveer 50 centimeter hoog en deze plant zie je dan ook vaak als borderplant.

Deze plant heeft in de zomer, zeker op warme dagen, veel water nodig, anders gaan de bloemen hangen. Ook deze plant kan in de volle zon staan.

8. Trompetbloem

Zomerbloeiers vaste plant

Deze plant kan uitgroeien tot een machtig mooie klimplant. Zet de trompetbloem in de volle zon en een rek waar de plant tegenaan kan groeien en na drie jaar heb je een tuin vol met mooie oranje bloemen van de trompetbloem.

De wortels van deze plant steken diep de grond in waardoor deze plant goed aan zijn eigen waterbehoefte kan voorzien. Als je deze plant naast een blauweregen plant dan heb je zomers een prachtig kleurenpalet.

9. Blauweregen

Zomerbloeiers vaste plant

Ook deze plant behoort tot mijn persoonlijke favoriete, de blauweregen. Als je deze plant goed verzorgt, zal de blauweregen elke jaar weelderig bloeien.

Het verzorgen van deze plant zit eigenlijk in het snoeien. In juli/augustus knip je lange uitlopers af tot 7 knopen en in de herfst knip je deze terug naar twee knopen. En dan krijg je zeker elke jaar volop paarse bloemen. Meer weten over het snoeien, lees dan ook Hoe En Wanneer Snoei Je Een Blauweregen?

10. Campanula

Zomerbloeiers vaste plant

Vele denken dat de campanula een eenjarige plant is, maar dit is niet zo, de campanula is een vaste plant en een zomerbloeier. De plant wordt maximaal 50 centimeter hoog en deze zie je dan ook vaak terug als borderplant.

De campanula is ook nog eens winterhard, maar niet wintergroen, in de herfst sterven de bladeren af om in het voorjaar weer op te komen. Een temperatuur van -35 graden Celsius is voor deze plant geen probleem.

11. Muurpeper

Zomerbloeiers vaste plant

Gele muurpeper is een klein plantje dan opvalt wanneer zijn gele bloemetjes uitkomen. Het plantje wordt niet hoger dan 5 centimeter, maar je zult deze niet over het hoofd zien in bloei. Een prachtig geel kluitje bloemen staan mooi ergens in een hoekje of aan de rand van een border. Hij verveelt nooit, deze gele muurpeper.

Dit plantje staat graag in de volle zon, tussen rotsen en op vochtige gronden, maar kan ook in de schaduw groeien. Deze Sedum kan ook goed tegen een droogteperiode. Dit plantje verzorgd zichzelf prima. Je hebt er weinig omkijken naar. 

12. Lupine

Zomerbloeiers vaste plant

Deze prachtige planten met bloemen in roze, wit, geel, violet of paars, laten jouw tuin echt fleurig zijn. De bloemen worden tussen de 50 en 100 centimeter hoog. Bloemen in combinatie met de leuke bladeren maken deze plant een geliefde gast in de tuin. 

Lupine mag in de volle zon staan, maar halfschaduw is ook prima. De lupineplant kan zichzelf heel goed van water voorzien. Alleen bij hele droge tijden moet je de plant water geven. Zeker in pot is dit een ding om op te letten

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen