Is Stokroos Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Stokroos winterhard overwinteren

De stokroos is een prachtige tweejarige plant die weelderige bloemen geeft in de zomermaanden. De bloemen komen in vele kleurvarianten voor. Het eerste jaar geeft de stokroos alleen maar groene bladeren en stokken. Pas in het tweede jaar zal de stokroos gaan bloeien. Maar voor de komst van deze mooie bloemen moet de stokroos eerst de wintermaanden overleven. Is de stokroos winterhard?

Stokroos Winterhard. Ja, de stokroos is winterhard maar er zijn wel wat aandachtspunten waar je op kan letten voordat de vorst intreed. Hulp tijdens de wintermaanden kan de stokroos echt wel gebruiken.

Ook al is de stokroos winterhard, zonder hulp bij strenge vorst kan de stokroos alsnog dood gaan en de winter niet overleven. Wat je kan doen om de stokroos te overwinteren wordt hier in deze blog beschreven. Dus heb je stokrozen, lees dan snel verder.

Ben jij op zoek naar een stokroos? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod stokrozen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Winterhard Is De Stokroos?

De stokroos is in principe winterhard. Deze tweejarige plant kan onze winters best wel goed overleven. Echter, met hulp tijdens een strenge vorstperiodes, weet je zeker dat je stokroos volgende zomer bloemen zal geven.

De stokrozen kunnen over het algemeen wintertemperaturen overleven van ongeveer -15 graden Celsius. Deze temperaturen komen in onze wintermaanden niet vaak meer voor. Dus een milde winter is geen probleem.

Als er strenge vorst op komst is kan je de plant helpen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de stokroos te helpen.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Stokrozen Overwinteren, Wat Te Doen?

Het eerst wat gedaan moet worden is de stokroos snoeien. Dat moet eigenlijk altijd wel gebeuren. Het snoeien doe je in de herfst, als alle bloemen afgevallen zijn. De stengels worden dan tot een hoogte van 15 centimeter afgeknipt.

Lees ook: Stokroos Snoeien, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?

De stengels van de stokroos zijn hol en kunnen in de herfst en winter water vasthouden. Dit water kan weer bevriezen waardoor de plant afsterft.

Om dit te voorkomen dek je de stokroos af met hooi, takken, mulch en ander organisch materiaal. Door dit op de stokroos te leggen is de kan dat er water in de afgeknipte stokken komt klein. Daarnaast vormt het organisch materiaal een isolatie laag die de wortel van de stokroos beschermen.

mulch

De stokroos mag ook niet in grond staan die veel vocht vasthoudt. Staat de stokroos in vochtige grond, dan bevriest het water tijdens de vorst en zal de wortelstengel ook bevriezen en afsterven. Goed waterdoorlatende grond is dus van levensbelang voor de stokroos.

Staat de stokroos in een poot, dan kan de de stokroos binnen plaatsen. Een garage of schuur waar wel een beetje licht is kan een prima plek zijn. Zet de pot op een stukpiepschuim zodat de kou niet vanuit de grond in de pot kan trekken.

Dit is wat je kunt doen om de stokroos te helpen de winter door te komen. Het is een makkelijke plant en met een beetje hulp zal de plant het wel overleven en in de zomer volop bloemen geven.

Lees ook: Stokroos Planten Of Zaaien, Wat Is Het Beste?

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten, in pot of in de tuin, tegen vorst!

Lees ook: Is Stokroos Giftig? Volledige Informatie

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen